Data publikacji: 2017-02-23
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Kawiarniane trendy
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Choć wciąż kochamy pić kawę w domowym zaciszu, coraz chętniej udajemy się w tym celu do kawiarni. Decyzja ta nie wynika jedynie z chęci spożycia naparu wysokiej jakości, ale także – porozmawiania ze znajomymi czy odbycia służbowego spotkania.

Choć wciąż kochamy pić kawę w domowym zaciszu, coraz chętniej udajemy się w tym celu do kawiarni. Co ciekawe, decyzja ta nie wynika jedynie z chęci spożycia przygotowanego przez baristę naparu wysokiej jakości, ale także – porozmawiania ze znajomymi, odbycia służbowego spotkania czy poczytania książki.
Już co drugi Polak odwiedza kawiarniÄ™ przynajmniej raz w miesiÄ…cu, a wielu z nas robi to nawet częściej. Pomimo, iż – jak pokazujÄ… dane zebrane przez Euromonitor International – na kawÄ™ wypijanÄ… w domu wciąż wydajemy najwiÄ™cej (ponad 5 mld zÅ‚ rocznie), to popularność kawiarni stale roÅ›nie. Przychody na tym rynku oszacowano w 2016 roku na ponad pół miliarda zÅ‚otych, a ich wzrost wobec poprzednich dwunastu miesiÄ™cy – na 5,5%. Eksperci oceniajÄ…, że trend wznoszÄ…cy utrzyma siÄ™ przynajmniej przez kilka lat, a osób odwiedzajÄ…cych lokale serwujÄ…ce kawÄ™ przybywać bÄ™dzie z roku na rok o okoÅ‚o 2-3%. PobudzajÄ…cy napój doceniamy coraz bardziej. Dane Skarbu PaÅ„stwa wskazujÄ… na wzrost jego spożycia o okoÅ‚o 80% w ciÄ…gu ostatnich 10 lat. PotwierdzajÄ… to również badania Euromonitor, wedle których statystyczny Polak wypija 95 litrów naparu w ciÄ…gu roku.
Chociaż wśród bywalców kawiarni przeważają osoby młode (do 34 roku życia) z dużych miast, to systematycznie przybywa też starszych klientów oraz mieszkańców nieco mniejszych miejscowości. Tendencja ta jest nie tylko efektem mody i postępującego otwarcia się społeczeństwa na korzystanie z usług gastronomicznych, ale też rosnącej dostępności kawiarnianej oferty. Dane IQS obrazują, jakie rodzaje lokali odwiedzamy najchętniej. Okazuje się, że w skali kraju najczęściej bywamy w cukierniach, w których podaje się kawę, kolejno w niewielkich kafejkach stacjonarnych, restauracjach i popularnych w dużych miastach kawiarniach sieciowych. Mniejszym zainteresowaniem cieszą się natomiast punkty szybkiej obsługi, w których dominuje kawa na wynos.
Okoliczności nie bez znaczenia
Europejska tradycja picia kawy różni siÄ™ istotnie chociażby od amerykaÅ„skiej. I mimo, że na rynku przybywa kawiarni sieciowych, muszÄ… one dostosowywać swój model biznesowy do zwyczajów tutejszych klientów, którzy bardzo lubiÄ… spÄ™dzać czas w lokalu, stanowiÄ…cym zarówno miejsce spotkaÅ„ towarzyskich i biznesowych, jak też relaksu z książkÄ… czy pracy z komputerem. OczywiÅ›cie nie oznacza to, że nie wpadamy do kafejki po szybkÄ… porannÄ… kawÄ™ w drodze do biura lub w krótkiej lunchowej przerwie. Generalnie jednak lubimy w lokalu „posiedziećâ€. Skutkuje to rosnÄ…cymi powierzchniami nowo powstaÅ‚ych kawiarni oraz coraz wiÄ™kszÄ… uwagÄ… gastronomów koncentrowanÄ… na odpowiednim wystroju i ukÅ‚adzie miejsc dla goÅ›ci. Istotny jest odpowiedni podziaÅ‚ przestrzeni na strefy dostosowane do potrzeb różnych klientów oraz celu ich wizyty. Badania potwierdzajÄ…, że okoÅ‚o 1/3 respondentów deklaruje czÄ™stÄ… pracÄ™ lub naukÄ™ w kawiarni.
Karty na stół
Jak siÄ™ okazuje, polskie gusta ulegajÄ… znacznym przemianom, o czym Å›wiadczÄ… skÅ‚adane w kawiarniach zamówienia. Choć z domowych kuchni nie zniknęła rozpuszczalna, a wielu wciąż gustuje w serwowanej w szklance z uszkiem „zalewajceâ€, to mimo tego nasza kawowa Å›wiadomość roÅ›nie z roku na rok. – PrzykÅ‚adem może być tradycyjne wÅ‚oskie espresso. Badania potwierdzajÄ…, że kawy na jego bazie pije dziÅ› trzykrotnie wiÄ™cej osób niż jeszcze 8 lat temu – mówi Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. Jakie rodzaje napojów zamawiamy wiÄ™c najczęściej? – Można zauważyć tendencjÄ™, wedle której panowie gustujÄ… raczej w kawach czarnych, czyli klasycznym espresso lub wiÄ™kszej, ale mniej esencjonalnej caffe americano, panie zaÅ› częściej wybierajÄ… napoje mleczne – dodaje Joanna Sobyra. KrólowÄ… karty w polskich kawiarniach jest caffe latte, a tuż za niÄ… cappuccino oraz liczne mleczne „nowoÅ›ci†wzbogacone o smakowe dodatki.
Okazuje siÄ™ też, że Polacy bardzo lubiÄ… oryginalne propozycje, chÄ™tnie próbujÄ… ciekawych kompozycji i nietypowych skÅ‚adników. PrzykÅ‚adem jest mleko bez laktozy. WystarczyÅ‚o kilkanaÅ›cie miesiÄ™cy, by bardzo istotna grupa klientów kawiarni staÅ‚a siÄ™ jego wiernymi fanami. Bez oporów otwieramy siÄ™ też na nieznane nam wczeÅ›niej sposoby serwowania kawowych napojów. – Dla wielu takim przykÅ‚adem jest espresso podawane w maÅ‚ej szklaneczce, a nie w tradycyjnej filiżaneczce – mówi ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Ten sposób serwowania stosowany jest przy propozycjach takich jak Monte Bianco, Marocchino czy Mokaccino, a także pobudzajÄ…cym połączeniu kawy i herbaty – Hongkong Espresso – dodaje.
Sprawdzian z klasyki
O poziomie kawiarni Å›wiadczy nie tylko Å‚adny wystrój i bogata karta, ale przede wszystkim jakość wykorzystywanych mieszanek i to, czy klasyczne pozycje kawowego menu przygotowywane sÄ… zgodnie z baristycznÄ… sztukÄ…. Jak zatem rozpoznać prawidÅ‚owo zaparzone espresso? – Przede wszystkim otrzymane 25 ml odpowiedniej jakoÅ›ci naparu powstaje z okoÅ‚o 7- 8 gramów zmielonych ziaren poddawanych ciÅ›nieniowej ekstrakcji przez 25 sekund. Zawartość kofeiny powinna oscylować w okolicach 65 mg na porcjÄ™, a temperatura wody wypÅ‚ywajÄ…cej z ekspresu nie może przekraczać 90 st. C – tÅ‚umaczy Joanna Sobyra. Okazuje siÄ™, że najczÄ™stsze błędy popeÅ‚niane podczas parzenia espresso dotyczÄ… zÅ‚ego sposobu zmielenia ziaren lub za maÅ‚ej gramatury porcji kawy, a co za tym idzie zbyt dÅ‚ugiego albo krótkiego czasu ekstrakcji oraz niezadowalajÄ…cego poziomu czystoÅ›ci samego urzÄ…dzenia. – O poprawnoÅ›ci zaparzania Å›wiadczy przede wszystkim delikatna, ale stabilna, orzechowa crema powstajÄ…ca na powierzchni kawy oraz strumieÅ„ wypÅ‚ywajÄ…cego espresso w postaci tzw. „mysiego ogonkaâ€. Ze wzglÄ™du na fakt, że jednym z najczÄ™stszych błędów jest niewystarczajÄ…cy czas ekstrakcji, warto zwrócić uwagÄ™ czy osoba przygotowujÄ…ca kawÄ™ parzy jÄ… nie krócej niż 22 sekundy  – dodaje ekspert Segafredo Zanetti Poland.
Idealne cappuccino powinno zaÅ› skÅ‚adać siÄ™ z odpowiednio przygotowanego espresso oraz 100 ml mleka o zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu 3,2%. Przed spienieniem należy schÅ‚odzić je do 3-5 st.C, natomiast efektem koÅ„cowym ma być mleczna pianka o temperaturze 55 st. C i objÄ™toÅ›ci 125 ml oraz konsystencji zbliżonej do bitej Å›mietany. Gotowy napój podaje siÄ™ w podgrzanej filiżance o pojemnoÅ›ci 160 ml.Â
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE