Odpowiednia dieta to zdaniem Agaty Mlynarskiej podstawa zdrowia. R?wnie wazne jest regularne spozywanie posilk?w – dziennikarka prowadzaca bardzo aktywny tryb zycia jest zwolenniczka samodzielnego przygotowywania posilk?w i zabierania ich do pracy. Gwiazda od kilku lat stosuje diete bezglutenowa.
Agata Mlynarska od wielu lat propaguje w mediach zdrowy styl zycia. Jej zdaniem odpowiednie odzywianie to nie tylko spos?b na szczupla sylwetke, lecz przede wszystkim podstawa zdrowia calego organizmu. Bledy dietetyczne sa natomiast przyczyna rozwoju wielu chor?b dietozaleznych, jak np. cukrzyca, choroby ukladu krazenia i zaburzenia przemiany materii.
– Zdrowie pochodzi z brzucha, wszystkie choroby mieszcza sie najpierw tu, w mikroflorze bakteryjnej, kt?ra mamy w sobie, dobrej lub zlej, kt?rej pomagamy lub kt?rej bardzo przeszkadzamy i przez kt?ra potem mamy wszelkie mozliwe choroby, jakie tylko mozemy sobie wymyslic – m?wi Agata Mlynarska agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Niskokaloryczna, bogata w substancje odzywcze dieta to nie wszystko, aby cieszyc sie zdrowiem i szczupla sylwetka nalezy pamietac takze o regularnym spozywaniu posilk?w. Dietetycy zalecaja jedzenie 4–5 posilk?w dziennie w stalych odstepach czasowych. Jest to mozliwe nawet w przypadku os?b prowadzacych aktywny tryb zycia – wtedy rozwiazaniem jest m.in. dieta pudelkowa, czyli catering dietetyczny z dostawa do domu lub biura.
– Trzeba ze soba nosic jedzenie do pracy. Zawsze przygotowywalam jedzenie w pudelkach, czesto tez korzystalam z r?znych firm, u kt?rych zamawialam, sprawdzilam wiele, ale na koniec dnia najlepsza firma okazuje sie moja wlasna kuchnia – m?wi Agata Mlynarska.
Dziennikarka dokonala rewolucji w swoim jadlospisie kilka lat temu, gdy dowiedziala sie, ze cierpi na nieswoiste zapalenie jelit. Zmuszona byla w?wczas na stale zrezygnowac z jedzenia produkt?w zawierajacych gluten i laktoze. Restrykcyjna dieta nie stanowi jednak dla gwiazdy problemu, sama przygotowuje sobie posilki i zabiera je do pracy.
– Mimo to uwielbiam jesc, ciesze sie jedzeniem, po prostu przestalam myslec o jedzeniu jako o czyms, co stwarza problem z tego powodu, ze nie jem glutenu czy laktozy – m?wi Agata Mlynarska.
Gwiazda nigdy nie narzuca innym ludziom swoich zwyczaj?w zywieniowych. Chetnie sluzy natomiast rada, zwlaszcza osobom cierpiacym na te sama chorobe co ona. W 2014 roku we wsp?lpracy z dietetyczka i gastrologiem prof. Grazyna Rydzewska napisala nawet ksiazke „Pyszna zmiana, czyli moje zycie bez glutenu”.