Data publikacji: 2020-12-21
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Europejski drób na świąteczny stół – co smacznego wybrać?
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Święta tuż tuż, a wraz z nimi zaczyna się świąteczne gotowanie
Na zakupach zwracajmy uwagę na pochodzenie – europejski drób jest bezpieczny i wolny od antybiotyków oraz hormonów. Kurczaki, indyki, kaczki, gęsi, perliczki – warto zadbać o różnorodność potraw na świątecznym stole, bo możliwości jest dużo.
Ambasadorka kampanii To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja, szef kuchni Cristina Catese radzi:
Zróbcie sos z soku z pieczenia – bardzo dobrze nada siÄ™ do stworzenia sosu. Jak go zrobić? Upieczone miÄ™so przekÅ‚adamy na talerz i owijamy je lekko foliÄ… spożywczÄ…, aby zachowaÅ‚ ciepÅ‚o. PamiÄ™tajmy, aby zostawić ujÅ›cie powietrza, żeby uniknąć efektu sauny, który spowodowaÅ‚by, że nasze miÄ™so straci swojÄ… chrupkość. Sok pozostaÅ‚y z pieczenia przelewamy do garnuszka i gotujemy na dużym ogniu z biaÅ‚ym winem lub wodÄ…, redukujemy i filtrujemy przez sitko.                                                                     Â
Do Å›wiÄ…tecznego menu warto włączyć również miÄ™so indyka. Dlaczego? – Indyk jest źródÅ‚em biaÅ‚ka przyczyniajÄ…cego siÄ™ do wzrostu masy mięśniowej, cynku pomagajÄ…cego w utrzymaniu prawidÅ‚owego metabolizmu wÄ™glowodanów oraz witamin z grupy B, w tym witaminy B12, pomagajÄ…cej w prawidÅ‚owym funkcjonowaniu ukÅ‚adu nerwowego. Dodatkowym atutem miÄ™sa z indyka jest możliwość szerokiego wykorzystania go przy dietach lekkostrawnych i redukcyjnych – mówi dietetyk Aneta ÅaÅ„cuchowska.
A jakie mięso drobiowe gości na stole innego ambasadora kampanii Sebastiana Krauzowicza?
– Okres świąteczny to czas rodzinnych posiłków i nie może na nim zabraknąć kaczki pieczonej z jabłkami. Według mnie, mięso kaczki pierwszorzędnie nadaje się do przyrządzania świątecznych potraw, poza tym zawiera dużo wartości odżywczych. W moim domu tradycyjnie na świątecznym stole gości kaczka – ta pieczona w całości jest wyjątkowo smaczna i aromatyczna.
W newsletterze znajdą Państwo m.in.:
fakty na temat bezpieczeństwa i jakości europejskiego mięsa drobiowego,
porady kulinarne, jak przygotować smaczne dania z drobiem na święta,
przepisy świąteczne ambasadorów kampanii Cristiny Catese i Sebastiana Krauzowicza,
wypowiedź dietetyka Anety ÅaÅ„cuchowskiej,
przegląd działań komunikacyjnych prowadzonych w ramach kampanii w czwartym kwartale 2020.
Â
Zapraszamy na oficjalną stronę internetową kampanii To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja >> https://pl.eu-poultry.eu
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE