Aktualności LIFESTYLE Styl życia

Odkrywanie nowych kompozycji kulinarnych

Odkrywanie nowych kompozycji kulinarnych
Sokołów po raz kolejny zaprosił blogerów na warsztaty do Akademii Smaku. Tym razem tematem przewodnim stało się odkrywanie nowych kulinarnych połączeń sezonowanej wołowiny z różnego rodzaju piwami

Data publikacji: 2017-08-31
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Odkrywanie nowych kompozycji kulinarnych
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE

Sokołów po raz kolejny zaprosił blogerów na warsztaty do Akademii Smaku. Tym razem tematem przewodnim stało się odkrywanie nowych kulinarnych połączeń sezonowanej wołowiny z różnego rodzaju piwami rzemieślniczymi.

Odkrywanie nowych kompozycji kulinarnych Styl życia, LIFESTYLE - Sokołów po raz kolejny zaprosił blogerów na warsztaty do Akademii Smaku. Tym razem tematem przewodnim stało się odkrywanie nowych kulinarnych połączeń sezonowanej wołowiny z różnego rodzaju piwami rzemieślniczymi.

– IdeÄ… sokoÅ‚owskiej Akademii jest kreowanie nowych trendów kulinarnych i kreatywne podejÅ›cie do łączenia smaków – mówi Aleksandra Chalimoniuk, Dyrektor Spółki ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – OdpowiadajÄ…c na ogromne i wciąż rosnÄ…ce zainteresowanie piwami lokalnymi, kraftowymi chcieliÅ›my pokazać, jak ciekawie wprowadzić je w obszar kulinarnego zastosowania. WoÅ‚owinÄ™, najczęściej zestawianÄ… z winem, tym razem połączyliÅ›my z niebanalnymi smakami zÅ‚ocistego trunku.

Warsztat rozpoczął się w nietypowym miejscu. W zabytkowej przestrzeni dawnej Hali Targowej w centrum Siedlec mieści się Brofaktura – browar restauracyjny. Główny piwowar Bartłomiej Imieliński oprowadził po jego zakątkach i szczegółowo przedstawił proces warzenia. Każdy miał okazję skosztować słodu jęczmiennego – delikatnie karmelowego oraz prasowanego chmielu, o specyficznym, wyrazistym smaku. Gościom zaserwowano różne rodzaje piwa, warzone w Brofakturze, które idealnie skomponowały się z sokołowskimi przekąskami mięsnymi.

Druga część warsztatu odbyÅ‚a siÄ™ w niezobowiÄ…zujÄ…cej atmosferze garden party, w scenerii Dworu ZiemiaÅ„skiego w Woli Suchożebrskiej – siedzibie Akademii Smaku Sokołów. Szef kuchni Dominik Moskalenko opowiedziaÅ‚ o tajnikach sezonowania woÅ‚owiny i dokonaÅ‚ jej rozbioru, tÅ‚umaczÄ…c proces krok po kroku. PodkreÅ›liÅ‚, iż na wartość przyrzÄ…dzonej potrawy ma wpÅ‚yw nie tylko to, w jaki sposób przygotujemy marynatÄ™ – decydujÄ…ce znaczenie ma jakość miÄ™sa. Najbardziej cenionÄ… woÅ‚owinÄ… na Å›wiecie jest ta dojrzewajÄ…ca i takÄ… wÅ‚aÅ›nie w swoim asortymencie ma firma Sokołów. Uczestnicy warsztatów mieli okazjÄ™ spróbowania woÅ‚owiny sezonowanej na sucho. Przygotowana w marynatach i sosie z dodatkiem kraftowych piw, idealnie sprawdziÅ‚a siÄ™ w grillowanych daniach: orientalnym szaszÅ‚yku z rostbefu woÅ‚owego z saÅ‚atkÄ… z ogórka i marynowanej biaÅ‚ej rzodkwi, polÄ™dwicy woÅ‚owej z chrupiÄ…cymi saÅ‚atami oraz burgerze z dodatkiem redukowanego piwa sÅ‚odowego. GoÅ›cie poznali również kolejne, wyjÄ…tkowe gatunki piwne, które zaprezentowaÅ‚ RafaÅ‚ Batorowicz z firmy Sokołów S.A., prywatnie pasjonat browarnictwa. WyjaÅ›niÅ‚, że Å‚yk lagera pale ale, czy też guinessa może znaczÄ…co wzbogacić, albo nawet zmienić smak dania. Sezonowany osiem tygodni rostbef w połączeniu z zaproponowanym przez niego Russian Imperial Stout zawojowaÅ‚ kubki smakowe nawet najwiÄ™kszych sceptyków piwa. Pozytywnym zaskoczeniem byÅ‚o także zestawienie mocnego i sÅ‚odkiego lagera z woÅ‚owymi burgerami, czy dojrzewajÄ…cej kieÅ‚basy z belgijskim lambikiem o intensywnym smaku malin.

A to już wiesz?  Lunch bufet sushi

– Takimi spotkaniami chcemy przypominać, że ze wspólnie przyrzÄ…dzanego posiÅ‚ku, spożywanego w niespiesznej atmosferze, możemy czerpać ogromnÄ… przyjemność – podsumowuje Aleksandra Chalimoniuk, Dyrektor Spółki ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – To chwila oddechu w codziennym pÄ™dzie, które pozwala na nowo odkrywać bogactwo smaków. Warto z tego korzystać.

 

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Odkrywanie nowych kompozycji kulinarnych Styl życia, LIFESTYLE - Sokołów po raz kolejny zaprosił blogerów na warsztaty do Akademii Smaku. Tym razem tematem przewodnim stało się odkrywanie nowych kulinarnych połączeń sezonowanej wołowiny z różnego rodzaju piwami rzemieślniczymi.
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy