Data publikacji: 2017-05-30
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Wegetariańskie barbecue: Soczyście warzywne burgery z buraka
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
W czasach, gdy budki z burgerami wyrastają jak grzyby po deszczu i na każdym kroku kuszą nas coraz bardziej wymyślne mięsne specjały, warto poszukać lżejszych, choć podobnych w smaku alternatyw.

W czasach, gdy budki z burgerami wyrastają jak grzyby po deszczu i na każdym kroku kuszą nas coraz bardziej wymyślne mięsne specjały, warto poszukać lżejszych, choć podobnych w smaku alternatyw. Ciekawą, zdrowszą i równie pożywną propozycją są burgery z buraka, które urzekną nie tylko pasjonatów niecodziennych odkryć kulinarnych, ale przede wszystkim miłośników kuchni wegetariańskiej. Zastępując krwiste mięso soczystymi burakami przygotujemy tradycyjny amerykański obiad w zupełnie nowej odsłonie.
Wystarczy kilka najprostszych składników oraz kultowe dodatki, takie jak chrupiąca bułka, wyrazisty żółty ser, garść różnych gatunków sałat oraz ulubiony sos. Jarskie barbecue czas zacząć!
Â
Soczyste burgery buraczane z aldamerem
SKÅADNIKI:
Â
150 g buraków
3 łyżki kaszki kuskus (zaparzonej)
1 jajko
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 zÄ…bki czosnku
sól, pieprz czarny i majeranek do smaku
olej rzepakowy do smażenia
8 plasterków sera Aldamer MSM Mońki
4 bułki do burgerów
2 garście mixu sałat (roszponka, rukola itp.)
Â
WYKONANIE:
Â
Buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Dodać kuskus, jajko, mąkę kukurydzianą i rozdrobniony czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wymieszać. Uformować okrągłe kotlety i usmażyć na średnio rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor.
Bułki do burgerów przekroić na pół i zagrzać w piekarniku lub opiekaczu. Na połówki bułek położyć po plastrze sera, następnie gorącego buraczanego kotleta, ponownie ser i mix sałat. Przykryć drugą połówką bułki. Serwować z dowolnym sosem – pomidorowym, majonezowym, tatarskim lub chrzanowym.
Â
Smacznego!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE