Data publikacji: 2017-05-25
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Przepis na idealny Dzień Matki
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Z okazji Dnia Matki nie tylko składamy życzenia, ale również wspominamy wspólne chwile spędzone w rodzinnym domu. Gdy byliśmy mali, nasze mamy gotowały dla nas najwspanialsze potrawy. Warto się im odwdzięczyć i dla odmiany ugotować coś dla nich.

Z okazji Dnia Matki nie tylko składamy życzenia, ale również wspominamy wspólne chwile spędzone w rodzinnym domu. Gdy byliśmy mali, nasze mamy gotowały dla nas najwspanialsze potrawy. Warto się im odwdzięczyć i dla odmiany ugotować coś dla nich.
Dzień Matki obchodzony jest na całym świecie. W wielu krajach świętuje się go w jedną z majowych niedziel. W Brazylii to niemal równie popularne święto jak Boże Narodzenie. W Wielkiej Brytanii zwyczajowo podarowuje się mamie ciasto, a w Niemczech nadal wręcza się karty z życzeniami. W Polsce świętujemy zawsze 26 maja i właśnie tego dnia dziękujemy matkom za ich wsparcie i opiekę – zazwyczaj podczas wspólnego posiłku.
Czas się odwdzięczyć i przygotować obiad dla mamy.
– Podarujmy naszym mamom odrobinÄ™ luksusu i przygotujmy dla nich wykwintny posiÅ‚ek – zachÄ™ca Ewa Wagner, redaktor naczelna miesiÄ™cznika „Kuchniaâ€. – Celebrujmy czas spÄ™dzany razem przy stole, cieszmy siÄ™ okazjami i gotujmy tak, aby delektować siÄ™ każdym kÄ™sem – dodaje.
W najnowszym numerze redakcja miesiÄ™cznika „Kuchnia†poleca przepisy z wykorzystaniem truskawek – te pyszne owoce można włączyć do wielu potraw. Warto spróbować chÅ‚odnika z truskawek i awokado, jako danie główne podać Å‚ososia z truskawkami i szparagami, a na deser – czekoladowy sernik z malinami, truskawkami i różowym pieprzem. Do toastu może posÅ‚użyć nalewka truskawkowa z czarnym bzem.
„Kuchnia†poleca czekoladki z nadzieniem różanym na Dzień Matki
Jadalne są płatki i owoce róży wszystkich odmian: rosnących dziko i ogrodowych. Dzikie odmiany kwitną od maja, mają słodki aromat i owocowy smak. Ogrodowe kwitną od czerwca do późnej jesieni.
Dla 8 osób
Przygotowanie: 40 minut
Składniki
2 duże garście płatków róży (najlepiej dzikiej, bo jest bardzo aromatyczna)
100 g gorzkiej czekolady
200 g białej czekolady
200 ml śmietanki kremówki
100 ml różanej lub wiśniowej nalewki
Â
Wykonanie
Garść płatków różanych rwiemy w palcach i wkładamy do foremek na czekoladki.
Gorzką czekoladę i połowę białej topimy oddzielnie na parze.
Wlewamy niewielkie ilości do foremek z płatkami, odstawiamy do stężenia (resztę płynnych czekolad zachowujemy).
Resztę płatków i śmietanę doprowadzamy do wrzenia.
Odcedzamy, płatki wyrzucamy, do kremu wlewamy nalewkę, dodajemy pozostałą posiekaną białą czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści.
Masą napełniamy foremki. Wierzchy smarujemy resztą płynnych czekolad.
Schładzamy tak długo, aż czekoladki dobrze stężeją. Wypadną z foremek, gdy mocno uderzymy nimi o blat.
Â
MiesiÄ™cznik „Kuchniaâ€Â to poradnik zarówno dla smakoszy i poszukiwaczy kulinarnych inspiracji, jak również dla osób, które dopiero rozpoczynajÄ… swojÄ… przygodÄ™ z gotowaniem. Każdy numer to garść ciekawych informacji na temat sezonowych produktów oraz przepisy sprawdzone przez redakcjÄ™, zarówno dla poczÄ…tkujÄ…cych, jak i bardziej zaawansowanych miÅ‚oÅ›ników smacznego jedzenia. W „Kuchni†można znaleźć również reportaże z podróży kulinarnych, felietony znanych autorów oraz artykuÅ‚y o ludziach z pasjÄ….
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE