Data publikacji: 2013-09-25
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Mamy Mistrza Wołowiny QMP!
Kategoria: BIZNES, Konsument
19 wrzeÅ›nia w warszawskim CookUp Studio odbyÅ‚ siÄ™ finaÅ‚ konkursu „ZostaÅ„ Mistrzem WoÅ‚owiny QMPâ€. W finaÅ‚owym gotowaniu na żywo udziaÅ‚ wzięło piÄ™ciu uczestników, których przepisy na danie z woÅ‚owiny QMP uzyskaÅ‚y najwiÄ™cej gÅ‚osów internautów w pierwszym etapie konkursu.
Mamy Mistrza Wołowiny QMP!
Konkurs kulinarny na najlepsze danie z wołowiny rozstrzygnięty
Â
19 wrzeÅ›nia w warszawskim studiu kulinarnym CookUp odbyÅ‚ siÄ™ finaÅ‚ konkursu „ZostaÅ„ Mistrzem WoÅ‚owiny QMPâ€. W finaÅ‚owym gotowaniu na żywo udziaÅ‚ wzięło piÄ™ciu uczestników, których przepisy na danie z woÅ‚owiny QMP uzyskaÅ‚y najwiÄ™cej gÅ‚osów internautów w pierwszym etapie konkursu. TytuÅ‚ Mistrza WoÅ‚owiny QMP zdobyÅ‚ Krzysztof ZieliÅ„ski z Warszawy, który przygotowaÅ‚ gulasz po irlandzku z wykorzystaniem certyfikowanej tuszy woÅ‚owej.
FinaliÅ›ci przygotowywali swoje popisowe dania pod bacznym okiem jury, któremu przewodniczyÅ‚ Grzegorz Åapanowski, ekspert kulinarny programu „QMP – woÅ‚owina zawsze dobraâ€. WybierajÄ…c laureatów konkursu jury oceniaÅ‚o smak dania, estetykÄ™ wykonania oraz zaserwowania dania, oryginalność przepisu, a także poziom opanowania technik kulinarnych. Â
Autorem zwyciÄ™skiego dania z woÅ‚owiny QMP zostaÅ‚ Krzysztof ZieliÅ„ski z Warszawy, który przygotowaÅ‚ gulasz po irlandzku. II miejsce wywalczyÅ‚ Jan Zabelski z Åodzi przygotowujÄ…c stek z sosem Å›liwkowym wÅ‚asnego pomysÅ‚u.Trzecie miejsce przypadÅ‚o natomiast Izabeli MateÅ„ka ze Stanina, która przygotowaÅ‚a pikantnÄ… zupÄ™ gulaszowÄ… z zioÅ‚owymi kluseczkami.
Wszyscy laureaci otrzymali wysokiej klasy akcesoria kuchenne, które pomogÄ… im rozwijać talent kulinarny. Konkurs „ZostaÅ„ Mistrzem WoÅ‚owiny QMP†odbyÅ‚ siÄ™ w ramach trzyletniego programu informacyjnego „QMP – woÅ‚owina zawsze dobraâ€. Konkurs skierowany byÅ‚ do wszystkich pasjonatów gotowania, którzy kulinarne szlify zdobywali dotÄ…d w domowej kuchni. Pierwszy etap konkursu przebiegaÅ‚ na stronie www.kochamwolowine.pl, gdzie uczestnicy mogli zgÅ‚aszać swoje propozycje przepisów na dania z woÅ‚owiny. NastÄ™pnie internauci oddajÄ…c gÅ‚osy na najlepsze propozycje daÅ„ wybrali piÄ™ciu uczestników finaÅ‚u, którzy zmierzyli siÄ™ ze sobÄ… podczas cooking show.Â
Wołowina QMP – mistrzowska jakość i smak
QMP (Quality Meat Program) to nic innego jak system certyfikacji mięsa wołowego, który powstał z myślą o wspieraniu produkcji bezpiecznej i dobrej wołowiny kulinarnej. Opracowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego w 2008 r. został uznany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi za oficjalny krajowy system jakości żywności. Jest to jednocześnie pierwszy polski system wspierający produkcję jakościowego mięsa wołowego.
Wołowina z certyfikatem QMP pozyskiwana jest z bydła, produkowanego przy wykorzystaniu ras mięsnych z myślą o mięsie kulinarnym, które idealnie sprawdza się w kuchni. Tym, co czyni ją wyjątkową, jest naturalna kruchość, miękkość i soczystość oraz łatwość obróbki. W połączeniu z wysoką powtarzalną jakością wołowina QMP stanowi doskonałą bazę dla wielu tradycyjnych mięsnych dań, a także inspirację dla całkiem nowych kulinarnych pomysłów.
Warto pamiętać, że znakomity smak i powtarzalna jakość wołowiny QMP idą zawsze w parze z pewnością oraz bezpieczeństwem. System QMP umożliwia bowiem precyzyjną identyfikację mięsa wołowego na wszystkich etapach jego pozyskiwania, przetwarzania i dystrybucji. W praktyce oznacza to, że cały proces produkcji certyfikowanego mięsa − począwszy od doboru rasy bydła, sposobu jego karmienia, przez transport, właściwy ubój, pakowanie i przechowywanie produktu − odbywa się zgodnie z wysokimi standardami i pod okiem specjalistów. Konsument, sięgający po wołowinę ze znakiem jakości QMP może więc być pewien, że nim trafiła na sklepową półkę, przeszła ścisłą kontrolę.
Â
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #BIZNES #Konsument