Data publikacji: 2019-02-26
Oryginalny tytuÅ‚ wiadomoÅ›ci prasowej: Slow food – czy Polska jest gotowa na ten trend?
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
W czasach, kiedy ciągle jemy w biegu, stołujemy się w barach szybkiej obsługi i pochłaniamy kilogramy niezdrowej żywności, nadszedł czas na zmianę.

W czasach, kiedy ciągle jemy w biegu, stołujemy się w barach szybkiej obsługi i pochłaniamy kilogramy niezdrowej żywności, nadszedł czas na zmianę. Slow foodto trend mający nam uświadomić, że celebracja posiłków i mądre dobieranie składników do ich przygotowania przekłada się na nasze zdrowie i ogólne samopoczucie, ale też na relacje z bliskimi.
Â
Włochy czy Azja?
Â
Nurt ten zyskał popularność ponad 20 lat temu we Włoszech, kiedy to pewien Włoch postanowił sprzeciwić się zalewającym kraj barom szybkiej obsługi. Jednakże początków slow foodu należy szukać w Azji, gdzie od zarania dziejów celebruje się jedzenie. Wszystko za sprawą kryzysu spowodowanego tamtejszym wzrostem liczby ludności, kiedy około 3 tysięcy lat przed naszą erą krajom azjatyckim zaczęły doskwierać problemy związane z brakiem żywności. Z tego powodu zaczęto ograniczać porcje jedzenia, a do jego konsumpcji wprowadzono pałeczki. I choć okoliczności początkowo temu nie sprzyjały, to właśnie dzięki pałeczkom mieszkańcy Azji nauczyli się spożywać niewielkie kawałki i celebrować każdy kęs.
Nie na wyścigi
Â
Pierwsza zasada, jakÄ… rzÄ…dzi siÄ™ slow food, jest już ukryta w nazwie – jedzenie powoli, wbrew otaczajÄ…cemu nas poÅ›piechowi. Nie bez powodu zatem symbolem Slow Foodu staÅ‚ siÄ™ Å›limak – istota ze swej natury powolna, a wiÄ™c zupeÅ‚nie niepasujÄ…ca do codziennej pogoni. Symbol ten wyraża pragnienie odwrócenia czasu, przeciwdziaÅ‚ania zÅ‚ym nawykom i sugeruje zarazem, by podczas posiÅ‚ku starać siÄ™ delektować każdym kÄ™sem i zapachem potraw. To oznacza koniec z jedzeniem w biegu, w barach szybkiej obsÅ‚ugi czy wrÄ™cz na ulicy. Drugim celem idei Slow food jest dążenie do odkrywania nowych smaków, łączenia różnych kuchni, a nawet dokonywania niewielkich zmian w recepturach. Wszystko po to, by osiÄ…gnąć maksymalnÄ… przyjemność w trakcie jedzenia. Ważne jest też, by otwierać siÄ™ na kuchnie Å›wiata i poznawać to, co najlepsze w smakach naszych bliższych lub dalszych sÄ…siadów.Â
Â
Celebrujmy
Â
Spokojny posiÅ‚ek z rodzinÄ… lub znajomymi to doskonaÅ‚y pomysÅ‚ na zacieÅ›nianie wiÄ™zi, ale też oderwanie siÄ™ od problemów oraz miÅ‚e spÄ™dzenie czasu. Nie ważne czy sami przygotowujemy posiÅ‚ek, czy też korzystamy z usÅ‚ug restauracji – najważniejsze, by posiÅ‚ek byÅ‚ zdrowy i pożywny oraz dostosowany do preferencji smakowych wszystkich uczestników.Â
DoskonaÅ‚ym przykÅ‚adem potrawy, przy której możemy cieszyć siÄ™ wspólnym towarzystwem, jest Wietnamska zupa Lau, której od niedawna można już spróbować w wybranych restauracjach w Polsce. Jest to idealne danie stworzone do wspólnego biesiadowania, zarówno podczas spotkaÅ„ towarzyskich, jak i rodzinnych. Â
Zupa Lau, to gorÄ…cy bulion ostro-kwaÅ›ny, miÄ™sny lub rybny, z dodatkiem imbiru i trawy cytrynowej, do którego podaje siÄ™ surowe owoce morza, warzywa i miÄ™sa. Wyróżnia siÄ™ tym, że skÅ‚adniki do jej przygotowania sÄ… bardzo wyselekcjonowane i zawsze Å›wieże.  Nie ma w niej nic przetworzonego, wiÄ™c czas gotowania jest dość dÅ‚ugi. Można stwierdzić, że jest ona bardzo uniwersalnym daniem, ponieważ każdy z gotujÄ…cych może naÅ‚ożyć do swojej miseczki wybrane przez siebie dodatki.Â
Jedzenie slow food nie musi być nudne. Możemy próbować kuchni Å›wiata i skupiać siÄ™ na celebracji posiÅ‚ków, jednoczeÅ›nie dbajÄ…c o zdrowie fizyczne i psychiczne. Zwolennicy idei życia „slow†przekonujÄ…, że dziÄ™ki niej odzyskali poczucie zadowolenia i wewnÄ™trznej harmonii. Lekarze z kolei zapewniajÄ…, że zwolnienie obrotów i bardziej Å›wiadome odżywianie zmniejsza do minimum ryzyko zawaÅ‚u serca, cukrzycy, a nawet chorób nowotworowych.Â
Autorem komentarza jest Vinh Quang Tran, właściciel restauracji Meet&Eat w Galerii Mokotów oraz Tran Tran.
Â
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE