Data publikacji: 2017-01-27
Oryginalny tytuÅ‚ wiadomoÅ›ci prasowej: Warsztaty „Kulinarnie Mocnychâ€
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
ÅÄ…czenie prostych skÅ‚adników, sposób przygotowania oraz przyprawianie potraw za pomocÄ… aromatycznych ziół i przypraw – tego wszystkiego Szef Kuchni Kamis – Maciej Wawryniuk nauczyÅ‚ edukatorów Banków Å»ywnoÅ›ci podczas warsztatów „Kulinarnie Mocniâ€.
Warsztaty pachnÄ…ce przyprawami
W ramach projektu „Kulinarnie Mocniâ€, realizowanego wspólnie z partnerem biznesowym McCormick Polska i FederacjÄ… Polskich Banków Å»ywnoÅ›ci, Szef Kuchni Kamis – Maciej Wawryniuk, zainspirowaÅ‚ Edukatorów Banków Å»ywnoÅ›ci do kreatywnego gotowania. Tematem przewodnim spotkania byÅ‚y dania jednogarnkowe. Edukatorzy dowiedzieli siÄ™ m.in., jak łączyć proste skÅ‚adniki w pyszne potrawy i jak wykorzystywać zioÅ‚a i przyprawy, by wydobyć głębiÄ™ smaku tych daÅ„. Na tym nie koniec. Warsztaty „Kulinarnie Mocni†miaÅ‚y również swój wymiar praktyczny – dziÄ™ki ogromnemu zaangażowaniu Edukatorów z Banków Å»ywnoÅ›ci oraz wsparciu Szefa Kuchni Kamis powstaÅ‚y pyszne i oryginalne dania jednogarnkowe z wykorzystaniem bogatego Å›wiata ziół i przypraw. WÅ›ród nich znalazÅ‚y siÄ™ niebanalne przepisy na aromatyczny kuskus, zupÄ™ chlebowÄ… z boczniakami czy brzoskwiniowe ciasto z patelni. Na zakoÅ„czenie spotkania - Edukatorzy Banków Å»ywnoÅ›ci mieli możliwość degustacji przygotowanych wczeÅ›niej potraw.
Niewątpliwie był to intensywny, ale inspirujący czas, w czasie którego Edukatorzy Banków Żywności mieli okazję rozwijać swoje kulinarne umiejętności, poznawać nowe smaki oraz wymieniać się kulinarnymi doświadczeniami. Cieszymy się, że możemy podzielić się z innymi naszą pasją do smakowitych potraw oraz wiedzą na temat ziół i przypraw – mówi Iwona German, Dyrektor marketingu z McCormick Polska, właściciela marki Kamis.
Zdobytą wiedzę i ciekawe pomysły na smaczne i niedrogie potrawy edukatorzy wykorzystają na warsztatach z osobami z programu żywnościowego POPŻ.
Â
 „Kulinarnie Mocniâ€â€¦
… to społeczna inicjatywa Banków Żywności i firmy McCormick Polska skierowana do edukatorów Banków Żywności, którzy prowadzą zajęcia kulinarne dla osób korzystających z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. W ramach akcji CSR „Kulinarnie Mocni†25 przeszkolonych edukatorów Banków Żywności przez kilka miesięcy będzie prowadzić zajęcia z mieszkańcami różnych miast Polski. Dzięki przygotowanej kadrze, beneficjenci poznają sposoby na tanie, zdrowe i designerskie posiłki. Dodatkowo projekt ma zachęcić, by uczestnicy wykorzystywali do przygotowania dań zioła i przyprawy, dzięki którym wydobędą głębię smaku potraw złożonych z podstawowych składników.
Warsztaty „Kulinarnie Mocni†wpisują się w ideę włączania społecznego – pozwalają na wspólne gotowanie, otwarcie się na nowe smaki oraz techniki kulinarne, inspirują i pozwalają budować relacje między uczestnikami. Dodatkowo pokazują, że niedrogie i przygotowane z sezonowych składników jedzenie dla całej rodziny może być zdrowe i pyszne – mówi Marek Borowski z Federacji Polskich Banków Żywności.
W ramach kampanii podejmowana jest również ważna społecznie tematyka niemarnowania jedzenia, w której Federacja Polskich Banków Żywności uczy, jak mądrze gospodarować żywnością, by zmniejszać jej straty.
Cel akcji?
Jest prosty – to wsparcie polskich rodzin w zakresie smacznego, prostego i efektywnego gotowania oraz aktywacja lokalnych społeczności. Organizatorzy akcji pokazują, jak niezależnie od wysokości domowego budżetu, stworzyć smaczne i zdrowe dania przy użyciu odpowiednio dobranych przypraw oraz ziół.
Na co dzień pracujemy z produktami marki Kamis i wszystko kręci się u nas wokół smaku. Naturalne jest dla nas dzielenie się wiedzą i doświadczeniem na temat przygotowywania smacznych, prostych i zdrowych posiłków dzięki zastosowaniu ziół i przypraw. Mamy nadzieję, że warsztaty „Kulinarnie Mocni†będą doskonałą inspiracją dla edukatorów – zaznacza Iwona German, Dyrektor marketingu z McCormick Polska.
Cykl warsztatów udowadnia, że gotowanie wcale nie musi być trudne i kosztowne. Chodzi o kreatywność i otwartość na nowe smaki. Jak zatem przeÅ‚amać kulinarnÄ… niemoc? Odpowiedzi udzieli Szef Kuchni Kamis Maciej Wawryniuk, który od lat inspiruje uczestników warsztatów i podpowiada, jak z prostych i niedrogich skÅ‚adników stworzyć niebanalne danie, które zachwyci swoim wyjÄ…tkowym smakiem i aromatem. W ramach trzeciego bloku tematycznego kucharz przygotowaÅ‚ dziewięć autorskich przepisów na oryginalne dania jednogarnkowe. ZdobytÄ… wiedzÄ™ i ciekawe pomysÅ‚y na smaczne i niedrogie potrawy edukatorzy wykorzystajÄ… na warsztatach z osobami z programu żywnoÅ›ciowego POPÅ».Â
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE