Data publikacji: 2019-03-21
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Zero waste – 100% smaku bez marnowania żywności
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Jak unikać marnowania żywnoÅ›ci? Jak na co dzieÅ„ być bardziej odpowiedzialnym wobec zużywania naturalnych zasobów? Kolejne warsztaty w ramach Akademii Smaku Sokołów odbyÅ‚y siÄ™ pod hasÅ‚em „Zero wasteâ€.
Uczestniczący w nich blogerzy, wspólnie z prowadzącym spotkanie szefem kuchni Piotrem Kucharskim, przyrządzili wyśmienite potrawy na bazie tych produktów, które najczęściej są wyrzucane.
Przeciw marnowaniu żywności
Marnowanie żywnoÅ›ci jest poważnym i globalnym problemem. Najczęściej wyrzucane sÄ…: pieczywo, wÄ™dliny, owoce i warzywa. Przyczyn jest wiele – to m.in. zÅ‚e przyzwyczajenia, kupowanie ponad potrzeby, brak planowania jadÅ‚ospisu, niewÅ‚aÅ›ciwe przechowywanie. Z drugiej strony – jest bardzo maÅ‚a Å›wiadomość możliwoÅ›ci wykorzystania tzw. resztek jedzenia oraz np. tych części warzyw, które zazwyczaj trafiajÄ… do Å›mieci. – Firma Sokołów przywiÄ…zuje szczególnÄ… wagÄ™ do zasad zrównoważonego rozwoju, a ideologia „Zero waste†jest z pewnoÅ›ciÄ… ważnym jego elementem – mówi Marcin BaÅ‚anda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Czujemy siÄ™ odpowiedzialni nie tylko za produkty, które dostarczamy konsumentom, ale też za Å›rodowisko, w którym dziaÅ‚amy. Dlatego tematem naszych ostatnich warsztatów byÅ‚o „Zero wasteâ€. Wspólnie z szefem kuchni Piotrem Kucharskim, staraliÅ›my siÄ™ pokazać, jak ograniczać generowanie odpadków oraz jak najpeÅ‚niej wykorzystywać te produkty, którymi dysponujemy. W oparciu o proste, a jednoczeÅ›nie bardzo pomysÅ‚owe przepisy, wspólnie przygotowaliÅ›my znakomite dania.
Trzy kroki do „Zero waste†w domu
Prowadzący warsztaty Piotr Kucharski zwrócił uwagę na trzy kroki, kluczowe w zachowaniu odpowiedzialnej postawy na co dzień. Pierwszy z nich to przeciwdziałanie marnowaniu jedzenia, w którym ważne są dobrze zaplanowane zakupy – częste, lecz mniejsze; umieszczanie zakupów w miejscach gwarantujących odpowiednie przechowywanie oraz właściwe przetwarzanie.
Szczególnie mocno podkreÅ›lone zostaÅ‚o zużywanie produktów, powszechnie uznanych za „resztki†– takich jak obierki, koÅ„cówki warzyw czy pieczone koÅ›ci. To wÅ‚aÅ›nie one staÅ‚y siÄ™ bazÄ… potraw, przyrzÄ…dzonych podczas warsztatów.Â
Drugim ważnym krokiem jest przeciwdziałanie marnowaniu energii i wody. Często do przygotowania całego posiłku wystarczy jedno źródło energii – np. piekarnik, w którym można przygotować kilka dań jednocześnie na różnych poziomach. Piekarnik zużywa najwięcej energii podczas rozgrzewania, dlatego dobrym pomysłem jest wykorzystanie nagrzanego już urządzenia do przyrządzenia posiłku na kolejny dzień. Trzecim elementem jest wreszcie odpowiednia segregacja śmieci, umożliwiająca powtórne wykorzystanie wielu materiałów oraz – w miarę możliwości – kompostowanie.
WyÅ›mienite dania w stylu „Zero wasteâ€
Bazując na produktach, dla których często trudno znaleźć zastosowanie w gotowaniu, blogerzy przygotowali oryginalne i pełne smaku dania. Z użyciem resztek wędlin, powstały smażone krokieciki z kaszy mazurskiej. Ich doskonałym dopełnieniem stał się sos przygotowany na bazie pasty mięsno-warzywnej (np. Sokołów Wieprzowina z grillowaną papryką). Ziemniaki w stylu „Zero waste†to danie proste, a jednocześnie zaskakujące wyśmienitym smakiem. Pieczony ziemniak został zaserwowany w towarzystwie takich dodatków, jak starta łodyga brokułu, podsmażone resztki wędlin i pieczonego mięsa oraz z chrupiącymi chipsami z obierków marchwi. Całości dopełnił wyjątkowo aromatyczny sos, z długo gotowanego wywaru na bazie kości z pieczonego mięsa, obierek z warzyw, głąba kapusty i podwiędłych ziół, z bukietem przypraw. Trzecie danie było pomysłem na wykorzystanie jedzenia, które często zostaje po wielkanocnym ucztowaniu. Resztki pasztetu, szynki, białej kiełbasy czy jaj, można podać zapieczone w smakowitych, drożdżowych bułeczkach.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE