Data publikacji: 2018-03-16
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Zaproszenie do wspólnego świętowania Dnia Św. Patryka.
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Spotkajmy się! Otwierając obchody 2018, browarnicy Guinnessa zapraszają ludzi z całego świata, do wspólnego świętowania Dnia Św. Patryka.
Guinness, kultowy czarno-biaÅ‚y stout, jest nierozerwalnie zwiÄ…zany z Dniem Åšw. Patryka i dzieli z nim bogatÄ… historiÄ™. Pomaga także wyrazić prawdziwego ducha tego Å›wiÄ™ta, poprzez spotkanie i wzniesienie razem toastu za wspólne wartoÅ›ci – dumÄ™ i przyjaźń.
Â
Co roku ponad 70 milionów ludzi na całym świecie spotyka się z okazji dnia Św. Patryka. Jedynego Święta narodowego obchodzonego w tak wielu krajach: od Dublina po Dubaj, przez Londyn po Limę, od Peru po Paryż, od Sydney po Sztokholm, od Moskwy aż po Montserrat. Browarnicy Guinnessa zachęcają do wspólnego świętowania w najbliższą sobotę 17 marca. Tego dnia spotkajmy się z przyjaciółmi, cieszmy rozmową, dobrym piwem i jedzeniem.
Â
Â
Początki Browaru Guinness sięgają 1759 roku, gdy Arthur Guinness podpisał 9000-letni kontrakt na wynajem St. James’s Gate Brewery  w Dublinie. Od tego momentu aż do teraz  Browar Guinness, napędzany duchem innowacji, oddaje się swojej misji warzenia wyjątkowego piwa najwyższej jakości.
Â
Szkoląc naszych browarników w sztuce warzenia piwa wg receptury Arthura Guinnessa, dokładamy wszelkich starań, aby każda szklanka, butelka lub puszka wiązała się z niepowtarzalnym doświadczeniem smakowym. Bez względu na to z jakiego miejsca pochodzi piwo lub gdzie jest serwowane.
Â
Na każdym etapie warzenia zawsze dążymy do perfekcji. Od Warzelni nr 4 (Brewhouse 4), najbardziej zaawansowanego technologicznie browaru na świecie, po dziedzictwo i spuściznę browarniczą (ang. St. James’s Gate Brewery), nasze przywiązanie do najwyższej jakości jest autentyczne – każda partia Guinnessa przechodzi przez 251 punktów kontroli przed wypuszczeniem na rynek.
Â
Nalanie idealnej szklanki Guinnessa z beczki to umiejętność sama w sobie. Zajmuje  dokładnie 119,5 sekundy.
Â
Głębokie i kremowe, z charakterystycznym ciemno-czerwonawym kolorem i aksamitnym wykończeniem, Guinness Drought to najlepiej sprzedające się piwo Guinnessa. Piwoszy przyciąga przede wszystkim wyrafinowaniem i śmiałą kombinacją smaków.
Â
Guinness jest podawany z jedzeniem i używany do gotowania już od ponad 150 lat. Jest doskonałym dodatkiem do ostryg, gulaszu, chleba, a nawet ciasta! Produkując 25 piw światowej klasy oraz planując kolejne intrygujące rodzaje, Browar Guinness ma do zaoferowania piwo dla każdego piwosza ,nie tylko w dniu Św. Patryka.
Â
Więcej informacji o piwie https://www.guinness.com/en/
Â
Globalne dane o dniu Åšw. Patryka:
Tourism Ireland – https://www.tourismireland.com/Press-Releases/2018/February/Tourism-Ireland-announces-Global-Greening-line-up
Â
Failte Ireland, Festival Åšw. Patryka – http://www.stpatricksfestival.ie/info
Â
Â
Idealna porcja piwa
Â
Jakość tzw, pinty jest miarą jakości baru, w którym jest serwowana . Poniżej opisujemy co trzeba zrobić, aby nalać idealną porcję piwa oraz dlaczego stworzyliśmy nasz słynny dwuetapowy sposób nalewania.
Â
Oto sześć kroków dwuetapowego sposobu nalewania i podawania Guinnessa.
Â
1. Szkło
– Wybierz chÅ‚odnÄ…, czystÄ…, suchÄ… szklankÄ™ typu Tulip
– Zawsze trzymaj szklankÄ™ za podstawÄ™. PamiÄ™taj o higienie – nie dotykaj brzegu szklanki.
Â
2. KÄ…t
– Trzymaj szklankÄ™ pod kÄ…tem 45 stopni tuż pod kranikiem.
Â
3. Nalewanie
– Odkręć kranik do maksimum (pociÄ…gnij do siebie) i pozwól Guinnessowi spÅ‚ywać po Å›ciance szklanki.
– Powoli prostuj szklankÄ™, gdy siÄ™ napeÅ‚nia.
– Zakręć kranik, gdy Guinness bÄ™dzie ok. 15-20 mm od górnej krawÄ™dzi szklanki.
– Nigdy nie wkÅ‚adaj koÅ„cówki kranika do Guinnessa.
Â
4. Stabilizacja
– Umieść szklankÄ™ na tacce do odstania, na widoku klienta.
– Pozwól, aby piwo siÄ™ uspokoiÅ‚o. To zajmie ok. 2 minuty.
Â
5. Dolewka tzw „back to blackâ€
– Po dwóch minutach pora na dopeÅ‚nienie szklanki – trzymaj jÄ… prosto pod kranikiem.
– Odchyl kranik do tyÅ‚u (od siebie) i dopeÅ‚nij szklankÄ™ do momentu, gdy piana bÄ™dzie tuż ponad krawÄ™dziÄ… szklanki.
– Nigdy nie wkÅ‚adaj koÅ„cówki kranika do Guinnessa,
– Unikaj przelania i nigdy nie używaj szpatuÅ‚ki do odciÄ™cia piany
Â
6. Podanie
–  Podaj idealnie nalanÄ… szklankÄ™ Guinnessa pewnÄ… rÄ™kÄ… i bez rozlewania.
Â
Takie dwuetapowe nalewanie gwarantuje, że barman, niezależnie od miejsca, poda doskonałą pintę za każdym razem – smaczną i dobrze się prezentującą.
Â
W celu uzyskania więcej informacji prosimy o kontakt:
Â
Leszek DÄ…browski
Be Communications
Â
Więcej informacji na temat odpowiedzialnego picia można znaleźć na stronie www.DrinkIQ.com
Â
Â
Słowa GUINNESS i powiązane logo są znakami towarowymi.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE