Data publikacji: 2018-12-06
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Skąd ryby na wigilijnym stole, czyli o tradycji słów kilka
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Choć tradycje wigilijne są na stałe wpisane w święta Bożego Narodzenia, często nie zastanawiamy się nad ich pochodzeniem. Czemu potrawy rybne cieszą się tak dużą popularnością w okresie świątecznym?
Choć tradycje wigilijne są na stałe wpisane w święta Bożego Narodzenia, często nie zastanawiamy się nad ich pochodzeniem. Czemu potrawy rybne cieszą się tak dużą popularnością w okresie świątecznym? Skąd 12 potraw na stole? Czy ryba po grecku faktycznie jest grecka? Dlaczego karp uważany jest za symbol Wigilii?
Zazwyczaj kultywujemy tradycje, które obserwowaliśmy w rodzinnym domu, a które przekazywali nam rodzice i dziadkowie. Mało kto wie, że część z nich kształtowała się przez wieki, inne zaś pojawiły się zaledwie kilkadziesiąt lat temu. Co wpłynęło na wygląd naszej polskiej, tradycyjnej Wigilii?
Chrześcijańskie zwyczaje
Dawniej Wigilia byÅ‚a momentem, w którym chrzeÅ›cijanie przygotowywali siÄ™ do obchodzenia Å›wiÄ…t Bożego Narodzenia. SÅ‚użyć temu miaÅ‚ post, który poprzez odmawianie sobie miÄ™snych i tÅ‚ustych potraw prowadziÅ‚ do oczyszczenia ciaÅ‚a i duszy. DotyczyÅ‚o to jednak nie tylko Wigilii – w Å›redniowieczu nawet 200 dni w roku byÅ‚o postnych. Z tego też powodu w naszym kraju popularność zyskaÅ‚y ryby morskie i sÅ‚odkowodne, których biaÅ‚e miÄ™so byÅ‚o akceptowane podczas postu. Potwierdza to najstarsza polska książka kucharska z XVII w. autorstwa StanisÅ‚awa Czernieckiego „Compendium Ferculorumâ€[1], w której wymieniane sÄ… wÄ™dzone, Å›wieże, solone oraz suszone morskie przysmaki. Polska kuchnia znana byÅ‚a w Europie z pysznych, rybnych potraw. Ich popularność w okresie postnym miaÅ‚a wiÄ™c wpÅ‚yw na rodzaje wigilijnych potraw w okresie bożonarodzeniowym. Zapewne z tego też powodu nasza polska Wigilia, wbrew powszechnemu przekonaniu, jest jednÄ… z najzdrowszych i najmniej kalorycznych w Europie (okoÅ‚o 2400 kcal).[2]
12 potraw – symbol chrześcijański czy łakomstwo?
Według różnych źródeł liczba potraw na wigilijnym stole również miała znaczenie. Niektórzy twierdzą, że nawiązuje ona jeszcze do słowiańskich zwyczajów – 12 potraw na uczcie przesilenia zimowego, organizowanej w tym samym czasie co obecna Wigilia, było dziękczynieniem za zbiory. Inne podania wskazują, że liczba ta symbolizowała każdego z Apostołów, a rybne potrawy nawiązywały do symbolu chrześcijaństwa. Historycy zaś podają, że taka ilość dań pojawiała się tylko na bogatych, magnackich dworach i wyznaczała status społeczny gospodarzy, pozwalało to też na obejście postnych nakazów. Niezależnie jednak od źródła, wielu Polaków nadal kultywuje tę tradycję, dokładając wszelkich starań, aby wigilijna kolacja składała się z 12 potraw.
Ryba po grecku? Nie, po polsku
Ryba po grecku jest jednym z najpopularniejszych dań na wigilijnym stole. Jednak mało kto wie, że z Grecją wiąże ją co najwyżej nazwa, a wielu Greków nigdy nie próbowało tego przysmaku. Filety otulone cebulą i marchewką z nutą rozkosznego, pomidorowego smaku są polską potrawą. Nazwa zapewne pochodzi od skojarzenia z kuchnią grecką, znaną z łączenia smaku smażonych ryb z duszonymi warzywami. Jednak to Polacy delektują się tym smakołykiem, przygotowując go samemu, bądź polegając na gotowych daniach, takich jak Ryba po grecku SEKO. Jest to rozwiązanie nie tylko pyszne, ale i praktyczne - pozwala zaoszczędzić czas w trakcie przygotowań do wigilijnej kolacji.
Symbol Wigilii?
Karp nie zawsze królowaÅ‚ na wigilijnym stole. Jeszcze przed 1939 r. wystÄ™powaÅ‚ jako jedno z wielu rybnych daÅ„, nie wyróżniajÄ…c siÄ™ specjalnie na tle pozostaÅ‚ych pysznoÅ›ci pokroju Å›ledzia czy Å‚ososia. Dopiero w czasach PRL za sprawÄ… ministra przemysÅ‚u i handlu, Hilarego Minca, spopularyzowano hasÅ‚o „Karp na każdym wigilijnym, polskim stoleâ€. W poÅ‚owie lat 50. I 60. wdrożono plan, który skutkowaÅ‚ masowym otwieraniem stawów hodowlanych. Karp jako ryba Å‚atwo dostÄ™pna ostatecznie znalazÅ‚ siÄ™ na liÅ›cie polskich tradycji wigilijnych.
Polacy z zamiłowaniem kultywują zwyczaj podawania wielu rybnych potraw na święta Bożego Narodzenia, wykorzystując do tego różne gatunki ryb. Bardzo dużą popularnością cieszą się łososie, dorsze, a przede wszystkim śledzie. Jest mnóstwo sposobów na ich przygotowanie, choć obecnie wiele osób wykorzystuje tzw. półprodukty, takie jak Śledzik na okrągło czy Beczka Śledzi w oleju wiejskim marki SEKO. Filety stały się podstawą wielu rybnych dań, których tradycyjny smak niezmiennie kojarzony jest z Wigilią. Pielęgnowanie dawnych zwyczajów nabiera więc nowoczesnego charakteru, niezmiennie jednak nawiązując do tradycji.
Â
[1] https://culture.pl/pl/artykul/nie-tylko-karp-i-sledz-staropolskie-sposoby-na-swiateczna-rybe
[2] https://www.crazynauka.pl/polska-wigilia-jedna-z-najzdrowszych-europie/
Â
W ofercie SEKO jest ponad 200 pozycji asortymentowych w 17 kategoriach. Są to marynaty, mrożonki,
pasty, sałatki i konserwy przygotowane głównie na bazie śledzia i makreli sprowadzanych z certyfikowanych łowisk Islandii, Norwegii, Danii, Niemiec i Kanady. Produkty SEKO są dostępne w sieciach handlowych i hurtowniach na terenie całego kraju, a także na rynkach zagranicznych, m.in. w Niemczech, Czechach, Słowacji, Irlandii, Anglii, Rumunii, we Włoszech i we Francji oraz na Litwie.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE