Data publikacji: 2017-08-31
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Odkrywanie nowych kompozycji kulinarnych
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Sokołów po raz kolejny zaprosił blogerów na warsztaty do Akademii Smaku. Tym razem tematem przewodnim stało się odkrywanie nowych kulinarnych połączeń sezonowanej wołowiny z różnego rodzaju piwami rzemieślniczymi.
– IdeÄ… sokoÅ‚owskiej Akademii jest kreowanie nowych trendów kulinarnych i kreatywne podejÅ›cie do łączenia smaków – mówi Aleksandra Chalimoniuk, Dyrektor Spółki ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – OdpowiadajÄ…c na ogromne i wciąż rosnÄ…ce zainteresowanie piwami lokalnymi, kraftowymi chcieliÅ›my pokazać, jak ciekawie wprowadzić je w obszar kulinarnego zastosowania. WoÅ‚owinÄ™, najczęściej zestawianÄ… z winem, tym razem połączyliÅ›my z niebanalnymi smakami zÅ‚ocistego trunku.
Warsztat rozpoczął się w nietypowym miejscu. W zabytkowej przestrzeni dawnej Hali Targowej w centrum Siedlec mieści się Brofaktura – browar restauracyjny. Główny piwowar Bartłomiej Imieliński oprowadził po jego zakątkach i szczegółowo przedstawił proces warzenia. Każdy miał okazję skosztować słodu jęczmiennego – delikatnie karmelowego oraz prasowanego chmielu, o specyficznym, wyrazistym smaku. Gościom zaserwowano różne rodzaje piwa, warzone w Brofakturze, które idealnie skomponowały się z sokołowskimi przekąskami mięsnymi.
Druga część warsztatu odbyÅ‚a siÄ™ w niezobowiÄ…zujÄ…cej atmosferze garden party, w scenerii Dworu ZiemiaÅ„skiego w Woli Suchożebrskiej – siedzibie Akademii Smaku Sokołów. Szef kuchni Dominik Moskalenko opowiedziaÅ‚ o tajnikach sezonowania woÅ‚owiny i dokonaÅ‚ jej rozbioru, tÅ‚umaczÄ…c proces krok po kroku. PodkreÅ›liÅ‚, iż na wartość przyrzÄ…dzonej potrawy ma wpÅ‚yw nie tylko to, w jaki sposób przygotujemy marynatÄ™ – decydujÄ…ce znaczenie ma jakość miÄ™sa. Najbardziej cenionÄ… woÅ‚owinÄ… na Å›wiecie jest ta dojrzewajÄ…ca i takÄ… wÅ‚aÅ›nie w swoim asortymencie ma firma Sokołów. Uczestnicy warsztatów mieli okazjÄ™ spróbowania woÅ‚owiny sezonowanej na sucho. Przygotowana w marynatach i sosie z dodatkiem kraftowych piw, idealnie sprawdziÅ‚a siÄ™ w grillowanych daniach: orientalnym szaszÅ‚yku z rostbefu woÅ‚owego z saÅ‚atkÄ… z ogórka i marynowanej biaÅ‚ej rzodkwi, polÄ™dwicy woÅ‚owej z chrupiÄ…cymi saÅ‚atami oraz burgerze z dodatkiem redukowanego piwa sÅ‚odowego. GoÅ›cie poznali również kolejne, wyjÄ…tkowe gatunki piwne, które zaprezentowaÅ‚ RafaÅ‚ Batorowicz z firmy Sokołów S.A., prywatnie pasjonat browarnictwa. WyjaÅ›niÅ‚, że Å‚yk lagera pale ale, czy też guinessa może znaczÄ…co wzbogacić, albo nawet zmienić smak dania. Sezonowany osiem tygodni rostbef w połączeniu z zaproponowanym przez niego Russian Imperial Stout zawojowaÅ‚ kubki smakowe nawet najwiÄ™kszych sceptyków piwa. Pozytywnym zaskoczeniem byÅ‚o także zestawienie mocnego i sÅ‚odkiego lagera z woÅ‚owymi burgerami, czy dojrzewajÄ…cej kieÅ‚basy z belgijskim lambikiem o intensywnym smaku malin.
– Takimi spotkaniami chcemy przypominać, że ze wspólnie przyrzÄ…dzanego posiÅ‚ku, spożywanego w niespiesznej atmosferze, możemy czerpać ogromnÄ… przyjemność – podsumowuje Aleksandra Chalimoniuk, Dyrektor Spółki ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – To chwila oddechu w codziennym pÄ™dzie, które pozwala na nowo odkrywać bogactwo smaków. Warto z tego korzystać.
Â
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE