Wiadomości branżowe

Same kosmetyki nie zagwarantuja pieknej cery. Duzy wplyw na wyglad sk?ry maja odpowiednia zywnosc i dobre nawodnienie

Zbilansowana dieta, bogata w skladniki pozytywnie wplywajace na stan sk?ry, jest podstawa zdrowej cery. Niekt?re produkty spozywcze charakteryzuja sie wyjatkowymi wlasciwosciami i pomagaja w walce

Zbilansowana dieta, bogata w skladniki pozytywnie wplywajace na stan sk?ry, jest podstawa zdrowej cery. Niekt?re produkty spozywcze charakteryzuja sie wyjatkowymi wlasciwosciami i pomagaja w walce z niedoskonalosciami. Aby cieszyc sie promienna i gladka sk?ra, nalezy dbac o nia kompleksowo. Opr?cz zewnetrznej pielegnacji wazne sa r?wniez nawodnienie i odpowiedni jadlospis.

– Jezeli dobrze przygotujemy sk?re od wewnatrz, dostarczymy jej bialko, witamine C i kolagen, bedzie miala dobre podwaliny. W konsekwencji produkty, kt?rych uzyjemy, lepiej sie wchlona. Jezeli natomiast bedziemy uzywac tylko i wylacznie kosmetyk?w, jednoczesnie nie dbajac o diete i nie nawadniajac organizmu, efekt nie bedzie az tak spektakularny – m?wi w rozmowie z agencja Newseria dietetyczka i psycholozka Agata Ziemnicka.

Niekt?re produkty maja szczeg?lne wlasciwosci korzystne dla organizmu. Dla przykladu jedzenie gorzkiej czekolady chroni sk?re przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym. Ochrone zawdzieczamy obecnosci polifenoli, kt?re maja dzialanie przeciwutleniajace, a takze poprawiaja krazenie.

– Produkty spozywcze maja r?wniez fotoprotekcyjne dzialanie. Oznacza to, ze jedzac chociazby czekolade, chronimy sk?re przed negatywnym dzialaniem promieni UV. Szacuje sie, ze ochrona przed poparzeniem wzrasta w?wczas az o 30 proc. Najlepiej zabezpieczac sk?re kompleksowo, zar?wno od srodka, jak i od zewnatrz. Podczas pielegnacji najwazniejsza jest wsp?lpraca – tlumaczy dietetyczka.         

Aby dowiedziec sie, jaka jest przyczyna nawracajacych zmian sk?rnych, warto prowadzic dziennik spozywczy. Kontrola tego typu pomoze wykluczyc z diety produkty, kt?re niekorzystnie wplywaja na sk?re i powoduja nieestetyczne zmiany.

– Jezeli odzywiamy sie nieswiadomie, a na twarzy zaczynaja pojawiac sie niedoskonalosci, warto zrobic spis produkt?w spozywczych, kt?re jedlismy przez ostatni tydzien. Wazne, zeby byl to prawdziwy spis, nikomu go nie pokazemy, wiec mozemy byc szczerzy. Mozemy bowiem w?wczas zobaczyc, czego jest w naszej diecie najwiecej, i polaczyc to, co zjedlismy, ze zmianami, kt?re wystapily na naszej twarzy. Niedoskonalosci moga wynikac r?wniez z niedoboru jakiegos produktu – m?wi ekspertka.

A to już wiesz?  Dorota Gardias: Do sklepu czy na działkę najczęściej jeżdżę rowerem. W drodze do pracy ciężko byłoby mi utrzymać fryzurę, a przed kamerą muszę dobrze wyglądać

Histamina to hormon, kt?ry jest przekaznikiem bioracym udzial w procesach zapalnych. Jego nagly wzrost objawia sie reakcjami alergicznymi – wysypka, zaczerwienieniem. Agata Ziemnicka tlumaczy, ze niekt?re produkty spozywcze w nadmiarze moga powodowac przekroczenie progu histaminowego. Dobrze jest wiec uwaznie obserwowac sw?j organizm.

– Warto prowadzic dziennik , aby zaobserwowac, czy nie jestesmy uczuleni na jakis artykul spozywczy. Jezeli niedoskonalosci powracaja po zjedzeniu danego produktu, trzeba wykluczyc go z diety. Organizm moze r?wniez reagowac pokrzywkami na przekroczenie progu histaminowego. Czesto produkty, kt?re powszechnie uwaza sie za zdrowe, zle wplywaja na cere, poniewaz powoduja wzrost histaminy i organizm sie na nie uwrazliwia. Taki stan mija po ich chwilowym odstawieniu. Oznacza to, ze za jakis czas mozna wr?cic do produktu – tlumaczy dietetyczka.

Ekspertka zwraca uwage, ze niekt?rzy sa bardziej podatni na wszelkiego rodzaju niedoskonalosci i problemy sk?rne. W konsekwencji musza dbac o sk?re wyjatkowo intensywnie, przywiazywac duza wage do codziennej pielegnacji i odpowiedniej diety. Pewne skladniki powinny zwr?cic szczeg?lna uwage os?b zmagajacych sie ze sk?rnymi problemami.

– Witaminy C, A i E wplywaja nie tylko na sk?re, lecz takze dzialaja antyoksydacyjnie na caly organizm. Chronia nas przed nowotworami i przedwczesnym starzeniem. Chociaz czesto zazywamy je dlatego, ze piekno jest dla nas wazne, to wplywaja tez korzystnie na caly organizm – dodaje Agata Ziemnicka.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy