Data publikacji: 2019-04-11
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Olivia Business Centre z nowym projektem dostępnym dla wszystkich
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Olivia Business Centre – przestrzeń otwarta dla wszystkich.

Link do pobrania zdjęć i wizualizacji: https://we.tl/t-VwbCUZPsdL
Â
Od poczÄ…tku Olivia Business Centre miaÅ‚a stać siÄ™ czymÅ› wiÄ™cej niż parkiem biurowym. Celem inwestora byÅ‚o stworzenie przestrzeni, w której pracownicy poczujÄ… siÄ™ komfortowo, a przede wszystkim, aby poprzez dostÄ™pne rozwiÄ…zania pomóc rozwijać balans pomiÄ™dzy życiem prywatnym i pracÄ…. Olivia Business Centre organizuje szereg inicjatyw, które majÄ… animować życie blisko 9 tysiÄ™cy ludzi pracujÄ…cych na co dzieÅ„ w tym najwiÄ™kszym parku biurowym w Polsce. Inicjowane wydarzenia majÄ… zróżnicowany charakter: sÄ… to projekty spoÅ‚eczne, charytatywne lub integrujÄ…ce pracowników. MyÅ›lÄ… przewodniÄ…, która je łączy jest otwarcie przestrzeni dla realizacji pasji czy zainteresowaÅ„ nie tylko pracowników firm, majÄ…cych swoje siedziby w Olivia Business Centre, ale także sÄ…siadów kompleksu i pozostaÅ‚ych mieszkaÅ„ców Trójmiasta. Wydarzenia adresowane sÄ… do bardzo zróżnicowanych grup wiekowych. UsÅ‚ugi Olivia Business Centre majÄ… ponadto pomóc realizować potrzeby pracowników w pobliżu miejsca pracy. To dlatego znajdujÄ… siÄ™ tu fryzjer, apteka, notariusz, szewc, pralnia, siÅ‚ownia, przedszkole, optyk i centrum medyczne. Zlokalizowanych jest tu również wiele punktów gastronomicznych – kawiarni, barów bistro i restauracji.Â
OIivia Business Centre znajduje siÄ™ w sercu tÄ™tniÄ…cego życiem miasta. Architektura budynków speÅ‚nia najwyższe miÄ™dzynarodowe standardy estetyczne i ekologiczne. Inwestor zrealizowaÅ‚ również szereg inicjatyw, majÄ…cych poprawić pÅ‚ynność ruchu samochodowego oraz promowanie alternatywnych form komunikacji – np. Olivia Carpooling (https://cp.oliviacentre.com).
W drugiej połowie roku Olivia Star – najwyższy budynek w Polsce Północnej, będący częścią Olivia Business Centre, otwiera kolejne przestrzenie, które podkreślą rolę, jaką centrum pełni od lat. Na najwyższych kondygnacjach obiektu – piętrach 32, 33 i 34 przygotowywane są nowe miejsca, których funkcją będzie integrowanie zarówno mieszkańców, turystów, jak i miłośników prestiżowych wydarzeń i środowisk biznesowych.
Piętro 32.
Na piętrze 32. Przygotowywana jest ogólnodostępna przestrzeń widokowa, wraz z zewnętrznym tarasem, skąd podziwiać będzie można niepowtarzalny widok na całe Trójmiasto. Kondygnacja będzie miejscem przyjaznym dla osób w każdym wieku – zarówno mieszkańców Trójmiasta, sąsiadów z dzielnicy Oliwa, jak i turystów – mówi Rafał Marcyniuk, dyrektor projektu. Poza punktem widokowym znajdzie się tu przystępna, atrakcyjna oferta kulinarna, wieczorami planowane są kameralne koncerty jazzowe i akustyczne, które w połączeniu z wyjątkowym widokiem na Zatokę Gdańską, Gdynię, Gdańsk i Sopot oraz Trójmiejski Park Krajobrazowy przyniosą niezapomniane wrażenia.
Â
W ramach kondygnacji znajduje się również kameralna przestrzeń wystawiennicza, w której planujemy organizację wystaw, spotkań z naukowcami, ludźmi kultury i sztuki. – dodaje Rafał Marcyniuk. Sama aranżacja ma wprowadzać pewnego rodzaju zaskoczenie dla odwiedzających. Póki co, inwestor nie zdradza charakteru wnętrz 32 piętra, podkreśla jedynie, że mają być bardzo przyjazne i zachęcać do pozostania w nich na dłużej. Stawiamy na stworzenie otwartego miejsca, w którym odwiedzający z przyjemnością spędzą czas, i do którego z chęcią wrócą. Dotychczas wielu mieszkańców Trójmiasta spoglądało na budynek z perspektywy przechodnia, nie mając świadomości, że za chwilę będą mogli wjechać windą na ostatnie kondygnacje i spojrzeć na całe Trójmiasto z zupełnie nowej perspektywy. Naszym celem jest nie tylko umożliwienie mieszkańcom podziwiania zachwycającego widoku, ale stworzenie na całym 32 piętrze miejsca integrującego, gdzie będzie można spotkać ciekawych ludzi i spędzić niezapomniane chwile. Wierzymy, iż perspektywa rozciągająca się za oknami pomoże oderwać się od codzienności i skłonić do nowych refleksji, zarówno podczas wieczornego koncertu jak i debaty naukowej. Stawiamy na organizację szeregu wydarzeń, które nadadzą miejscu dodatkowy charakter i dadzą powód, żeby tu regularnie bywać. – mówi Rafał Marcyniuk.
Piętro 33
Na piÄ™trze 33. przygotowywana jest restauracja Arco, którÄ… prowadzić bÄ™dzie jeden z najbardziej utytuÅ‚owanych szefów kuchni na Å›wiecie – Paco Perez. Prowadzone przez niego restauracje zlokalizowane sÄ… w najwiÄ™kszych miastach Europy i dotychczas zostaÅ‚y wyróżnione 6 prestiżowymi gwiazdkami przewodnika Michelin. Jego najnowszy projekt gastronomiczny otwarty zostaÅ‚ w ubiegÅ‚ym roku w Manchestrze wspólnie ze sÅ‚awnym trenerem zespoÅ‚u Manchester City – Pepem GuardiolÄ…. AmbicjÄ… Paco Pereza jest stworzenie restauracji, która skieruje uwagÄ™ miÅ‚oÅ›ników sztuki kulinarnej na GdaÅ„sk i Pomorze.
Klimat Arco ma pozwolić gościowi restauracji poczuć, że nad każdym etapem jego wizyty czuwają absolutnie wybitni eksperci w swoim fachu – deklaruje Krzysztof Dembek, dyrektor odpowiedzialny za projekt. Mistrz osobiście sprawuje pieczę nad wszystkimi etapami projektowania i selekcji poszczególnych elementów wystroju wnętrz, zastawy stołowej i dodatków, które wypełnią restaurację. Do współpracy przy tym projekcie zaprosił swoich sprawdzonych partnerów, z pomocą których otwierał wcześniejsze restauracje – dodaje Krzysztof Dembek. Projekt wnętrz Arco wyszedł spod kreski pracowni Tarruella Trenchs Studio, specjalizującej się w projektowaniu najbardziej wyrafinowanych restauracji na całym świecie. Pracownia dba o stosowanie najwyższej klasy materiałów wykończeniowych, które najczęściej projektowane są na indywidualne zamówienie przez niewielkie manufaktury, co powoduje, że każde wnętrze ma swój niepowtarzalny charakter. Wystrój restauracji ma być utrzymany w duchu niezobowiązującej elegancji i nawiązywać do słonecznej atmosfery śródziemnomorskiej w swoim najlepszym wydaniu. Znajdą się w niej naturalne materiały: kamień, drewno, a dominującą paletą kolorów będą barwy ziemi z akcentami hiszpańskimi i jej typowymi elementami architektury. Całość wystroju ma dawać okazję do doznania ciepła i gwaru znanego chociażby z ulic Barcelony oraz przypomnieć nam klimat wakacji spędzanych na słonecznym południu Europy.
Paco Perez bardzo starannie dobiera lokalizacje swoich restauracji dlatego Arco przygotowywana jest od ponad dwóch lat. Głównym powodem wyboru Gdańska do stworzenia restauracji była wyjątkowa historia miasta, unikalny widok z w całości przeszklonej przestrzeni przeznaczonej pod restaurację, rozpościerający się z 33 piętra budynku Olivia Star. Nie mniej ważnym bodźcem było również bogactwo oferty lokalnych dostawców, od których Paco Perez będzie pozyskiwał produkty do swojej kuchni. Mistrz znany jest z tego, że przygotowując menu do swoich restauracji, serwuje dzieła sztuki kulinarnej, oddziałujące na wszystkie zmysły człowieka. Dania mają nie tylko oczarowywać wykwintnym smakiem, ale również artyzmem podania i zapachem.
Dorobek Paco Pereza stanowi również magnes dla wielu mistrzów sztuki kulinarnej z caÅ‚ej Europy, którzy zostali zaproszeni do współpracy przy projekcie w GdaÅ„sku. Jego zespół, który na co dzieÅ„ odpowiadać bÄ™dzie za przygotowanie daÅ„, skÅ‚adać siÄ™ bÄ™dzie z utytuÅ‚owanych miÄ™dzynarodowych osobowoÅ›ci, którzy majÄ… w swoim dorobku prestiżowe wyróżnienia gwiazdkami Michelin. Dumni jesteÅ›my, iż wÅ›ród kluczowych osób tworzÄ…cych zespół gastronomiczny znajdÄ… siÄ™ też gdaÅ„szczanie, którzy po wielu miÄ™dzynarodowych stażach znaleźli wymarzone miejsce pracy w rodzinnym mieÅ›cie.Â
33 kondygnacja Olivii Star podzielona zostanie na dwie strefy: najwyższej klasy restaurację typu fine dining oraz restaurację mniej formalną, w której serwowane będzie menu, przeznaczone dla osób, pragnących spotykać się z przyjaciółmi i na co dzień delektować się wysokiej klasy przekąskami, śniadaniami i daniami lunchowymi. Obie części oddzieli bodega, w której dostępnych będzie blisko 800 tytułów win, doskonale uzupełniających ofertę gastronomiczną obu restauracji.
Piętro 34.
Ostatnia kondygnacja najwyższego budynku w Polsce północnej zlokalizowana na wysokoÅ›ci 150 m zostaÅ‚a zaprojektowana tak, aby perspektywa i niepowtarzalny widok stanowiÅ‚y główny element wystroju. BÄ™dzie to przestrzeÅ„ o charakterze centrum konferencyjnego, ale poza tego typu wydarzeniami, możliwe bÄ™dzie także organizowanie tam uroczystoÅ›ci i jubileuszy, którym rangÄ™ może nadać dodatkowo menu sygnowane przez samego Mistrza – Paco Pereza.
Rozległa przestrzeń ma blisko 800 m2 powierzchni i rozciąga się na całej, mierzącej blisko 6 m wysokości kondygnacji. Ściany są w całości przeszkolone; od podłogi aż po sufit jest niczym niezakłócony widok rozciągający się od Gdyni aż po Gdańsk, a nawet Mierzeję Wiślaną. Warto wspomnieć, że jest to jedyne miejsce, z którego można podziwiać panoramę całego Trójmiasta oraz jego charektrystyczne obiekty takie jak stadion, nabrzeże portowe, sopockie Molo czy przepiękny Trójmiejski Park Krajobrazowy otulający pobliskie wzgórza.
Architekci przewidzieli możliwość rearanżacji kondygnacji poprzez mobilne Å›ciany dziaÅ‚owe, dziÄ™ki czemu z przestrzeni można wydzielić 2 lub 3 mniejsze pomieszczenia konferencyjne. Taka funkcjonalność pozwala na bÅ‚yskawicznÄ… zmianÄ™ formuÅ‚y, daje możliwość organizacji spotkaÅ„ w mniejszych grupach warsztatowych, a także jednoczesnego przeprowadzania niezależnych wydarzeÅ„. PrzestrzeÅ„ jest niezwykle ustawna i daje możliwość wielu aranżacji również dlatego, że poza szybem windowym, nie ma żadnych ograniczeÅ„ w postaci sÅ‚upów czy filarów. Sale mogÄ… podjąć jednoczeÅ›nie do 400 goÅ›ci.Â
             Zadbano tu, aby wyposażenie spełniało potrzeby najbardziej wymagających organizatorów oraz wychodziło naprzeciw trendom, przy zastosowaniu najnowocześniejszej technologii, a tym samym uwypuklało walory lokalizacji. Do dyspozycji organizatorów wydarzeń znajdą się urządzenia audio video, zaprojektowany na zamówienie strefowy system nagłośnieniowy oraz inne elementy infrastruktury technicznej niezbędne do zorganizowania wydarzenia na najwyższym światowym poziomie.
Kondygnacja konferencyjna posiada wÅ‚asne zaplecze gastronomiczne – kreatywna i nowoczesna kuchnia w doskonaÅ‚ym wydaniu przygotowywana bÄ™dzie na miejscu.
Oryginalna przestrzeń, perspektywa, której można użyć wprost i metaforycznie oraz wspaniała nadmorska lokalizacja determinują OLIVIA STAR jako obiekt unikatowy wśród centrów konferencyjnych w Polsce. Sam budynek, widoczny z wielu odległych miejsc miasta stał się już nowym jego symbolem , a w swojej ambicji ma wytyczanie trendów i wprowadzenie nowej jakości nie tylko w skali Gdańska i Polski
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE