Data publikacji: 2018-11-05
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Restauracja Merliniego Partnerem Whisky Live Warsaw 2018
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Za nami 5. już edycja Festiwalu Whisky Live Warsaw. Jego tegoroczna odsłona stanowiła nie tylko niezliczoną liczbę znamienitych trunków, lecz również i rozbudowany koncept kulinarny, którego w tym roku Partnerem została Restauracja Merliniego.
W dniach 12-13 października br. Warszawa stała się światową stolicą whisky. Rzadkie gatunki bursztynowego trunku, limitowane kolekcjonerskie edycje, a także szerokie grono debiutantów – wszystko to czekało na uczestników Whisky Live Warsaw 2018.
Tegoroczna odsÅ‚ona Festiwalu stanowiÅ‚a jednak nie tylko niezliczonÄ… liczbÄ™ znamienitych trunków, lecz również i rozbudowany koncept kulinarny. „Zróżnicowany wachlarz aromatów i smaków whisky sprawia, że znajduje ona coraz szersze zastosowanie w kuchni. Tym bardziej cieszy nas, że mogliÅ›my przedstawić możliwoÅ›ci jej wykorzystania – zwÅ‚aszcza w zyskujÄ…cym na popularnoÅ›ci food pairingu†– mówi BartÅ‚omiej CzerwiÅ„ski, uznany szef kuchni oraz wÅ‚aÅ›ciciel kultowej Restauracji Merliniego, która w tym roku zostaÅ‚a Partnerem Gastronomicznym WLW.
Co ważne, o dobre humory i żołądki uczestników zadbał sam Bartłomiej Czerwiński, który podczas dwóch pokazów na scenie gotował na żywo, parując potrawy z bursztynowym trunkiem. Goście festiwalowi mieli okazję spróbować krewetek flambirowanych w whisky Santis Dreifaltigkeit na musie z topinamburą oraz salsą z owoców mango, chilli i imbiru. Druga z potraw dedykowana była miłośnikom mięsnych potraw. Kosztowano marynowany rostbef z Black Angusa bejcowany w liściach herbaty oraz flambirowany w whisky Glenrothes 10 yo na musie z pieczonej dyni i pieprzowym sosie z gorzkiej czekolady i czarnego bzu.
Na koniec warto przypomnieć, że tegoroczna edycja Whisky Live Warsaw odbyła się w Centrum Praskim Koneser.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE