„17 mgnien wiosny” – oto tytul pierwszego w Polsce spektaklu kulinarnego, kt?ry juz od 3 kwietnia bedzie wystawiany we wroclawskim GRAPE Taste Theater. Trzygodzinne przedstawienie w rezyserii szefa kuchni nukasza Dudzinskiego to 10 wyrafinowanych dan i 7 doskonalych win, wszystko w sezonowej obsadzie.
Kulinarne spektakle w GRAPE Taste Theater wykorzystuja smak jako gl?wny, ale niejedyny srodek przekazu. Tak jak spiew w operze czy taniec w balecie, tutaj prym r?wniez wiedzie niebanalna sztuka, tym razem⌠kulinarna. „17 mgnien wiosny” to wyjatkowe menu zbudowane z 10 wyrafinowanych dan oraz 7 wyselekcjonowanych przez someliera win. Na talerzach zobaczymy wiec zaostrzajace apetyt przystawki, wykwintne zupy, oczyszczajace podniebienie intermezza, a w koncu zaskakujace danie gl?wne oraz zniewalajace wszystkie zmysly desery. Wraz z kolejnymi daniami, na stole pojawia sie wydobywajace glebie smaku doskonale wina. Menu serwowane jest w wersji klasycznej oraz wegetarianskiej.
Szef kuchni GRAPE Restaurant nukasz Dudzinski zaznacza, ze inspiracja podczas kreowania menu degustacyjnego sa dla niego zjawiskowe polaczenia smak?w.  – By je uzyskac obsade dan dobieramy sezonowo, zawsze poszukujac zaskakujacych podniebienie ingrediencji. Tym razem w gl?wnych rolach obsadzilismy czarne trufle, kr?lewskiego kraba, halibuta oraz szkocki antrykot Aberdeen Angus. Wiosenna scenografie dan tworza  mikropedy – czarnuszka, czerwona rzodkiew, rukola oraz platki jadalnych kwiat?w.  To wazne dopelnienie calosci  – wyjasnia Dudzinski – poniewaz nasz spektakl chlonie sie wszystkimi zmyslami.
Kulinarnym rozkoszom towarzyszyc bedzie szpiegowska historia, Â wprowadzajaca gosci w klimat minionej epoki. Tajemnicza narracja przywola postac niesmiertelnego Stirlitza, dzieki kt?remu kazdy z gosci GRAPE Taste Theater przez moment stanie sie tajnym poszukiwaczem intrygujacych zmysly smak?w.
GRAPE Taste Theater miesci sie na ulicy Parkowej 8, w tajemniczej, pieknie odrestaurowanej XIX-wiecznej willi na wroclawskim Zaciszu, tuz obok starego Parku Szczytnickiego oraz Hali Stulecia. To scena kameralna, kazdego wieczoru w spektaklu uczestniczyc moze jedynie 26 widz?w. Swoja wizyte nalezy jednak zapowiedziec – rezerwacje przyjmowane sa telefonicznie ( 71 73 60Â 400) i online (www.graperestaurant). Cena biletu na kulinarny spektakl w wersji klasycznej lub wegetarianskiej to 250 zl, wraz z menu degustacyjnym wina 370 zl. Wiosenny spektakl wystawiany jest od 3 kwietnia, az do konca maja 2014.
„17 mgnien wiosny” – ten spektakl to uczta dla zmysl?w w najpelniejszym tych sl?w znaczeniu.
Â
Â





