Naukowcy z Finlandii wykazali, że niektóre szczepy bakterii Desulfovibrio mogÄ… być prawdopodobnÄ… przyczynÄ… rozwoju choroby Parkinsona. JeÅ›li odkrycie siÄ™ potwierdzi, bÄ™dzie można opracować badania screeningowe nosicieli szczepów Desulfovibrio i stworzyć mechanizmy pozwalajÄ…ce na usuniÄ™cie tych bakterii z jelit. Typowane sÄ… do tego wirusy oraz modele postÄ™powania żywieniowego.
– Już wczeÅ›niej wÅ›ród badaczy pojawiaÅ‚y siÄ™ gÅ‚osy o istnieniu toksyny lub bakterii wytwarzajÄ…cej toksyny, które prowadzÄ… do rozwoju choroby, przy czym w poczÄ…tkowym okresie, nawet przez pierwszych 10 lat, objawia siÄ™ ona przewlekÅ‚ymi zaparciami, a dopiero później, gdy mózg jest już uszkodzony, pojawiajÄ… siÄ™ zaburzenia ukÅ‚adu ruchu. Logiczne zatem byÅ‚o podjÄ™cie badaÅ„ nad wpÅ‚ywem omawianych bakterii na agregacjÄ™ alfa-synukleiny – wyjaÅ›nia w komentarzu dla agencji Newseria Innowacje Per Saris, profesor mikrobiologii z Katedry Mikrobiologii na Wydziale Rolnictwa i LeÅ›nictwa Uniwersytetu HelsiÅ„skiego.
Celem fiÅ„skiej grupy badawczej byÅ‚o zbadanie, czy wykryte u pacjentów szczepy bakterii Desulfovibrio mogÄ… być czynnikiem indukujÄ…cym chorobÄ™ Parkinsona. W ramach badania pobrano próbki kaÅ‚u 10 pacjentów z chorobÄ… Parkinsona i ich zdrowych wspóÅ‚małżonków. Po wykryciu bakterii przeprowadzono ich izolacjÄ™. Wyizolowane szczepy Desulfovibrio zastosowano jako pokarm do karmienia nicieni Caenorhabditis elegans, które posÅ‚użyÅ‚y za organizmy modelowe. OkazaÅ‚o siÄ™, że szczepy rzeczywiÅ›cie powodujÄ… istotnÄ… agregacjÄ™ biaÅ‚ka alfa-synukleiny, a to ono determinuje powstawanie m.in. choroby Parkinsona. Naukowcy odkryli też, że te same szczepy, wyizolowane od zdrowych osób, nie powodujÄ… agregacji alfa-synukleiny w takim samym stopniu.
– Obecnie możemy wiÄ™c powiedzieć, że bakterie te znajdujÄ… siÄ™ na czele listy czynników podejrzanych o inicjowanie rozwoju choroby Parkinsona – wskazuje prof. Per Saris. – WystÄ™pujÄ… one powszechnie w glebie, wodzie i odchodach zwierzÄ…t. Wszyscy mamy z nimi styczność poprzez jedzenie, picie i kontakt z otoczeniem. Ich metabolizm charakteryzuje siÄ™ tym, że jego produktem jest siarkowodór. Bakterie te mogÄ… wpÅ‚ywać na wytwarzanie magnetytu, a istotnym czynnikiem sÄ… również ich dehydrogenazy.
Jak podkreÅ›lajÄ… naukowcy, wskutek stanu zapalnego spada skuteczność organizmu do neutralizowania siarkowodoru, co może wpÅ‚ywać na rozwój choroby Parkinsona u nosicieli bakterii. Znaczenie mogÄ… mieć też czÄ…steczki greigitu lub supermagnetyczne czÄ…steczki, również produkowane przez bakterie Desulfovibrio, a także lipopolisacharydy tych bakterii, które wywoÅ‚ujÄ… stan zapalny.
– Nie można wykluczyć też innych czynników. Potrzebne sÄ… kolejne badania – podkreÅ›la naukowiec z Uniwersytetu HelsiÅ„skiego. – Wyniki naszych prac mogÄ… wskazywać na potrzebÄ™ badaÅ„ przesiewowych w kierunku obecnoÅ›ci dużych populacji bakterii Desulfovibrio. U pacjentów, u których stwierdzono ten problem, można by wówczas wdrażać leczenie eradykacyjne, aby zapobiec wystÄ…pieniu choroby Parkinsona albo spowolnić jej postÄ™p. Jak dotÄ…d jednak nie ma żadnych badaÅ„ na temat skutecznoÅ›ci tych rozwiÄ…zaÅ„. Mamy nadziejÄ™, że nasze prace bÄ™dÄ… stanowić bodziec do dalszych badaÅ„.
Badacze z Uniwersytetu HelsiÅ„skiego, aby potwierdzić sÅ‚uszność swojego odkrycia, prowadzÄ… obecnie eksperymenty na myszach, które sÄ… bardziej zbliżone genetycznie do czÅ‚owieka niż nicienie. Na podstawie badaÅ„ mutacji i porównania genomu starajÄ… siÄ™ ustalić mechanizm inicjowania choroby przez bakterie Desulfovibrio. PoszukujÄ… również wirusów, które je zabijajÄ…, a także bakterii i pokarmów dziaÅ‚ajÄ…cych na nie hamujÄ…co.