Data publikacji: 2021-01-11
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Eksperymenty z kuchnią roślinną łatwe jak nigdy dotąd
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Dzisiaj łatwiej jest być weganinem niż 5 lat temu – uważa tak co drugi z nas.

Dzisiaj łatwiej jest być weganinem niż 5 lat temu – uważa tak co drugi z nas.[1] Wydawać by się mogło, że kuchnia roślinna to twardy orzech do zgryzienia. Nic bardziej mylnego, bo dzięki dużemu wyborowi wegańskich dań w serwisie Pyszne.pl ich próbowanie jest łatwiejsze i przyjemniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Zwłaszcza, że w styczniu 2021 roku Pyszne.pl włącza się do akcji Veganuary i zachęca do roślinnych eksperymentów. Czy Polacy są gotowi na nowe kulinarne doświadczenia?
Â
Ponad 60% z nas prawidłowo wskazuje, że weganizm wiąże się z wykluczeniem z jadłospisu mięsa, jaj i nabiału.[2] W popularyzacji kuchni roślinnej swój udział mają autorytety świata polskiej gastronomii. “Każdy moment – więc i ta styczniowa akcja – jest dobry, by ograniczyć jedzenie mięsa i zastanowić się nad zmianą naszych w tej materii przyzwyczajeń. Kuchnia roślinna nie tylko bywa bardzo smaczna – jest też zbawienna dla planety, na której żyjemy.†– mówi Robert Makłowicz, który na zaproszenie Pyszne.pl testuje w styczniu roślinne menu wybranych restauracji dostępnych w serwisie.
Â
Styczeń to doskonały miesiąc na nowe doświadczenia. A może by tak poeksperymentować z innymi smakami i przetestować dania kuchni roślinnej? Doskonałą okazją do wypróbowania roślinnych nowości jest Veganuary, które idzie w tym roku po rekord. Do roślinnego wyzwania dołączyło w 2019 ponad 250 000 osób, natomiast w 2021 udział weźmie już około pół miliona.[3] W tym roku do akcji włącza się serwis Pyszne.pl, który promuje roślinne opcje w dostawie. Szeroki wybór pozycji roślinnych w menu restauracji dostępnych na platformie bez wątpienia sprzyja eksperymentom. A jest z czego wybierać – liczba dań roślinnych w serwisie wzrosła dwukrotnie w ciągu roku.[4] Zaczęliśmy też zamawiać ich dwa razy więcej.
Â
Â
Roślinnie znaczy smacznie?
Â
Powszechne do niedawna mity na temat weganizmu zaczynają słabnąć. Wiemy już, że 31% z nas chętniej wybierałoby takie dania, gdyby ktoś je dla nas gotował. Do ich spróbowania 38% osób zachęciłby smak wypracowany przez szefów kuchni. Nadarza się ku temu idealna okazja, gdyż zarówno lista restauracji serwujących dania kuchni roślinnej, jak i wybór wegańskich pozycji w ich menu sukcesywnie się wydłuża. Te z nich, które do tej pory specjalizowały się w daniach mięsnych czy rybnych, stają się vegan friendly, wprowadzając do kart roślinne odpowiedniki swoich flagowych potraw. 1/3 osób jadających dania wegańskie ocenia ich dostępność w menu dobrze lub bardzo dobrze. “W 2021 roku takie pozycje znajdziemy i w gwiazdkowych restauracjach, i w raczej casualowych lokalach, a roślinne burgery, kebab z roślinnego mięsa, czy bliskowschodnie falafele inspirują Polaków do poznawania nowych smaków. Sukces roślinnych pozycji w menu restauracji takich jak np. Bobby Burger potwierdza, że bezmięsne dania nie muszą być wyłącznie domeną wegetariańskich bistr.†– mówi Maciej Otrębski z RoślinnieJemy.
Â
Roślinne fascynacje
Â
Jeżeli zaś chodzi o smaki, to Polacy najchętniej odkrywają je w roślinnych wersjach specjałów kuchni polskiej. Najbardziej chcielibyśmy spróbować wegańskich pierogów, kotletów oraz zup. Poza ukochaną kuchnią rodzimą z chęcią przetestowalibyśmy roślinne wersje dań z grupy comfort food, na czele z pizzą oraz burgerem i kebabem. Okazjonalnie przekąsilibyśmy także coś bardziej egzotycznego, na przykład wegańskie sushi, ramen czy pad thai.
Â
Ponad 80% z nas zna hummus, kotlety i mleko roślinne, a ponad połowa – ser, szynkę czy kiełbasę na bazie roślin. Nie znaczy to jednak, że już włączyliśmy je do codziennego jadłospisu. Próbowało ich średnio dwa razy mniej osób niż o nich słyszało. Najbardziej obcy pozostaje dla nas seitan, o którym słyszało tylko 30% badanych, a próbowało zaledwie 10%.
Â
Każdy z nas ma swoje kulinarne must have, bez którego nie wyobrażałby sobie życia. Najtrudniej byłoby nam się rozstać z serem żółtym (65%), który tak pysznie rozpływa się na tostach czy zapiekankach. Ciężko byłoby nam zapomnieć także o mięsie w postaci kotletów i innych dań (60%) czy jogurcie (61%). Natomiast z większą łatwością wykluczylibyśmy z codziennego jadłospisu inne przetwory mleczne i mięsne.
Â
Â
Jeśli nie teraz, to kiedy?
Â
2021 to rok jedzenia roÅ›linnego. Atrakcyjne, smakowite, bÄ™dzie królować na Instagramie i przyciÄ…gać różnorodnoÅ›ciÄ…. A restauracje dokÅ‚adajÄ… wszelkich staraÅ„, by zaskakiwać nas coraz ciekawszymi wariacjami na bazie tofu i innych zamienników miÄ™sa. Nie wiesz, od czego zacząć roÅ›linnÄ… przygodÄ™? ÅatwoÅ›ci odkrywania potraw wegaÅ„skich sprzyja bogaty wybór i coraz Å‚atwiejszy dostÄ™p do nich poprzez serwisy takie jak Pyszne.pl, które uÅ‚atwia nam zadanie dziÄ™ki dedykowanemu kuchni wegaÅ„skiej filtrowi. Na poczÄ…tek warto sprawdzić polecane przez użytkowników serwisu restauracje wegaÅ„skie i vegan friendly:
Â
1. Warszawa:
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Telaviv Urban Food by Malka
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Wegeguru
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Sabich
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Krowarzywa
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Falla
Â
2. Wrocław:
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Krowarzywa
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Falla
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â KalaPizza
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â ibo Falafel
â—           VEGA Bar WegaÅ„ski
Â
3. Kraków:
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Mazaya Falafel
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Krowarzywa
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Vegab
â—           Farma Burgerownia RoÅ›linna
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Pod Norenami
Â
4. Poznań:
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Vegab
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Krowarzywa
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Falla
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Vege Pizza
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Vegar – Vegan Kebab
Â
5. Åódź:
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Telaviv Urban Food by Malka
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Falla
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Owoce i Warzywa Klubokawiarnia
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Niebostan
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Krowarzywa
Â
6. Gdańsk:
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Manna 68
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Food Art Company
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Patison
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Warzywina
â—Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Krowarzywa
Â
*Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â *Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â *Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â *Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â *
Â
Liczby i fakty z Raportu “Kuchnia roślinna w Polsce†zrealizowanego na zlecenie Pyszne.pl:
Â
1.            Do częstszego jedzenia w 100% roślinnych dań Polaków najbardziej skłoniłyby:
â—           45% – niższa cena roÅ›linnych produktów / skÅ‚adników w sklepach
â—           44% – gwarancja dobrze zbilansowanej diety
â—           38% – lepszy smak roÅ›linnych daÅ„
â—           31% – gdyby ktoÅ› je dla nas gotowaÅ‚
â—           27% – wiÄ™ksza dostÄ™pność roÅ›linnych daÅ„ w restauracjach
Â
Â
2.            Potrawy w wersji roślinnej, których najchętniej spróbowaliby Polacy:
â—           35% – pierogi
â—           33% – kotlety
â—           32% – pizza
â—           29% – kebab; burger
â—           25% – zupy, np. rosół, pomidorowa, żurek
Â
3.            Produkty roślinne, o których słyszeli Polacy:
â—           85% – hummus
â—           82% – kotlety na bazie roÅ›lin; mleko na bazie roÅ›lin
â—           81% – tofu
â—           69% – pasztet na bazie roÅ›lin
â—           57% – ser na bazie roÅ›lin
â—           55% – szynka lub kieÅ‚basa na bazie roÅ›lin
â—           30% – seitan
Â
4.             Produkty roślinne, których próbowali Polacy:
â—           51% – hummus
â—           46% – kotlety na bazie roÅ›lin; mleko na bazie roÅ›lin
â—           41% – tofu
â—           39% – pasztet na bazie roÅ›lin
â—           24% – ser na bazie roÅ›lin
â—           22% – szynka lub kieÅ‚basa na bazie roÅ›lin
â—           10% – seitan
Â
5.            Z których produktów odzwierzęcych Polakom byłoby najtrudniej zrezygnować:
â—           65% – żółty ser
â—           61% – jogurt
â—           60% – miÄ™so w postaci, np. kotletów i innych daÅ„
â—           54% – Å›mietana
â—           50% – majonez
â—           42% – pasztet miÄ™sny
Â
[1] Raport “Kuchnia roślinna w Polsce†prezentujący wyniki badania zrealizowanego na zlecenie Pyszne.pl grudniu 2020 metodą CAWI na grupie 800 respondentów przez instytut badawczy ARC Rynek i Opinia.
[2] Raport “Kuchnia roślinna w Polsce†prezentujący wyniki badania zrealizowanego na zlecenie Pyszne.pl grudniu 2020 metodą CAWI na grupie 800 respondentów przez instytut badawczy ARC Rynek i Opinia.
[3] https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2020/dec/29/veganuary-biggest-year-lockdown-diet-overhaul.
[4] Dane wewnętrzne Pyszne.pl listopad 2019-listopad 2020.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE