Data publikacji: 2017-08-23
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Fine Dining Week po raz trzeci
Kategoria: BIZNES, Kultura
Od 25 sierpnia do 3 wrzeÅ›nia w najlepszych restauracjach w Warszawie odbÄ™dzie siÄ™ festiwal sztuki restauracyjnej – Fine Dining Week. W trzeciej edycji wydarzenia weźmie udziaÅ‚ ponad 30 restauracji takich jak Amber Room, Belvedere, Brasserie Warszawa, N31 by Robert Sowa czy Nolita
Od 25 sierpnia do 3 wrzeÅ›nia w najlepszych restauracjach w Warszawie odbÄ™dzie siÄ™ festiwal sztuki restauracyjnej – Fine Dining Week. W trzeciej edycji wydarzenia weźmie udziaÅ‚ ponad 30 restauracji takich jak Amber Room, Belvedere, Brasserie Warszawa, N31 by Robert Sowa czy Nolita. Dedykowane, piÄ™ciodaniowe menu bÄ™dzie można skosztować w festiwalowej cenie 119 zÅ‚. Organizatorem wydarzenia jest Restaurant Week.
Rewolucja na talerzu
Narodziny fine diningu to przede wszystkim burzliwy okres w historii XVIII-wiecznej monarchii francuskiej. Paradoksalnie, długie lata Wielkiego Głodu oraz Rewolucja Francuska, przyczyniły się do rozwoju sztuki restauracyjnej. Grono najbogatszych, którzy stracili życie na szafocie, bądź wyemigrowali, pozostawiło po sobie piwnice pełne win i wysoko wykwalifikowanych kucharzy bez pracy. W efekcie, koniec monarchii Burbonów i początek I Republiki Francuskiej to czas rozwoju sztuki restauracyjnej. Zaledwie w przeciągu roku, we Francji powstało 50 nowych lokali. Jak zatem wyglądały początki fine diningu w Polsce?
Z czym to się je – czyli fine dining w rodzimym wydaniu
W stosunku do krajów zachodu, kultura fine diningu w Polsce ma o wiele krótszÄ… historiÄ™. Mimo wszystko, poczÄ…tki sztuki restauracyjnej w rodzimym wydaniu, jak i na zachodzie majÄ… to samo podÅ‚oże – zmieniajÄ…cÄ… siÄ™ sytuacjÄ™ politycznÄ… oraz spoÅ‚eczno-gospodarczÄ…. „Wraz z rozwojem kapitalizmu, warszawski fine dining bazowaÅ‚ na Å›wieżo tworzÄ…cej siÄ™ klasie lokalnych biznesmenów. – komentuje Marek Tretyn. Tak jak i oni, byÅ‚ mocno siermiężny, a dodatkowo dostÄ™pny niemal wyłącznie w hotelowych restauracjach. Tak zwany „zielony salonik†w warszawskiej Victorii (dziÅ› mieÅ›ci siÄ™ tu La Brasserie Moderne) byÅ‚ na przeÅ‚omie lat 80. i 90. szczytem snobizmu. Tuż po 1990 roku zaczęły pojawiać siÄ™ niehotelowe lokale, które oferowaÅ‚y znacznie wyższy poziom sztuki kulinarnej. PamiÄ™tam, że w 1993 roku moja ówczesna firma zorganizowaÅ‚a jednÄ… ze swoich pierwszych, dużych imprez połączonych z kolacjÄ… dla partnerów, w otwartej rok wczeÅ›niej restauracji Belvedere.  Z racji lokalizacji i jakoÅ›ci kuchni byÅ‚ to absolutny hit.  Znacznie później przyszÅ‚a moda na bywanie z gośćmi biznesowymi w niektórych fine diningowych restauracjach z kuchniÄ… polskÄ…. Tutaj warto wspomnieć o Amber Room, restauracji, która poczÄ…tkowo byÅ‚a otwarta wyłącznie dla osób bÄ™dÄ…cych czÅ‚onkami elitarnego klubu Polskiej Rady Biznesu. DziÅ› w Warszawie dziaÅ‚a kilkadziesiÄ…t restauracji serwujÄ…cych najwyższej próby sztukÄ™ kulinarnÄ…. Szczęśliwie, od dwóch lat, dziÄ™ki Festiwalowi Fine Dining Week każdy może poznać wyrafinowane smaki ich kuchni za relatywnie niewielkie pieniÄ…dze.†– podsumowuje Marek Tretyn, autor bloga FoodSnob.pl
Daniel PaweÅ‚ek, współwÅ‚aÅ›ciciel aż piÄ™ciu restauracji biorÄ…cych udziaÅ‚ w festiwalu, miÄ™dzy innymi Brasserie, czy niezwykle popularnych „Kieliszkówâ€, przyznaje, że diabeÅ‚ tkwi w szczegółach: „Dla mnie fine dining to przede wszystkim detale. To w jaki sposób komunikujemy siÄ™ podczas rezerwacji, czy potrafimy dowiedzieć siÄ™ czegoÅ› wiÄ™cej o naszych goÅ›ciach, ich preferencjach, jak również alergiach na dane skÅ‚adniki. Niezwykle istotne jest również powitanie GoÅ›ci i pokazanie im już w drzwiach, że sÄ… dla nas ważni i wyjÄ…tkowi. Z definicji fine dining to połączenie fine cuisine, gdzie wszystkie elementy na talerzu sÄ… starannie dopracowane i równoczeÅ›nie harmonizujÄ… siÄ™ z zastawÄ… oraz obrusami. DopeÅ‚nieniem jest obsÅ‚uga – kompetentna, znajÄ…ca dobrze skÅ‚adniki i metody używane przez kuchniÄ™. CzÄ™sto w fine cuisine to wÅ‚aÅ›nie kelner wykaÅ„cza dania sosami, już na sali, przed goÅ›ciem. To wszystko jest częściÄ… spektaklu, jakim jest fine cuisine, gdzie detale majÄ… znaczenie. Tego wÅ‚aÅ›nie oczekuje od moich restauracji. PrzykÅ‚adowo Brasserie Warszawska bÄ™dÄ…ca mojÄ… wersjÄ… restauracji, która potencjalnie mogÅ‚a mieć korzenie  w przedwojennej Warszawie, bardzo wtedy paryskiej i modnej. To wÅ‚aÅ›nie ten teatr i fine cuisine przyciÄ…ga do Brasserie naszych GoÅ›ci i pracowników, bo przecież teatr musi mieć aktorów."
Dlaczego festiwal cieszy siÄ™ tak dużym zainteresowaniem ze strony Restauratorów? Jacek Grochowina, szef kuchni oraz wÅ‚aÅ›ciciel restauracji Nolita, przyznaje: Fine Dining Week jest Å›wietnym pretekstem, do podzielenia siÄ™ naszÄ… pasjÄ… z osobami, które nigdy do nas nie trafiÅ‚y i nie miaÅ‚y stycznoÅ›ci z prawdziwÄ… sztukÄ… restauracyjnÄ…. DziaÅ‚amy na rynku od 5 lat, Nolita osiÄ…gnęła niewÄ…tpliwy sukces, cieszÄ…c siÄ™ ogromnym zainteresowaniem goÅ›ci. ZdecydowaÅ‚em siÄ™ na udziaÅ‚ w Fine Dining Week, ponieważ przed otwarciem Restauracji, mieszkajÄ…c jeszcze w Londynie, sam czÄ™sto korzystaÅ‚em z podobnych wydarzeÅ„, aby sprawdzić najlepsze miejsca w rozsÄ…dnej cenie.Â
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #BIZNES #Kultura