Data publikacji: 2019-04-19
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Moc inspiracji na świąteczne wypieki z marką Electrolux
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Przygotowywanie świątecznych ciast i deserów to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości, Zainspiruj się naszymi przepisami na same pyszności i przekonaj się, które produkty marki Electrolux sprawdzą się wyśmienicie podczas wszystkich kulinarnych eksperymentów.

Święta to nie tylko niezwykły czas, na który czekamy przez cały rok, ale także idealny moment, by zaskoczyć bliskich przepysznymi wypiekami. Przygotowywanie świątecznych ciast i deserów to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości, ale też doskonała zabawa zarówno dla najmłodszych jak i tych starszych. Zainspiruj się naszymi przepisami na same pyszności i przekonaj się, które produkty marki Electrolux sprawdzą się wyśmienicie podczas wszystkich kulinarnych zmagań i eksperymentów. Kiedy odkryjesz, jak idealne może być tworzenie dań z pomocą Blendera Explore 7 i robota kuchennego Kitchen Assistent EKM4200 – gwarantujemy, że staną się Twoimi towarzyszami w kuchni na długie lata.
Â
ÅšwiÄ…teczny pomocnik
WyjÄ…tkowÄ… Å›wiÄ…tecznÄ… atmosferÄ™ bez wÄ…tpienia tworzy unoszÄ…cy siÄ™ w caÅ‚ym domu zapach pieczonych ciast. PrzyrzÄ…dź je w te Å›wiÄ™ta razem z bliskimi – bo czy jest coÅ› lepszego od wspólnego pieczenia i radoÅ›ci z zajadania siÄ™ sÅ‚odkimi wypiekami? JeÅ›li chcemy przygotować wszystko bez stresu i zaoszczÄ™dzić cenny czas, skorzystajmy z pomocy urzÄ…dzeÅ„, które umożliwiÄ… przygotowanie Å›wiÄ…tecznych wypieków za pomocÄ… jednego naciÅ›niÄ™cia przycisku. Taki jest wÅ‚aÅ›nie Blender Explore 7 od marki Electrolux, który powstaÅ‚ z myÅ›lÄ… o współczesnym stylu życia. Jego nowoczesny design to nie wszystko –  blender nie tylko idealnie zmieli orzechy, które dodamy do ciasta, ale także przygotuje zdrowe i pyszne koktajle lub zupÄ™ krem, którÄ… podamy bliskim na Å›wiÄ…teczny stół. Szerokie zastosowanie pozwala na przyrzÄ…dzenie różnorodnych potraw, ciast i deserów z gwarancjÄ… zachowania ich walorów smakowych i wartoÅ›ci odżywczych. Wysoka funkcjonalność w połączeniu z wyjÄ…tkowym wzornictwem to elementy, które czyniÄ… Explore 7 urzÄ…dzeniem doskonaÅ‚ym i niezbÄ™dnym w przedÅ›wiÄ…tecznych zadaniach w kuchni. Specjalne programy dostosowane do przepisów pozwalajÄ… na uzyskanie znacznie lepszych rezultatów niż przy pracy z jednÄ… prÄ™dkoÅ›ciÄ…. Można je wybierać odpowiednio do przyrzÄ…dzanych daÅ„. Gwarantujemy, że to, co przygotujesz z pomocÄ… urzÄ…dzeÅ„ Electrolux bÄ™dzie pyszne i zachwyci wszystkich goÅ›ci zebranych przy wielkanocnym stole!
Â
Asystent dla każdego
Chcesz poznać jeszcze jednego pomocnika, który idealnie sprawdzi siÄ™ podczas kulinarnych zmagaÅ„? Przedstawiamy robota kuchennego Kitchen Assistent EKM4200. DziÄ™ki jego caÅ‚kowicie metalowej konstrukcji i silnikowi o mocy 1000W możemy powierzyć mu szereg nawet najbardziej wymagajÄ…cych zadaÅ„. ZaoszczÄ™dzimy przy tym dużo cennego czasu, który możemy wykorzystać na radosne aktywnoÅ›ci z bliskimi. Dodatkowe akcesoria, które wyróżniajÄ… ten produkt sprawiÄ…, że robot kuchenny bÄ™dzie bardzo pomocny zarówno przy przygotowywaniu ciast, jak i daÅ„ głównych. Innowacyjna technologia i wyjÄ…tkowe wzornictwo dostosowane do współczesnego stylu życia sprawiajÄ…, że urzÄ…dzenia Electrolux stajÄ… siÄ™ obowiÄ…zkowym elementem każdej nowoczesnej kuchni.Â
Â
Inspiracje dla każdego łasucha i nie tylko
Poznaj nasze pomysły na pyszne świąteczne słodkości, których smak zaskoczy podniebienia i zachwyci gości. Rozkoszuj się nimi wraz z najbliższymi, a te święta będą naprawdę słodkie!
Â
Tarta cytrynowa? Jesteśmy na tak!
Wyrazisty cytrynowy smak i złocista chrupkość – zainspiruj się naszym przepisem na przepyszną tartę cytrynową. Gwarantujemy, że to ciasto zawsze poprawia humor!
Â
Składniki na ciasto o średnicy 20 cm
Ciasto patè sucree
50 g cukru pudru, 130 g masła, 180 g mąki, 10 g wody
Â
Krem
25 g mąki, 170 g cukru, 100 g soku z cytryny, dwa jajka, jedno żółtko, 1 g soli, starta skórka z 1 cytryny
Â
Beza
Dwa białka, 100 g cukru, 35 g wody
Â
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto patè sucrée – używajÄ…c urzÄ…dzenia Electrolux Assistent, wymieszaj mÄ…kÄ™, cukier puder i masÅ‚o do konsystencji przypominajÄ…cej tartÄ… buÅ‚kÄ™. Dodaj wodÄ™ i wymieszaj aż do uzyskania jednolitego ciasta. Uformuj z ciasta kulÄ™ i zawiÅ„ jÄ… w foliÄ™ spożywczÄ…. Odstaw na okoÅ‚o 20 minut do lodówki. NastÄ™pnie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Upiecz ciasto patè sucrée – rozwaÅ‚kuj ciasto na powierzchni lekko oprószonej mÄ…kÄ…. Wyłóż nim dno i boki formy do ciasta o Å›rednicy 20 cm z wyjmowanym dnem. PamiÄ™taj o przyciÄ™ciu brzegów. Odłóż tortownicÄ™ z ciastem na 30 minut do lodówki. Forma jest już gotowa. NastÄ™pnie włóż jÄ… do piekarnika i piecz przez ok. 10 minut lub aż ciasto bÄ™dzie mieć zÅ‚oto-brÄ…zowy kolor. Odłóż je na bok.
Przygotuj bezÄ™ – aby przygotować bezÄ™, połącz w rondlu cukier z wodÄ… i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu siÄ™ syropu umieść w rondlu termometr cukierniczy. Gdy syrop osiÄ…gnie temperaturÄ™ 110°C, ubij pianÄ™ z biaÅ‚ek, używajÄ…c Å›redniej prÄ™dkoÅ›ci miksera. Gdy syrop osiÄ…gnie temperaturÄ™ 120°C, zdejmij rondel z pÅ‚yty grzejnej. JeÅ›li posiadasz pÅ‚ytÄ™ indukcyjnÄ… to super – umożliwia ona Å‚atwe i szybkie uzyskanie tak wysokiej temperatury. Wlej gorÄ…cy syrop do miski z pianÄ… z biaÅ‚ek.
WykoÅ„cz bezÄ™ – pamiÄ™taj o ciÄ…gÅ‚ym mieszaniu masy bezowej, aby nie dopuÅ›cić do Å›ciÄ™cia siÄ™ jajek. Po dodaniu syropu kontynuuj mieszanie, aż miska wystarczajÄ…co ostygnie, aby można byÅ‚o jej dotknąć, a temperatura masy bezowej spadnie do 37°C. NapeÅ‚nij masÄ… worek cukierniczy i odłóż go do lodówki w celu schÅ‚odzenia.
Przygotuj krem cytrynowy – aby uzyskać idealnie gÅ‚adki krem cytrynowy, wymieszaj startÄ… skórkÄ™ z cytryny, sok cytrynowy i mÄ…kÄ™ do konsystencji pasty. W oddzielnej misce połącz jajka, żółtko, sól i cukier. NastÄ™pnie ostrożnie wymieszaj ze sobÄ… obie masy. Mieszaj aż do uzyskania gÅ‚adkiej konsystencji, a nastÄ™pnie wyłóż krem na upieczony wczeÅ›niej spód.
Zadbaj o żywy cytrynowy kolor – wlej 100 ml wody do komory piekarnika parowego – jeśli go posiadasz. Obróć pokrętło na symbol funkcji PlusSteam i nagrzej piekarnik do temperatury 150℃. Naciśnij przycisk PlusSteam i włóż do środka ciasto. Piecz przez 20 minut, aż ciasto uzyska złocisty kolor. Zaczekaj, aż cytrynowa tarta całkowicie ostygnie, a następnie udekoruj ją masą bezową. A może by tak użyć ręcznego palnika gazowego, aby przypiec i przyrumienić bezę?
DoskonaÅ‚a zabawa dla dużych i maÅ‚ych kucharzy – odkryj nasz pomysÅ‚ na kremowy biszkopt lekki jak chmurka, któremu nikt siÄ™ nie oprze.
Masz ochotę na małą czekoladową wariację w te święta? Mamy na to rozwiązanie! Doskonałym pomysłem na deser jest biszkopt czekoladowy, którego smak i zapach podkreśli świąteczny nastrój w Twoim domu.
Â
Składniki na ciasto czekoladowe o średnicy 16 cm:
Biszkopt
3 duże jajka, 80 g cukru, 30 g skrobi ziemniaczanej, 40 g mąki, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy
200 ml śmietanki kremówki, 90 g cukru, 260 g posiekanej gorzkiej czekolady, 30 g masła
Â
Sposób przygotowania:
Przygotuj masÄ™ – ubij trzy jajka z cukrem w misce do mieszania, aż cukier caÅ‚kowicie siÄ™ rozpuÅ›ci. Przełóż masÄ™ do blendera i ubijaj, aż potroi swojÄ… objÄ™tość. UrzÄ…dzenie Kitchen Assistent bardzo uÅ‚atwia tÄ™ pracÄ™. Przesiej skrobiÄ™ ziemniaczanÄ… z mÄ…kÄ…, kakao i proszkiem do pieczenia. NastÄ™pnie dodaj suche skÅ‚adniki do ubitych jajek. Wlej masÄ™ do tortownicy o Å›rednicy 16 cm.
JeÅ›li posiadasz piekarnik parowy – poddaj dziaÅ‚aniu pary dla zwiÄ™kszenia puszystoÅ›ci – wlej 100 ml wody do komory piekarnika parowego. Obróć pokrÄ™tÅ‚o na symbol funkcji PlusSteam i nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. NaciÅ›nij przycisk PlusSteam i odczekaj pięć minut. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 25 minut lub do czasu, aż biszkopt bÄ™dzie gotowy. Przełóż ciasto na ruszt, aby caÅ‚kowicie ostygÅ‚o przed udekorowaniem.
Przygotuj jedwabiÅ›cie gÅ‚adkÄ… masÄ™ – doprowadź w rondlu do wrzenia Å›mietanÄ™ wymieszanÄ… z cukrem. Wlej gorÄ…cÄ… Å›mietanÄ™ do miski z masÅ‚em i posiekanÄ… gorzkÄ… czekoladÄ…. Pozostaw na dwie minuty, a nastÄ™pnie wymieszaj trzepaczkÄ… aż do uzyskania jedwabiÅ›cie gÅ‚adkiej konsystencji.
Złóż w caÅ‚ość swoje dzieÅ‚o – teraz przekrój biszkopt na dwie równe warstwy. Rozprowadź poÅ‚owÄ™ masy na jednej warstwie biszkoptu. Połóż na niej drugÄ… warstwÄ™ ciasta i rozprowadź na wierzchu resztÄ™ masy, aż po same brzegi. Włóż ciasto na ok. 20 minut do chÅ‚odziarki, aż masa stężeje. Delektuj siÄ™ smakiem, pamiÄ™tajÄ…c, aby podzielić siÄ™ z innymi!
Â
Smacznego!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE