Data publikacji: 2019-01-23
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Drożdżowe w nowej odsłonie
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Pyszne ciasto drożdżowe w wykonaniu babci to niedoÅ›cigniony ideaÅ‚, zaÅ› receptury jak je przygotować przekazywane sÄ… z pokolenia na pokolenie. Nic dziwnego. Choć ciasto drożdżowe jest smaczne samo w sobie (…)
Pyszne ciasto drożdżowe w wykonaniu babci to niedościgniony ideał, zaś receptury jak je przygotować przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Nic dziwnego. Choć ciasto drożdżowe jest smaczne samo w sobie, wykorzystywane jest przy produkcji również innych wypieków, takich jak: kukiełki, rogaliki czy strudel. Możliwości jest wiele, zaś ich tajemnica tylko jedna. Tkwi ona w tym wyjątkowym cieście. Podpowiadamy więc jak je zrobić!
Â
Idealnie wyrośnięte ciasto jest lekkie i pulchne. Umiejętność przygotowania go otwiera nam drzwi do tworzenia najróżniejszych wypieków od słodkich bułeczek po chałki czy rogale świętomarcińskie. Ciasto drożdżowe z owocami to wręcz nieodzowny element każdego wakacyjnego spotkania z bliskimi. Jednak nie mniej popularne są wszelkie wytrawne wersje ciasta drożdżowego – zwłaszcza chleb. Wspomniana tajemnica zaklęta jest bowiem w zaczynie z drożdży, którego historia sięga czasów starożytnych. Jedna z legend głosi, że zaczyn ten powstał na skutek zalania przez Nil magazynów z mąką w starożytnym Egipcie. Zauważono, że powstała mieszanina zwiększa swoją objętość. Po połączeniu jej z nową mąką, wypieczono z niej chleb, który był smaczniejszy od znanego dotychczas i tak właśnie drożdże zyskały popularność. Dziś są nieodzownym elementem w naszej kuchni. A oto co smacznego można z nich wyczarować.
Â
Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem i orzechami
Składniki
Ciasto:
250 g mÄ…ki pszennej
100 g miękkiego masła
4 g suchych drożdży instant Delecta
3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
1 opakowanie cukru waniliowego Delecta
3 łyżki cukru pudru
1 jajo
2 żółtka
Farsz:
1 szklanka maku Bakalland
4 łyżki miodu
100 ml mleka
50 g orzechów włoskich Bakalland uprażonych i posiekanych
30 g pokrojonych migdałów Bakalland
3 łyżki cukru
1 roztrzepane jajko
Świeżutkie rogaliki wypełnione obficie orzechami, migdałami i makiem to plan w sam raz na leniwe popołudnie.
Na poczÄ…tku nagrzewamy piekarnik do temperatury 170ºC (bez termoobiegu). BlachÄ™ z wyposażenia piekarnika wykÅ‚adamy papierem do pieczenia. Wszystkie skÅ‚adniki na ciasto zagniatamy tak, jak kruche ciasto, a nastÄ™pnie odkÅ‚adamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Mak zalewamy wodÄ… i gotujemy okoÅ‚o 45 minut z dodatkiem miodu. Pod koniec gotowania wlewamy mleko i gotujemy do odparowania pÅ‚ynu. Ugotowany mak mielimy lub miksujemy blenderem, a nastÄ™pnie łączymy z orzechami. Ciasto waÅ‚kujemy na duży, okrÄ…gÅ‚y placek o Å›rednicy okoÅ‚o 45 cm i dzielimy go na 14 „trójkÄ…tkówâ€, przekrawajÄ…c 7 razy Å›rednicÄ™ placka. Na każdy z nich wykÅ‚adamy farsz, rozprowadzamy go Å‚yżkÄ…, a trójkÄ…t zwijamy, zaczynajÄ…c od zewnÄ™trznego boku do czubka. ZawiniÄ™te rogaliki wykÅ‚adamy na blasze, przykrywamy suchÄ… Å›ciereczkÄ… i zostawiamy na okoÅ‚o godzinÄ™ do delikatnego wyroÅ›niÄ™cia w ciepÅ‚ym miejscu. Przed wstawieniem do piekarnika, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy migdaÅ‚ami i cukrem. Rogaliki pieczemy przez okoÅ‚o 30 minut.
Szklanka ciepłego mleka albo kakao idealne dopełnią słodkiego dzieła.
Â
Piernikowe pÄ…czki
Składniki
50 g drożdży
5 łyżek mleka
1 łyżeczka cukru
2 opakowania cukru cynamonowego Delecta
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
3 szklanki mÄ…ki pszennej
2 jaja
250 g miękkiego masła
1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
Pączki to nie tylko rozwiązanie na Tłusty Czwartek! W wersji piernikowej łączą najlepsze tradycje – warto ich spróbować!
Przygotowania rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Drożdże mieszamy z mlekiem, łyżeczką cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, siekamy z masłem i cukrem cynamonowym, dodajemy jaja, drożdże, a następnie zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto lekko podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy okrągłe pierniczki. Na środku każdego z nich, za pomocą grubej słomki, robimy na wylot otworki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej przygotowane pączki. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 7-12 minut. Upieczone pierniczki ozdabiamy polewą czekoladową.
Klasyczne pÄ…czki i wyjÄ…tkowy korzenny smak to przepis na coÅ› naprawdÄ™ niesamowitego!
Â
Chałka czekoladowa
Składniki
Ciasto:
1 opakowanie ciasta drożdżowego Delecta
3 łyżki kakao
3 jaja
300 ml mleka
100 g masła
Kruszonka:
25 g masła
1 łyżka cukru
35 g rodzynek sułtańskich Bakalland
35 g Złotych Owoców Bakalland
Zapleciona w warkocz chałka to pyszny smak dzieciństwa. Z masłem lub ulubioną konfiturą będzie apetyczną propozycją na śniadanie!
Do garnka wlewamy mleko z masłem i całość podgrzewamy do rozpuszczenia masła, po czym studzimy, aż mieszanka będzie lekko ciepła (około 40ºC). Do zawartości opakowania z ciastem drożdżowym dodajemy kakao, jaja i stopniowo wlewamy lekko ciepłe mleko z roztopionym masłem. Całość miksujemy około 5 minut, aż do połączenia się składników na jednolitą masę. Gotową masę przykrywamy suchą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Siekamy bakalie, które następnie mieszamy z miękkim masłem i cukrem. Z wyrośniętego ciasta zaplatamy chałkę i posypujemy bakaliami. Pozostawiamy jeszcze chwilkę do wyrośnięcia i pieczemy przez 40 minut w nagrzanym piekarniku.
Czekoladowa wariacja na temat klasycznej chałki jest nie tylko smaczna, ale i bardzo prosta w wykonaniu!
Â
Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE