Wiadomości branżowe

Małgorzata Rozenek-Majdan: Kocham gotować. Z jednego pęczka szparagów potrafię zrobić trzydaniowy obiad

Prezenterka przekonuje, że bardzo lubi spÄ™dzać czas w kuchni, a gotowanie pozwala jej skutecznie siÄ™ odprężyć nawet po najbardziej stresujÄ…cym dniu. W jej popisowych potrawach gÅ‚ównÄ… rolÄ™ grajÄ… warzywa. Z ulubionych

Prezenterka przekonuje, że bardzo lubi spÄ™dzać czas w kuchni, a gotowanie pozwala jej skutecznie siÄ™ odprężyć nawet po najbardziej stresujÄ…cym dniu. W jej popisowych potrawach gÅ‚ównÄ… rolÄ™ grajÄ… warzywa. Z ulubionych szparagów potrafi wyczarować wiele różnych propozycji kulinarnych, które sÄ… w stanie zaspokoić nawet najbardziej wybredne podniebienia. MaÅ‚gorzata Rozenek-Majdan zachwala również swój wegetariaÅ„ski rosóÅ‚ i kopytka z pysznym sosem. CaÅ‚a jej rodzina wyeliminowaÅ‚a natomiast z diety miÄ™so.

– Mam bardzo wiele swoich popisowych daÅ„, bo ja kocham gotować. Jako mama trójki dzieci i Å¼ona mężczyzny, który jak typowy Polak, kiedy jest gÅ‚odny, to jest zÅ‚y, nie byÅ‚abym w stanie nie potrafić gotować. Ale my nie jemy miÄ™sa, wiÄ™c ja siÄ™ specjalizujÄ™ raczej w diecie warzywnej. Kochamy warzywa na różne sposoby i w ogóle bardzo prostÄ… kuchniÄ™ – mówi agencji Newseria Lifestyle MaÅ‚gorzata Rozenek-Majdan.

W zależnoÅ›ci od pory roku wprowadza wiÄ™c do menu różne warzywa sezonowe i na ich podstawie komponuje peÅ‚nowartoÅ›ciowe posiÅ‚ki, które ze smakiem jedzÄ… wszyscy domownicy. WiosnÄ… w „DzieÅ„ Dobry TVN” rusza „Kuchenne wyzwanie” i prezenterka nie ukrywa, że już z niecierpliwoÅ›ciÄ… czeka na to, by móc pochwalić siÄ™ swoimi umiejÄ™tnoÅ›ciami kulinarnymi.

– Bardzo bym chciaÅ‚a, żeby moje kuchenne wyzwanie trafiÅ‚o na sezon majowy, kiedy  bÄ™dÄ… szparagi. One sÄ… bardzo zdrowe, kocham je pod każdÄ… postaciÄ… i naprawdÄ™ caÅ‚y rok wyczekujÄ™ na to, żeby one siÄ™ wreszcie pojawiÅ‚y. Z  jednego pÄ™czka szparagów jestem w stanie przygotować trzydaniowy obiad. Bardzo lubiÄ™ zupÄ™ krem ze szparagów z pysznÄ… roÅ›linnÄ… Å›mietanÄ…, uwielbiam też gotowane ziemniaczki, jajko sadzone, szparagi i do tego sos z kefiru i maÅ›lanki, połączonych razem ze szczyptÄ… kwaÅ›nej Å›mietany, to jest coÅ› pysznego. Szparagi Å›wietnie sprawdzajÄ… siÄ™ też jako baza pod rybÄ™ – mówi.

MaÅ‚gorzata Rozenek-Majdan zapewnia, że na co dzieÅ„ w jej kuchni królujÄ… tradycyjne polskie dania, choć czasem nieco modyfikuje przepisy tak, by byÅ‚y dostosowane do potrzeb żywieniowych jej bliskich.

A to już wiesz?  Rafał Zawierucha: Bardzo się ekscytuję udziałem w „Tańcu z gwiazdami” i już nie mogę się doczekać odcinków na żywo. Lubię tańce klasyczne, ale nieco obawiam się szybkich

– Kocham gotować rosóÅ‚ wegetariaÅ„ski, który po prostu piÄ™knie pachnie warzywami, bo tych warzyw musi być zdecydowanie wiÄ™cej niż w normalnym przepisie, on też pachnie zioÅ‚ami, suszonym grzybem i nic mnie tak nie uspokaja, jak po stresujÄ…cym dniu zacząć taki reset, odpoczynek wÅ‚aÅ›nie od zrobienia gara porzÄ…dnego rosoÅ‚u. Poza tym kocham też ziemniaki, wiÄ™c porzÄ…dne polskie kopytka z jakimÅ› dobrym sosem też mogÄ™ teraz zrobić. Jest coÅ› uspokajajÄ…cego w gotowaniu – mówi.

Gospodyni programu „DzieÅ„ Dobry TVN” podkreÅ›la, że z radoÅ›ciÄ… przyjęła decyzjÄ™ syna, który zrezygnowaÅ‚ z jedzenia miÄ™sa. Nie ukrywa też, że do tej zmiany w domowym jadÅ‚ospisie najtrudniej byÅ‚o przekonać męża.

– Nasz syn w pewnym momencie postanowiÅ‚, że ze wzglÄ™dów ideologicznych nie chce jeść miÄ™sa, a ponieważ ja i tak póÅ‚ życia nie jadÅ‚am miÄ™sa, wiÄ™c dla mnie ta decyzja byÅ‚a bardzo prosta, bo w sumie ciężko jest prowadzić dom, gotujÄ…c dwa różne rodzaje posiÅ‚ków. A ponieważ tak naprawdÄ™ widzimy same zalety niejedzenia miÄ™sa, wiÄ™c zrezygnowaliÅ›my wszyscy. NajwiÄ™ksza zmiana to chyba byÅ‚a dla RadosÅ‚awa – mówi MaÅ‚gorzata Rozenek-Majdan.

Z czasem i jemu udaÅ‚o siÄ™ skutecznie zmienić nawyki żywieniowe. Teraz kluczowe jest dla nich to, by na talerze trafiaÅ‚y zdrowe, Å›wieże i najlepiej ekologiczne produkty.

– To jest kwestia podejmowania innych decyzji zakupowych i zmiany sposobu myÅ›lenia na temat tego, co jesz. I nagle staje siÄ™ to bardzo proste, przyjemne i uwaga – też dużo taÅ„sze. Już parÄ™ lat udaje nam siÄ™ tak dziaÅ‚ać, co wiÄ™cej, nie wyobrażamy sobie powrotu do innej kuchni na tyle, że nawet moi rodzice zrezygnowali z miÄ™sa – dodaje prezenterka.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy