Aktualności LIFESTYLE Styl życia

VII Charytatywne Kulinarne Zawody Dziennikarzy

VII Charytatywne Kulinarne Zawody Dziennikarzy
W warszawskiej Restauracji Endorfina odbyła się siódma już edycja Charytatywnych Kulinarnych Zawodów

Data publikacji: 2018-09-11
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: VII Charytatywne Kulinarne Zawody Dziennikarzy
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE

W warszawskiej Restauracji Endorfina odbyła się siódma już edycja Charytatywnych Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy.

VII Charytatywne Kulinarne Zawody Dziennikarzy Styl życia, LIFESTYLE - W warszawskiej Restauracji Endorfina odbyła się siódma już edycja Charytatywnych Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy.

Walka na noże, widelce… i miksery

W warszawskiej Restauracji Endorfina odbyÅ‚a siÄ™ siódma już edycja Charytatywnych Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy. Po raz kolejny znani i lubiani spotkali siÄ™, by szerzyć ideÄ™ pomagania przez gotowanie – drużyny GotujÄ…cych Dziennikarzy zaprezentowaÅ‚y swoje kulinarne talenty przed profesjonalnym Jury. Celem tegorocznej edycji byÅ‚o zebranie funduszy na leczenie i operacjÄ™ oczu braci-bliźniaków – Janka i PaweÅ‚ka.

Do Zawodów zaproszono osiemnastu dziennikarzy, a o składzie drużyn zadecydował los. Swoje kulinarne umiejętności zaprezentowali: Kamila Biedrzycka, Agnieszka Gozdyra, Anna Jędrzejowska, Joanna Kryńska, Małgorzata Ohme, Katarzyna Olubińska, Milena Rostkowska-Galant, Dagmara Kaczmarek-Szałkow, Katarzyna Werner, Arleta Zalewska, Katarzyna Zdanowicz, Michał Bebło, Karol Gnat, Michał Olszański, Krzysztof Skórzyński, Wojciech Szeląg, Łukasz Szelecki oraz Mateusz Szymkowiak. Każdy z zespołów, mając do dyspozycji te same produkty, miał za zadanie przygotować danie główne oraz deser. Potrawy Zawodników oceniło znakomite Jury w składzie: Hanna Bakuła, Sylwia Majcher, Sylwia Gliwa-Biernacka, Adrian Furgalski, Marek Smółka, Dariusz Kordek i Szef Kuchni Restauracji Endorfina – Adam Kowalczyk.

Gospodarzami wieczoru byli: Marzena Sienkiewicz-Seńko oraz Irek Bieleninik. Wśród zgromadzonych gości znaleźli się między innymi: Katarzyna Miller, Adrianna Biedrzyńska, Jacek Borcuch, Grażyna Wolszczak, Gabriel Fleszar, Krzysztof KASA Kasowski, Paweł Poncyliusz, Małgorzata Kosik, Helena Deeds, Agnieszka Kałuża i inni.

I miejsce za Najlepsze Danie Główne zajęła damska drużyna w składzie: Kamila Biedrzycka, Dagmara Kaczmarek-Szałkow oraz Milena Rostkowska-Galant. W kategorii Najlepszy Deser zwyciężyła natomiast drużyna męska: Wojciech Szeląg, Krzysztof Skórzyński i Michał Bebło. Gospodarzami wieczoru byli: Marzena Sienkiewicz-Seńko oraz Irek Bieleninik. Wśród zgromadzonych gości znaleźli się między innymi: Katarzyna Miller, Adrianna Biedrzyńska, Jacek Borcuch, Grażyna Wolszczak, Gabriel Fleszar, Krzysztof KASA Kasowski, Paweł Poncyliusz, Małgorzata Kosik, Helena Deeds, Agnieszka Kałuża i inni.

A to już wiesz?  INPOST – WSPÓŁPRACA Z FIAT, LIDL PODRÓŻE, X-KOM

Celem tegorocznej edycji było zebranie funduszy na operację zeza Janka i Pawełka. Historia chłopców chwyta za serce. Wychowywali się w patologicznym środowisku, przebywali pod opieką matki z problemem alkoholowym. Zostali odebrani matce przez ojca na podstawie orzeczenia sądu. Tata zauważył, że dzieci coraz częściej potykają się i coraz słabiej widzą. Konsultacja lekarza specjalisty i dalsza diagnostyka wykazały, że Paweł ma wysoką nadwrażliwość obu oczu, zeza zbieżnego oka prawego oraz duże niedowidzenie. Janek również cierpi na wysoką nadwrażliwość obojga oczu oraz zeza zbieżnego oka lewego.

Chłopcy są rehabilitowani psychoruchowo, jednak rodziny nie stać na sfinansowanie leczenia ich słabnącego wzroku. Potrzebują częstych i systematycznych kontroli okulistycznych (co 3 miesiące), szkieł okularowych, obturatorów okulistycznych do leczenia niedowidzenia, ćwiczeń w poradni ortoptycznej i w niedalekiej przyszłości – operacji zeza. Środki pozyskane dzięki ofiarności Sponsorów pozwolą na sfinansowanie leczenia chłopców.

Sponsorami VII Charytatywnych Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy były firmy: Cisowianka, Wola, Appetita, Goplana, Hellena, Zepter, Hefra, Jacob’s Creek, Estetiqa dr Kaliszewska, Gelovox oraz Creightons. Wydarzenie odbyło się ponadto dzięki wsparciu Kancelarii Prawnej Świeca & Wspólnicy.

Pomysłodawcą Charytatywnych Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy jest Monika Roszak, a od 2015 roku, wspiera ją Odeta Moro.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
VII Charytatywne Kulinarne Zawody Dziennikarzy Styl życia, LIFESTYLE - W warszawskiej Restauracji Endorfina odbyła się siódma już edycja Charytatywnych Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy.
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy