Aktualności LIFESTYLE Styl życia

Warsztaty „Kulinarnie Mocnych”

Warsztaty „Kulinarnie Mocnych”
Łączenie prostych składników, sposób przygotowania oraz przyprawianie potraw za pomocą aromatycznych ziół i przypraw – tego wszystkiego Szef Kuchni Kamis – Maciej Wawryniuk nauczył edukatorów Banków Żywności podczas warsztatów „Kulinarnie

Data publikacji: 2017-01-27
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Warsztaty „Kulinarnie Mocnych”
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE

Łączenie prostych składników, sposób przygotowania oraz przyprawianie potraw za pomocą aromatycznych ziół i przypraw – tego wszystkiego Szef Kuchni Kamis – Maciej Wawryniuk nauczył edukatorów Banków Żywności podczas warsztatów „Kulinarnie Mocni”.

Warsztaty „Kulinarnie Mocnych” Styl życia, LIFESTYLE - Łączenie prostych składników, sposób przygotowania oraz przyprawianie potraw za pomocą aromatycznych ziół i przypraw – tego wszystkiego Szef Kuchni Kamis – Maciej Wawryniuk nauczył edukatorów Banków Żywności podczas warsztatów „Kulinarnie Mocni”.

Warsztaty pachnÄ…ce przyprawami

W ramach projektu „Kulinarnie Mocni”, realizowanego wspólnie z partnerem biznesowym McCormick Polska i FederacjÄ… Polskich Banków Å»ywnoÅ›ci, Szef Kuchni Kamis – Maciej Wawryniuk, zainspirowaÅ‚ Edukatorów Banków Å»ywnoÅ›ci do kreatywnego gotowania. Tematem przewodnim spotkania byÅ‚y dania jednogarnkowe. Edukatorzy dowiedzieli siÄ™ m.in., jak łączyć proste skÅ‚adniki w pyszne potrawy i jak wykorzystywać zioÅ‚a i przyprawy, by wydobyć głębiÄ™ smaku tych daÅ„. Na tym nie koniec. Warsztaty „Kulinarnie Mocni” miaÅ‚y również swój wymiar praktyczny – dziÄ™ki ogromnemu zaangażowaniu Edukatorów z Banków Å»ywnoÅ›ci oraz wsparciu Szefa Kuchni Kamis powstaÅ‚y pyszne i oryginalne dania jednogarnkowe z wykorzystaniem bogatego Å›wiata ziół i przypraw. WÅ›ród nich znalazÅ‚y siÄ™ niebanalne przepisy na aromatyczny kuskus, zupÄ™ chlebowÄ… z boczniakami czy brzoskwiniowe ciasto z patelni. Na zakoÅ„czenie spotkania -  Edukatorzy Banków Å»ywnoÅ›ci mieli możliwość degustacji przygotowanych wczeÅ›niej potraw.

Niewątpliwie był to intensywny, ale inspirujący czas, w czasie którego Edukatorzy Banków Żywności mieli okazję rozwijać swoje kulinarne umiejętności, poznawać nowe smaki oraz wymieniać się kulinarnymi doświadczeniami. Cieszymy się, że możemy podzielić się z innymi naszą pasją do smakowitych potraw oraz wiedzą na temat ziół i przypraw – mówi Iwona German, Dyrektor marketingu z McCormick Polska, właściciela marki Kamis.

Zdobytą wiedzę i ciekawe pomysły na smaczne i niedrogie potrawy edukatorzy wykorzystają na warsztatach z osobami z programu żywnościowego POPŻ.

 

 „Kulinarnie Mocni”…

… to społeczna inicjatywa Banków Żywności i firmy McCormick Polska skierowana do edukatorów Banków Żywności, którzy prowadzą zajęcia kulinarne dla osób korzystających z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. W ramach akcji CSR „Kulinarnie Mocni” 25 przeszkolonych edukatorów Banków Żywności przez kilka miesięcy będzie prowadzić zajęcia z mieszkańcami różnych miast Polski. Dzięki przygotowanej kadrze, beneficjenci poznają sposoby na tanie, zdrowe i designerskie posiłki. Dodatkowo projekt ma zachęcić, by uczestnicy wykorzystywali do przygotowania dań zioła i przyprawy, dzięki którym wydobędą głębię smaku potraw złożonych z podstawowych składników.

A to już wiesz?  KUKBUK zaprasza do Wioski ÅšwiÄ™tego MikoÅ‚aja na gorÄ…cÄ… czekoladÄ™!

Warsztaty „Kulinarnie Mocni” wpisują się w ideę włączania społecznego – pozwalają na wspólne gotowanie, otwarcie się na nowe smaki oraz techniki kulinarne, inspirują i pozwalają budować relacje między uczestnikami. Dodatkowo pokazują, że niedrogie i przygotowane z sezonowych składników jedzenie dla całej rodziny może być zdrowe i pyszne – mówi Marek Borowski z Federacji Polskich Banków Żywności.

W ramach kampanii  podejmowana jest również ważna społecznie tematyka niemarnowania jedzenia, w której Federacja Polskich Banków Żywności uczy, jak mądrze gospodarować żywnością, by zmniejszać jej straty.

Cel akcji?

Jest prosty – to wsparcie polskich rodzin w zakresie smacznego, prostego i efektywnego gotowania oraz aktywacja lokalnych społeczności. Organizatorzy akcji pokazują, jak niezależnie od wysokości domowego budżetu, stworzyć smaczne i zdrowe dania przy użyciu odpowiednio dobranych przypraw oraz ziół.

Na co dzień pracujemy z produktami marki Kamis i wszystko kręci się u nas wokół smaku. Naturalne jest dla nas dzielenie się wiedzą i doświadczeniem na temat przygotowywania smacznych, prostych i zdrowych posiłków dzięki zastosowaniu ziół i przypraw. Mamy nadzieję,  że warsztaty „Kulinarnie Mocni” będą doskonałą inspiracją dla edukatorów – zaznacza Iwona German, Dyrektor marketingu z McCormick Polska.

Cykl warsztatów udowadnia, że gotowanie wcale nie musi być trudne i kosztowne. Chodzi o kreatywność i otwartość na nowe smaki. Jak zatem przełamać kulinarną niemoc? Odpowiedzi udzieli Szef Kuchni Kamis Maciej Wawryniuk, który od lat inspiruje uczestników warsztatów i podpowiada, jak z prostych i niedrogich składników stworzyć niebanalne danie, które zachwyci swoim wyjątkowym smakiem i aromatem. W ramach trzeciego bloku tematycznego kucharz przygotował dziewięć autorskich przepisów na  oryginalne dania jednogarnkowe. Zdobytą wiedzę i ciekawe pomysły na smaczne i niedrogie potrawy edukatorzy wykorzystają na warsztatach z osobami z programu żywnościowego POPŻ. 

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Warsztaty „Kulinarnie Mocnych” Styl życia, LIFESTYLE - Łączenie prostych składników, sposób przygotowania oraz przyprawianie potraw za pomocą aromatycznych ziół i przypraw – tego wszystkiego Szef Kuchni Kamis – Maciej Wawryniuk nauczył edukatorów Banków Żywności podczas warsztatów „Kulinarnie Mocni”.
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy