Data publikacji: 2016-09-09
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Zamieszanie w Akademii Smaku Bosch, czyli gotujemy zupy
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Uczestnicy sierpniowych warsztatów Akademii Smaku udowodnili, że z zupy, oprócz tradycyjnych smaków pomidorów, rosołu czy grzybów, można wycisnąć znacznie więcej.
Zupa – danie często niedoceniane i zapomniane, dziś przeżywa swój renesans. Polecana jako sposób na zdrowe odżywianie, również dla tych, którzy nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie. Uczestnicy sierpniowych warsztatów Akademii Smaku udowodnili, że z zupy, oprócz tradycyjnych smaków pomidorów, rosołu czy grzybów, można wycisnąć znacznie więcej.
Â
Gar pełen aromatycznych pomysłów
W Centrum Domowych Inspiracji w ostatni dzieÅ„ wakacji mocno zagotowaÅ‚o. Uczestnicy Akademii Smaku w czasie warsztatów kulinarnych przyrzÄ…dzali pożywne zupy m.in. inspirowane kuchniÄ… azjatyckÄ…, na gorÄ…ce lub chÅ‚odne popoÅ‚udnia oraz takie, których przygotowanie nie zajmuje wiÄ™cej niż 30 minut. Nad uczestnikami pochÅ‚oniÄ™tymi kulinarnÄ… pasjÄ… czuwali niezmiennie Tomasz Lach (prowadzÄ…cy bloga Zajadam.pl) i aktorka Katarzyna Glinka z goÅ›ciem specjalnym na czele Josephem Seeletso – doskonaÅ‚ym szefem kuchni, znanym chociażby jako juror programu Top Chef. W warsztatach wzięło udziaÅ‚ piÄ™tnastu zdolnych miÅ‚oÅ›ników kuchni, którzy wygrali konkurs organizowany na stronie www.akademiasmaku.pl.Â
Â
Pomysły na przygotowywane podczas warsztatów zupy zostały wybrane spośród nadesłanych na konkurs przepisów. Uczestnicy wykorzystali sezonowe składniki i wyczarowali krem dyniowy z kurczakiem i grzankami, letnią wariację z buraka, czyli buraczany chłodnik oraz krem z pietruszki i gruszki. W drugiej części kuchni, w wielkich naczyniach gotowały się m.in. zupa tajska Tom Yum, kociołek meksykański oraz zupa rybna.
Â
Wyzwania jak w kulinarnym show
Każde warsztaty Akademii Smaku zaskakują nowym elementem. Tym razem uczestnicy stanęli przed dwoma wyzwaniami. Na wzór kulinarnych show musieli wczuć się w szefów kuchni i zaplanować, w jakiej kolejności przygotować aż 8 rodzajów zup, każda dla ponad 30 osób. Nad ostatecznym planem prac czuwali Joseph Seeletso oraz Tomasz Lach, którzy dzielili się swoim doświadczeniem i udzielali wskazówek.
Â
Kolejnym wyzwaniem było dekorowanie zup. Tym razem ograniczenie stanowiły czas oraz wyobraźnia. Pewna ręka, kreatywność i odporność na stres zapewniły wygraną Ewelinie Rękawek i Filipowi Stępniakowi, którzy jednogłośnie wygrali we wspólnym głosowaniu gości. Wszyscy laureaci konkursu, oprócz możliwości spotkania się i gotowania ze znanymi kucharzami, otrzymali od organizatorów miłe upominki, w tym sprzęt marki Bosch.
Â
Akademia Smaku w pigułce
Akademia Smaku to wielokanałowy projekt kulinarny, w skład którego wchodzą: serial kulinarny emitowany w TVP2, video warsztaty bogate w porady dla gotujących, serwis www.akademiasmaku.pl będący osią komunikacyjną dla wszystkich działań, kulinarne spotkania w Centrum Domowych Inspiracji, podczas których uczestnicy gotują ze znanymi kucharzami, a także e-magazyny stanowiące kompendium wiedzy na temat kuchni.
Â
Atrakcyjne nagrody i niezapomniana atmosfera sprawia, że Akademia Smaku to jeden z najciekawszych cykli kulinarnych w naszym kraju. Projekt kierowany jest do miłośników kuchni, tworzących swoistą kulinarną społeczność. To oni dzielą się swoimi przepisami i kulinarnymi poradami, a także poznają tajniki kuchni od ekspertów – Tomasza Jakubiaka, Tomasza Lacha oraz Piotra Ogińskiego. W projekt zaangażowana jest również Katarzyna Glinka, znana aktorka teatralna i telewizyjna.
Więcej informacji na stronie www.akademiasmaku.pl.
Â
Partnerami projektu sÄ… Mlekovita oraz Kropla Beskidu.
Â
Za pomysł, opracowanie strategii projektu, jego nadzór kreatywny oraz kompleksową obsługę odpowiada agencja INSIGNIA. Za opracowanie scenariuszy i produkcję serialu telewizyjnego odpowiada OMD i TVP.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE