Mrozona kawa na kazdy dzien lata
Gdy upal zniecheca do picia goracej „malej czarnej”, warto siegnac po alternatywe w postaci orzezwiajacej kawy mrozonej. Sposob?w jej serwowania wystarczy na kazdy dzien lata.
Pierwszy przepis na mrozona kawe – CafĂŠ viennois
Pierwszy przepis na mrozona kawe pojawil sie juz w XVI wieku. CafĂŠ viennois – bo o niej mowa – przez wieki ewoluowala do formy popularnego deseru podawanego z lodami i bita smietana. Juz na poczatku XX wieku, grono wielbicieli zdobyl mazagran – koktajl przygotowywany na bazie aromatycznego espresso z dodatkiem cukru, kostek lodu, plastra cytryny i rumu, serwowany w wysokiej szklance. Dzis, przepisy na kawe mrozona mozna znalezc niemal w kazdej kuchni swiata. Modyfikowane w zaleznosci od preferencji kulinarnych danego regionu, r?znia sie lokalnymi dodatkami i przyprawami. Hawajczycy dodaja do niej syrop ananasowy, podstawa szwajcarskiej wersji jest natomiast gorzka czekolada. To, co jednak pozostaje niezmienne, to baza w postaci wyrazistej i bogatej w smaku kawy. – Do napoj?w mrozonych, gdzie jednym z niezbednych skladnik?w jest mleko lub bita smietana, warto wykorzystac mocno palona mieszanke – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Dzieki intensywnemu aromatowi doskonale harmonizuje sie z mlecznymi dodatkami – radzi ekspert. Co smakosze dodaja do orzezwiajacej kawy na lato?
Wloska klasyka gatunku. Kawa mrozona po wlosku
Rodowici mieszkancy P?lwyspu Apeninskiego pija tradycyjne espresso nawet w najbardziej upalne dni. Mrozone napoje, serwowane w postaci deser?w, sa przygotowywane przede wszystkim z mysla o turystach. Czego mozemy spodziewac sie w menu wloskiej kawiarni? Jednym z popularnych napoj?w chlodzacych jest CaffĂŠ con ghiaccio, czyli kawa na lodzie. Jej przyrzadzenie polega na dodaniu do 30ml syropu klonowego, kruszonego lodu i porcji latte macchiato. Smacznym, pobudzajacym deserem jest r?wniez affogato – kulka lod?w waniliowych zatopiona w aromatycznym espresso, kt?ra po rozpuszczeniu tworzy na powierzchni delikatna pianke. Dla smaku czesto dodawana jest do niej odrobina likieru. Ciekawym napojem jest takze shakerato, sposobem przygotowania przywodzace na mysl alkoholowe drinki. Swiezo zaparzone espresso wlewa sie do shakera, dodajac l?d i odrobine wybranego syropu smakowego. Mieszanka potrzasa sie energicznie, do otrzymania jednorodnej konsystencji. Shakerato podawane jest w kieliszkach do martini lub wysokich szklankach.
Tajska mieszanka smak?w. Kawa mrozona po tajsku
Tradycyjny tajski oliang to nap?j mrozony przygotowywany z mieszanki kawy, soi, ziaren sezamu, kukurydzy, przypraw oraz mleka i syropu smakowego. Sprzedawany na ulicach w plastikowych workach, jest jednym z ulubionych sposob?w Taj?w na walke z upalem. Ze wzgledu na trudnosc w uzyskaniu egzotycznych skladnik?w poza granicami kraju, przepis ewoluowal do prostszej formy, kt?ra mozna przygotowac we wlasnym domu. Przyrzadzanie oliang rozpoczynamy od zaparzenia klasycznego espresso. Nastepnie rozgniatamy ziarna kardamonu, aby uzyskac swiezy i intensywny aromat. W rondlu mieszamy smietanke z mlekiem (proporcje 1:1), dodajemy dwie lyzki brazowego cukru, na koniec wsypujemy przyprawe. Podgrzany napar odstawiamy na 15 minut, a po ostudzeniu dolewamy Âz lyzeczki olejku migdalowego. Serwujemy w szklance wypelnionej lodem, nalewajac najpierw przyprawione mleko, nastepnie kawe.
Wizyt?wka greckiej . Kawa mrozona po grecku
W odr?znieniu od Wloch?w, grecka kawa mrozona – frappĂŠ jest jednym z najpopularniejszych napoj?w nie tylko wsr?d turyst?w, ale takze rodowitych mieszkanc?w. Obecnie jest nawet uznawana za jeden z wazniejszych symboli greckiej kultury wsp?lczesnej. Zalety frappĂŠ sa powszechnie znane – w upalne dni gasi pragnienie i orzezwia, a jej przyrzadzenie jest bardzo szybkie i proste. – Dwie lyzki kawy rozpuszczalnej i cukier zalewa sie odrobina zimnej wody tak, aby stworzyc delikatna piane. Do jej ubicia uzywa sie shakera badz miksera – tlumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Mieszanke przelewa sie do wysokiej szklanki. Nastepnie dodaje sie kilka kostek lodu, zimna wode i skondensowane mleko. Calosc mozna posypac starta czekolada – dodaje.
Wietnamskie pobudzenie. Kawa mrozona po wietnamsku
Wietnamska kawe mrozona – ca phe da – w wersji zaadaptowanej do dostepnych w Europie skladnik?w, przyrzadza sie ze slodkiego, skondensowanego mleka i bardzo mocno palonej kawy. Dob?r mieszanki odgrywa tu kluczowa role. Powinna ona byc jednoczesnie aromatyczna, pobudzajaca – tak, by zdecydowanie dominowala nad smakiem mleka. Przygotowujac ca phe da samodzielnie, na poczatku zaparzamy tradycyjne espresso w kafetierze. Do wysokiej szklanki wlewamy dwie lyzki stolowe mleka i zasypujemy lodem. Nastepnie delikatnie wlewamy kawe, mieszajac calosc dluga lyzka, az do uzyskania jednolitej barwy.
Chilijskie bogactwo przypraw. Kawa mrozona po chilijsku
Zwolennikom aromatycznych i slodkich deser?w do gustu przypadnie cafĂŠ helado – chilijski specjal o kremowej konsystencji. Choc baza do jego przygotowania, podobnie jak w przypadku innych przepis?w jest tradycyjne espresso, duza role odgrywaja tu dodatki w postaci intensywnych przypraw. Swiezo zaparzona „mala czarna” laczy sie z bita smietana, cukrem, cynamonem, roztopiona czekolada, lodami waniliowymi oraz zmielonymi orzechami lub migdalami. Calosc miesza sie, do uzyskania gladkiej konsystencji i podaje sie w wysokich szklankach lub kieliszkach. W wersji alternatywnej, galke lod?w podaje sie osobno, na wierzch kawowego kremu. Calosc mozna posypac dla ozdoby starta czekolada.