Data publikacji: 2016-03-12
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Wódka a savoir-vivre
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Savoir-vivre dotyczy różnych sfer życia, także podawania dań i alkoholi.
Savoir-vivre dotyczy różnych sfer życia, także podawania daÅ„ i alkoholi. Tutaj głównÄ… zasadÄ… jest oczywiÅ›cie umiar, szczególnie w przypadku napojów wysokoprocentowych, kiedy nie chcemy doprowadzić do nadużyć. Wódka to bardzo wymagajÄ…cy trunek, przy którego serwowaniu Å‚atwo o faux-pas. Aby wydobyć z niego to, co najlepsze, należy stosować siÄ™ do kilku podstawowych zasad.Â
Odpowiednia temperatura
PierwszÄ… i niezmiennie najważniejszÄ… rzeczÄ… jest pamiÄ™tanie o tym, aby wódka zawsze byÅ‚a bardzo dobrze schÅ‚odzona przed podaniem, szczególnie ta czysta i wytrawna gatunkowo. Zwykle serwujemy jÄ… tylko do zakÄ…sek. Kiedy nie chcemy umieszczać w zamrażarce caÅ‚ej butelki, możemy do niej wstawić kieliszki, tak aby powstaÅ‚ na nich delikatny szron. Wódek sÅ‚odkich, czyli tzw. „damskichâ€, można napić siÄ™ na ciepÅ‚o, np. zamiast likieru w kawie. Wódki półwytrawne lub półsÅ‚odkie serwuje siÄ™ schÅ‚odzone, a sÅ‚odkie i likiery – w temperaturze pokojowej. IdÄ…c natomiast za Å›wiatowymi trendami dotyczÄ…cymi likierów i sÅ‚odkich wódek, można również dodać małą kostkÄ™ lodu.
Sposób picia
Jedynym alkoholem, który możemy wypić „na razâ€, jest wÅ‚aÅ›nie wódka. Należy jednak pamiÄ™tać, że przy oficjalnych okazjach warto porcjÄ™ rozÅ‚ożyć na co najmniej dwie części. Nie zaleca siÄ™ odchylania gÅ‚owy w tyÅ‚, a także wykrzywiania twarzy po wypiciu mocnego alkoholu.
Podanie
Jeśli zdecydujemy się na podanie wódki, należy jeden kieliszek zestawić z zimną lub gorącą zakąską, lub jako digestif po obiedzie. Do przekąsek podaje się wódki wytrawne, gorzkie lub żołądkowe, do głównego posiłku raczej półwytrawne lub półsłodkie, w zależności od serwowanych dań.
Na odpowiedni odbiór wysokoprocentowego alkoholu wpÅ‚ywa również sposób jego podania. Wódki czyste podaje siÄ™ w kieliszkach. Ewentualnie można wykorzystać do nich kieliszki z nóżkÄ…, te jednak sÄ… zarezerwowane głównie dla trunków gatunkowych. Wytrawne podajemy w kieliszkach 35-40 ml, a sÅ‚odkie smakowe w mniejszych – 20-25 ml. Kieliszek, w którym znajduje siÄ™ kolorowa wódka, powinien być napeÅ‚niony tak, aby do krawÄ™dzi pozostaÅ‚o 3-5 mm. Ostatnio możemy zaobserwować również tendencjÄ™ podawania wszystkich rodzajów wódek w coraz mniejszych kieliszkach, o pojemnoÅ›ci 20-25 ml, szczególnie w ekskluzywnych restauracjach. Jest to trend, który pozwala na degustacjÄ™ różnych trunków podczas jednego obiadu czy kolacji.
Wódki naturalne, najczęściej robione samodzielnie, serwuje się w specjalnych kieliszkach koniakowych, które są stosunkowo duże (80-100 ml). Ich kształt powinien zwężać się ku górze. Nalewamy je zawsze do połowy kieliszka, tak aby znalazło się w nim ok. 25 ml alkoholu. Przed wypiciem dobrze jest przytrzymać kieliszek przez chwilę w dłoni. Pozwala to uwolnić aromat na zewnątrz.
Umiejętność picia
Wódka to elegancki i klasyczny alkohol. Kiedy zostanie ładnie podana, może stanowić ozdobę każdego przyjęcia. Należy pamiętać, że tą wysokiej jakości pije się raczej dla przyjemności, nie jest ona przeznaczona do oszołomienia umysłu. Umiejętność picia wódki to sztuka.
Autorem artykułu jest Michał Gutt, twórca marki Gutt Vodka.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE