Wiadomości branżowe

Połowa produktów spożywczych zawiera olej palmowy. Konsumenci powinni zwracać uwagę, czy pochodzi on z upraw objętych certyfikatem

Olej palmowy jest zawarty w produktach spożywczych i kosmetycznych wystÄ™pujÄ…cych w każdym polskim domu. Popyt na ten surowiec dynamicznie roÅ›nie, m.in. przez wywoÅ‚anÄ… przez RosjÄ™ wojnÄ™ w Ukrainie, ponieważ oba te kraje

Olej palmowy jest zawarty w produktach spożywczych i kosmetycznych wystÄ™pujÄ…cych w każdym polskim domu. Popyt na ten surowiec dynamicznie roÅ›nie, m.in. przez wywoÅ‚anÄ… przez RosjÄ™ wojnÄ™ w Ukrainie, ponieważ oba te kraje odpowiadaÅ‚y za ok. 70 proc. Å›wiatowego eksportu ziaren i oleju sÅ‚onecznikowego. Wobec ograniczenia dostaw z tego kierunku producenci sÄ… zmuszeni szukać innych tÅ‚uszczów roÅ›linnych, w tym palmowego. To zaÅ› rodzi ryzyko poważnych nadużyć zwiÄ…zanych z wyzyskiem pracowników i degradacjÄ… Å›rodowiska w krajach, które sÄ… jego gÅ‚ównymi producentami. Konsumenci majÄ… jednak na to poÅ›redni wpÅ‚yw. MogÄ… wiÄ™c Å›wiadomie wybierać produkty zawierajÄ…ce olej palmowy, który pochodzi w 100 proc. z certyfikowanych, zrównoważonych upraw.

 Jako konsumenci powinniÅ›my szukać produktów z certyfikatem RSPO [Roundatble on Sustainable Palm Oil, OkrÄ…gÅ‚y StóÅ‚ dla Zrównoważonej Produkcji Oleju Palmowego – red.], ponieważ ten certyfikat daje pewność, że plantacje, na których byÅ‚ uprawiany olej palmowy, przestrzegajÄ… praw pracowników, dziaÅ‚ajÄ… w sposób legalny i podlegajÄ… ustawodawstwu krajowemu. Takie plantacje majÄ… też dÅ‚ugoterminowy plan gospodarowania i sÄ… zarzÄ…dzane w taki sposób, żeby uprawa byÅ‚a jak najbardziej korzystna, zarówno dla lokalnej spoÅ‚ecznoÅ›ci, jak i dla Å›rodowiska – wyjaÅ›nia w rozmowie z agencjÄ… Newseria Biznes Katarzyna SowiÅ„ska-Bolechowska, dyrektor handlowa Control Union Poland, czyli miÄ™dzynarodowej jednostki certyfikujÄ…cej.

IstniejÄ… dwa rodzaje certyfikacji RSPO: P&C, który dotyczy plantatorów i producentów, oraz SCCS dla przetwórców (firm spożywczych, chemicznych, kosmetycznych) i firm handlowych. Problem w tym, że Å›wiadomość konsumentów na ten temat wciąż jest niewielka. WedÅ‚ug badaÅ„ przeprowadzonych w 2020 roku przez Maison & Partners dla CSR Consulting wynika, że o certyfikowanym oleju palmowym sÅ‚yszaÅ‚o 14 proc. respondentów. JednoczeÅ›nie spora część tej grupy nie potrafiÅ‚a wyjaÅ›nić tego pojÄ™cia. Eksperci ocenili, że rzeczywistÄ… Å›wiadomość certyfikowanego oleju palmowego ma 8 proc. spoÅ‚eczeÅ„stwa.

– PowinniÅ›my szukać powszechnie uznanych certyfikatów, czyli takich, które majÄ… poparcie nie tylko branży, ale i organizacji pozarzÄ…dowych. To daje pewność, że taka certyfikacja jest wieloaspektowa i naprawdÄ™ ma sens – mówi Katarzyna SowiÅ„ska-Bolechowska.

A to już wiesz?  Dieta oparta na wysokim indeksie sytoÅ›ci może być alternatywÄ… dla ograniczania spożywanych kalorii. KorzyÅ›ciÄ… jest nie tylko utrata wagi, ale też lepsze samopoczucie

OkoÅ‚o 85 proc. Å›wiatowej produkcji oleju palmowego przypada na kraje azjatyckie, gÅ‚ównie IndonezjÄ™ i MalezjÄ™. Plantacje, które otrzymujÄ… certyfikat RSPO, zapewniajÄ… poszanowanie praw ludzi zamieszkujÄ…cych tereny upraw, które nie mogÄ… być zakÅ‚adane na terenach o wysokiej różnorodnoÅ›ci biologicznej. Certyfikowani plantatorzy sÄ… też zobowiÄ…zani do prowadzenia monitoringu i identyfikacji wystÄ™powania chronionych gatunków roÅ›lin i zwierzÄ…t. Nie wolno im wypalać powierzchni, stosować oprysków lotniczych, biologicznych metod ochrony z użyciem gatunków inwazyjnych czy Å›rodków ochrony roÅ›lin na zasadzie profilaktyki. Taka certyfikacja – której podlegajÄ… zarówno plantacje, jak i przedsiÄ™biorstwa korzystajÄ…ce z ich oleju palmowego – pozwala wspierać produkcjÄ™, która nie prowadzi do wyzysku i dalszej degradacji Å›rodowiska.

W przypadku takiej certyfikacji też zdarzajÄ… siÄ™ faÅ‚szerstwa, dlatego warto weryfikować informacje. W tym celu wystarczy wejść na stronÄ™ organizacji RSPO, gdzie dostÄ™pna jest miÄ™dzynarodowa baza posiadaczy certyfikatów, i tam można zweryfikować, czy dana firma faktycznie posiada ważny w tym momencie certyfikat – wskazuje dyrektor handlowa Control Union Poland.

Jak wskazuje WWF Polska w raporcie „WpÅ‚yw konsumpcji oleju palmowego w Polsce na globalne Å›rodowisko naturalne i analiza możliwoÅ›ci jego zastÄ…pienia przez inne oleje roÅ›linne”, surowiec ten cechuje wysoka odporność na temperaturÄ™, stabilność, neutralny smak i zapach. Zawiera w skÅ‚adzie równe iloÅ›ci nienasyconych i nasyconych kwasów tÅ‚uszczowych, jest też jedynym tÅ‚uszczem staÅ‚ym, który zastÄ™puje niezdrowe tÅ‚uszcze utwardzone. Dlatego jest on masowo wykorzystywany w przemyÅ›le spożywczym i kosmetycznym – zawiera go okoÅ‚o 50 proc. produktów znajdujÄ…cych siÄ™ na sklepowych póÅ‚kach.

Jednak jego popularność nie ogranicza siÄ™ tylko do żywnoÅ›ci i kosmetyków, olej palmowy na szerokÄ… skalÄ™ jest też stosowany m.in. w produkcji chemii i detergentów, a także biopaliw i pasz dla zwierzÄ…t. Jest obecny w wiÄ™kszoÅ›ci polskich domów i – jak podaje WWF Polska – na przestrzeni ostatnich dwóch dekad jego spożycie w Polsce wzrosÅ‚o o 150 proc., a wedÅ‚ug przewidywaÅ„ FAO, czyli agendy ONZ ds. wyżywienia i rolnictwa, do 2050 roku popyt na ten surowiec siÄ™ potroi.

A to już wiesz?  Polki chore na raka piersi nie uczestniczÄ… w swoim procesie leczenia. CzÄ™sto nie majÄ… informacji o dostÄ™pnych możliwoÅ›ciach terapii

Produkuje siÄ™ go z miąższu owoców olejowca gwinejskiego, powszechnie nazywanego palmÄ… olejowÄ…, która jest roÅ›linÄ… bardzo wydajnÄ… – owocuje dwa razy w miesiÄ…cu przez caÅ‚y rok i może dostarczać owoce przez ok. 25 lat. Z 1 ha można pozyskać ok. 3,7 t oleju palmowego rocznie, czyli okoÅ‚o czterokrotnie wiÄ™cej niż w przypadku innych upraw roÅ›lin oleistych. Problemem jest jednak to, że palma olejowa może być uprawiana tylko na wÄ…skim obszarze w okolicach równika. DokÅ‚adnie w tym pasie rosnÄ… też tropikalne lasy deszczowe, które charakteryzujÄ… siÄ™ ogromnÄ… różnorodnoÅ›ciÄ… biologicznÄ… – szacuje siÄ™, że stanowiÄ… siedlisko dla poÅ‚owy wszystkich organizmów żywych wystÄ™pujÄ…cych na Ziemi. Dynamicznie rosnÄ…cy popyt na olej palmowy spowodowaÅ‚, że olbrzymia powierzchnia lasów deszczowych zostaÅ‚a zniszczona i przeznaczona na plantacje, co spowodowaÅ‚o zagrożenie dla wielu gatunków zwierzÄ…t takich jak orangutan, pantera mglista, tygrys sumatrzaÅ„ski i sÅ‚oÅ„ indyjski, zwiÄ™kszenie emisji dwutlenku wÄ™gla i zanieczyszczenie Å›rodowiska. WedÅ‚ug Global Forest Watch tylko w 2020 roku w wyniku Å›wiadomych podpaleÅ„ i wycinki pod niecertyfikowane uprawy palm oleistych zniknęło 4,2 mln ha lasów deszczowych.

– Takie uprawy prowadzone bez certyfikacji sÄ… niebezpieczne przede wszystkim dlatego, że nie sÄ… kontrolowane, nie sÄ… w Å¼aden sposób weryfikowane. Dużo mówi siÄ™ o korupcji, ale także o przestrzeganiu praw pracowników. Na niecertyfikowanych plantacjach te prawa pracowników po prostu nie sÄ… przestrzegane, podobnie jak prawa dotyczÄ…ce bezpieczeÅ„stwa i higieny pracy – mówi Katarzyna SowiÅ„ska-Bolechowska.

Ponadto w wyniku wypalania lub wycinki lasów pod uprawy palm olejowych lokalne spoÅ‚ecznoÅ›ci tracÄ… dostÄ™p do czystej wody pitnej i czystego powietrza. Warunki prowadzenia niecertyfikowanych plantacji, wyjÄ™te spoza wszelkiej kontroli, powodujÄ… też wiele nadużyć w stosunku do miejscowej ludnoÅ›ci.

Jak wskazuje WWF Polska w raporcie „WpÅ‚yw konsumpcji oleju palmowego w Polsce na globalne Å›rodowisko naturalne i analiza możliwoÅ›ci jego zastÄ…pienia przez inne oleje roÅ›linne”, na razie tego surowca nie da siÄ™ zastÄ…pić żadnym innym bez generowania jeszcze wiÄ™kszych szkód Å›rodowiskowych i spoÅ‚ecznych. W Indonezji i Malezji z produkcji oleju palmowego utrzymuje siÄ™ w sumie 4,5 mln ludzi.

A to już wiesz?  W przyszÅ‚ym roku rynek odpadów czeka rewolucja. Nowe zasady dla konsumentów, samorzÄ…dów i producentów

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy