Data publikacji: 2020-06-25
Oryginalny tytuÅ‚ wiadomoÅ›ci prasowej: WegaÅ„skie barbecue – czyli jak grillować smacznie i zdrowo?
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Sezon grillowy trwa.
Sezon grillowy trwa. Od kliku lat to właśnie grill jest narodowym symbolem urlopu i wypoczynku. Mało kto odmawia sobie w tym czasie rumianej kiełbaski, przypieczonej karkówki czy drobiowych szaszłyków. Czy podczas ogrodowych imprez weganie mogą znaleźć coś ze swego menu? Aby zarówno osoby przepadające za grillowaniem, jak i ci, którzy od niego stronią mogli wspólnie biesiadować, można podać zupełnie bezmięsne ale również apetyczne potrawy i przekąski z grilla, w których będą mogli zasmakować wszyscy.
– Nie trzeba unikać imprez plenerowych, aby zdrowo siÄ™ odżywiać. Wszystko to sztuka odpowiednich wyborów, a także przestrzegania iloÅ›ci i regularnoÅ›ci spożywanych w ciÄ…gu dnia posiÅ‚ków. Na pewno bardziej zdrowe bÄ™dÄ… warzywne szaszÅ‚yki czy nawet gotowe dania wegetariaÅ„skie dostÄ™pne w sklepach – mówi MaÅ‚gorzata PomykaÅ‚a, dietetyk z Centrum Dietetyki Stosowanej w Giżycku.
Potrawy z grilla dla wegetarian są o wiele zdrowsze, mniej kaloryczne, a wcale nie mniej smaczne niż tradycyjne mięsa. Przepisy wegetariańskie na dania grillowane to ciekawe urozmaicenie monotonnej diety i wcale nie muszą być przygotowywane w sezonie letnim. Wystarczy posiadać kuchenkę z funkcją grillowania, by móc delektować się takimi smakołykami w chłodniejsze miesiące.
W sieciach i supermarketach dostępne są gotowe dania na grilla w wersji wege. Można skusić się na bezmięsne odpowiedniki popularnych przekąsek: kiełbasek grillowych, żeberek, boczku czy też wegańskie nuggetsy lub filety z tofu. Natomiast zamiennikiem tradycyjnej, ociekającej tłuszczem karkówki może być karkówka sojowa, dostępna w wielu sieciach spożywczych. To proste danie zaskoczy wszystkich, nawet najbardziej wymagających gości na letnim przyjęciu. Gotujemy kotlety sojowe wg przepisu na sojowe schabowe, a potem nacieramy oliwą z oliwek i przyprawą do karkówki, grillujemy i gotowe.
Do szaszłyków zamiast boczku możemy wykorzystać np. pieczarki, paprykę, cukinię, marchew, cebulę, pomidorki koktajlowe. Warzywa warto wcześniej zamarynować. Smakują doskonale w towarzystwie tofu.
 – Jako dietetyk odradzam także gotowe sosy na bazie majonezu, które znacznie podnoszÄ…  wartość kalorycznÄ… potraw. Lepiej jest przygotować je samodzielnie wykorzystujÄ…c do tego naturalny jogurt, czosnek i kompozycjÄ™ ziół – podsumowuje MaÅ‚gorzata PomykaÅ‚a z giżyckiego CDS.
Kilka pomysłów na domowe fit sosy
Sos z oliwek i kaparów:
 Zblendować szklankę czarnych lub zielonych oliwek z 1 – 2 łyżkami kaparów, 4 łyżkami oliwy z oliwek lub oleju lnianego i świeżym lub suszonym tymiankiem.
 Sos tzatziki:
 200g naturalnego jogurtu sojowego wymieszać z posiekanymi drobno 2 zielonymi ogórkami i koperkiem, doprawić sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem.
Åšliwkowy sos BBQ:Â
Kilogram pomidorów obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, 2 cebule posiekać, zeszklić na 3 łyżkach oleju rzepakowego.
 Do cebuli na patelni dodać posiekane pomidory, 100-150g posiekanych wędzonych śliwek, 3 łyżki melasy, 1-2 łyżki octu jabłkowego, 400g koncentratu pomidorowego, łyżkę papryki słodkiej i łyżkę papryki wędzonej. Całość dusić na patelni ok. 30 minut. Ostudzić, zblendować na gładką masę. Świetnie nadaje się do pasteryzacji i przechowywania.
SMACZNEGO!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE