Data publikacji: 2019-02-11
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Truskawki i czekolada – zgrany walentynkowy duet
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Truskawki i czekolada to klasyczna, walentynkowa para. Ten wyjątkowo zgrany duet nie tylko pysznie smakuje, ale potrafi również poprawić humor poprzez podniesienie poziomu hormonów szczęścia.
Truskawki i czekolada to klasyczna, walentynkowa para. Ten wyjÄ…tkowo zgrany duet nie tylko pysznie smakuje, ale potrafi również poprawić humor poprzez podniesienie poziomu hormonów szczęścia. Użycie tych skÅ‚adników w deserze wykonanym wÅ‚asnorÄ™cznie dla ukochanej osoby niemalże gwarantuje kulinarny sukces. Jeżeli w przygotowanie poniższego przepisu wÅ‚ożone zostanie również serce, być może uda siÄ™ osiÄ…gnąć także sukces miÅ‚osny. Warto spróbować! Â
ÅšwiÄ™to zakochanych zbliża siÄ™ wielkimi krokami. Niezależnie od tego co zaplanowaliÅ›my na walentynkowy wieczór – czy bÄ™dzie to kolacja w rodzinnym gronie, spotkanie z przyjaciółmi czy może romantyczna randka we dwoje – warto w tym dniu obdarować bliskie nam osoby wÅ‚asnorÄ™cznie wykonanym deserem.  PiÄ™kne czekoladowe babeczki z owocowym nadzieniem,  udekorowane obficie maÅ›lanym kremem na bazie bezy szwajcarskiej z pewnoÅ›ciÄ… wywoÅ‚ajÄ… uÅ›miech na twarzy każdego miÅ‚oÅ›nika sÅ‚odkoÅ›ci. Połączenie smaku czekolady z truskawkami rozkocha w tym deserze nawet najbardziej oporne serca. ZachÄ™camy do wypróbowania!
Â
Walentynkowe babeczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Â
Składniki:
Ciasto na 12 babeczek:
125 g cukru drobnego Cukier Królewski
50 g czekolady deserowej
125 g mÄ…ki pszennej
16 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła w temperaturze pokojowej
2 jajka
30 ml mleka
Â
Purée truskawkowe:
225 g truskawek świeżych lub mrożonych, odsączonych
Â
Do dekoracji:
6 kostek czekolady deserowej
Â
Krem truskawkowy:
200 g cukru drobnego Cukier Królewski
5 biaÅ‚ek z jaj „Lâ€
225 g masła w temperaturze pokojowej
150 g purée truskawkowego
Â
Krok I
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mieszamy ze sobą sypkie składniki – mąkę, kakao i proszek do pieczenia, odstawiamy na bok. Masło ucieramy z  drobnym cukrem Królewskim na jasną, puszystą masę, dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania. Dosypujemy suche składniki, mieszamy do połączenia. Na końcu dolewamy czekoladę i mleko, miksujemy. Ciastem wypełniamy 12 papilotek, babeczki będą piekły się ok. 15-18 min., do czasu gdy wbita w ciastko wykałaczka wyjdzie z niego sucha. Studzimy na kratce.
Â
Krok II
Truskawki dokładnie miksujemy blenderem na gładkie purée. Drylownicą do jabłek wycinamy z ostygniętych babeczek otwory sięgające do połowy ciastka. Z purée odlewamy 75 g, zużywamy tę porcję do napełnienia babeczek.
Â
Krok III
Do żaroodpornej miski wlewamy białka, dodajemy łatwo rozpuszczający się cukier drobny Królewski. Ustawiamy naczynie nad gotującą się wodą, od razu zaczynając energicznie mieszać rózgą. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy miskę znad wrzątku i zaczynamy ubijać białka na najwyższych obrotach miksera przez ponad 10 minut, aż dno miski zupełnie ostygnie, a piana będzie bardzo gęsta i sztywna. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy w małych kawałkach miękkie masło. Masa się zwarzy, jednak nadal cierpliwie mieszana bardzo mocno zgęstnieje. Powoli dodajemy purée truskawkowe. Jeśli w kremie pojawią się grudki, wystarczy na kilka minut ustawić miskę nad kąpielą wodną, cały czas miksując. Gdy masa zacznie się topić, ściągamy ją znad wrzątku i mieszamy aż znów stanie się gęsta i zupełnie gładka.
Â
Krok IV
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy, dekorujemy babeczki. Jeśli ciastka będą przechowywane w lodówce, wyjmujemy je jakiś czas przed podaniem, by krem nieco zmiękł.
Â
Czekoladowe strzałki do dekoracji
W kąpieli wodnej – ustawiając żaroodporną miskę na garnku z gotującym się wrzątkiem tak, by dno naczynia nie stykało się z lustrem wody – rozpuszczamy 6 kostek czekolady. Z pomocą dekoratora lub skręconego z papieru do pieczenie rożka, wyciskamy ją na papier rysując połówki strzał. Odstawiamy do lodówki do stwardnienia.
Â
Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE