Data publikacji: 2020-03-12
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Kawa z przelewu znowu w modzie
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Przelew wraca do łask.
Przelew wraca do łask. Widać to także w kawiarniach, gdzie do tej pory królowały ekspresy ciśnieniowe. Kawosze się cieszą, bo to znaczy, że czarna będzie smaczniejsza, bardziej esencjonalna, ciekawsza i z lepszego ziarna. W ekspresach przelewowych sprawdza się tylko kawa najwyższej jakości.
Ta tradycyjna metoda parzenia, nazywana dzisiaj często alternatywną, jak żadna inna wyciąga z kawy wszystkie niuanse smakowe i pozwala na eksperymenty. Polega ona na potraktowaniu zmielonego ziarna gorącą (nie wrzącą!) wodą z zachowaniem odpowiednich proporcji. Ziarno powinno być zmielone grubiej, ponieważ podlega dłuższemu parzeniu. Z tego też powodu napar zawiera więcej kofeiny. Woda przecieka przez filtr mając z kawą kontakt dokładnie tak długi jak trzeba.
– WÅ‚aÅ›nie ta prostota i czystość procesu sprawia, że do filtra trzeba nasypać bardzo dobrego ziarna, żeby wyszÅ‚a z tego prawdziwa kawa, a nie lura – mówi Marcin Zalewski, współwÅ‚aÅ›ciciel rzemieÅ›lniczej palarni kawy the White Bear Coffee Roasters, prowadzÄ…cy szkolenia też dla baristów.
Przelewy w Polsce popularne były jeszcze za komuny. W latach 90 wyparły je automaty, które potrafiły zrobić kawę ze spienionym mlekiem i wydawały ustandaryzowane gotowce. Po zachłyśnięciu się nowinkami wracamy do starych dobrych metod. Przelewy przywróciła do głównego nurtu tzw. trzecia fala kawowa, związana z rozwojem segmentu kawy speciality. To rewolucja, która zadziała się głównie w świadomości konsumentów, przywiązujących teraz wagę do jakości ziarna i sposobu jego palenia. Sprawiła też, że urządzenia domowego użytku takie jak dripp, aeropress czy chemex trafiły na salony. W domach pojawiły się na przykład designerskie Mocca Master do parzenia przelewowego. W wielu lokalach można już sobie wybrać kawę parzoną różnymi metodami, np. z ekspresu przelewowego albo ciśnieniowego.
 – O smaku kawy decyduje jednak przede wszystkim jakość ziarna. Do przelewów stosuje siÄ™ w zasadzie tylko kawÄ™ z segmentu Speciality Coffee. Metoda ta podbija jej walory i je uwypukla. Do przelewu wybieramy zazwyczaj kawÄ™ pochodzÄ…cÄ… z jednego regionu, czÄ™sto nawet z jednej plantacji, aby wydobyć wszystkie jej nuty, a przypomnÄ™, że kawa ma ich wiÄ™cej niż wino – wyjaÅ›nia Marcin Zalewski.
W zasadzie w grÄ™ wchodzÄ… tylko wyselekcjonowane kawy z górnej półki klasy premium, majÄ…ce powyżej 90 pkt. w skali Q Gradera . Punkty kawowe przyznaje cup rider, oceniajÄ…c jakość zielonego ziarna. PosÅ‚uguje siÄ™ przy tym bardzo szczegółowym formularzem cuppingowym. Kawy segmentu speciality zaczynajÄ… siÄ™ od 80 punktów. Maksimum jakie mogÄ… otrzymać to 100. W stu gramach wypalonej kawy nie może być nawet jednego quackersa (niedojrzaÅ‚ego ziarna). Im wiÄ™cej przyznanych punktów, tym jest droższa. Â
– Ale nawet najlepsze ziarno można zepsuć zÅ‚ym paleniem. Dlatego powstaje ostatnio tak wiele rzemieÅ›lniczych palarni, gdzie dużą wagÄ™ przywiÄ…zuje siÄ™ do procesu wypalania. NadzorujÄ… go specjaliÅ›ci nazywani coffeee roasters, którzy potrafiÄ… wydobyć z ziarna to, co w nim najlepsze – dodaje Marcin Zalewski z the White Bear Coffee Roasters. – Ostatnio na przykÅ‚ad udaÅ‚o nam siÄ™ dostać w Hamburgu znakomitÄ… odmianÄ™ z Kenii i Panamy, przeznaczonÄ… do metod alternatywnych. Ziarno te, ze wzglÄ™du na region pochodzenia, zawsze byÅ‚o droższe od innych . Ale jest jak okaz albo jak szlachetny kamieÅ„ – wyjÄ…tkowy i unikalny, wiÄ™c ma swojÄ… cenÄ™. Na przykÅ‚ad w kawie Kenia Kariru AA po odpowiednim zaparzeniu wyczujemy dużo truskawek, malin i limonki. Panama El Hortigal ma profil sensoryczny, w którym przebijajÄ… aromaty mandarynki, moreli i czekolady. To najwyższej jakoÅ›ci top premium na naszym rynku.
Kawy premium nie są tanie. A jednak ludzie z branży kawowej ciągle szukają tych najniezwyklejszych odmian jak skarbów i nie boją się inwestować w nie sporych pieniędzy – ponieważ mimo ceny, nie brakuje też na nie amatorów.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE