Data publikacji: 2017-07-11
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Tłuszcze trans – niewidoczny wróg
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
O tÅ‚uszczech trans opowiada ekspert programu „Zdrowe tÅ‚uszczeâ€, mgr inż. Iwonna Niegowska.
ZastÄ…pienie tÅ‚uszczów nasyconych w diecie tÅ‚uszczami nienasyconymi rekomendujÄ… wszystkie najważniejsze instytucje zajmujÄ…ce siÄ™ okreÅ›laniem aktualnych zaleceÅ„ żywieniowych na Å›wiecie. Istnieje jednak jeden szczególny rodzaj tÅ‚uszczów nienasyconych, których spożycie wiąże siÄ™ ze zwiÄ™kszonym ryzykiem wystÄ…pienia chorób ukÅ‚adu krążenia – mowa tu o tÅ‚uszczach typu trans. Co warto o nich wiedzieć? Na kilka najważniejszych pytaÅ„ odpowiada ekspert programu edukacyjnego „Zdrowe tÅ‚uszczeâ€, mgr inż. Iwonna Niegowska.
Skąd się biorą tłuszcze trans?
Mgr inż. Iwonna Niegowska, ekspert programu edukacyjnego „Zdrowe tÅ‚uszczeâ€: Kwasy tÅ‚uszczowe typu trans w naszej diecie mogÄ… pochodzić z dwóch źródeÅ‚. WystÄ™pujÄ… one naturalnie w produktach takich jak mleko i miÄ™so pochodzÄ…cych od zwierzÄ…t przeżuwajÄ…cych, czyli np. krów i owiec. Innym źródÅ‚em sÄ… sÅ‚odycze i wyroby cukiernicze, niektóre twarde margaryny, do których wyprodukowania wykorzystano częściowo uwodorniony/częściowo utwardzony olej roÅ›linny. Proces częściowego uwodornienia/częściowego utwardzenia olejów roÅ›linnych umożliwia zmianÄ™ konsystencji oleju z pÅ‚ynnej na stałą. Obecnie metoda ta wykorzystywana jest m.in. w produkcji tÅ‚uszczów piekarniczych. Do produkcji dobrej jakoÅ›ci kubkowych margaryn do smarowania pieczywa tej metody nie stosuje siÄ™ już od ponad 20 lat. Dotychczasowe badania naukowe nie pozwalajÄ… jednoznacznie stwierdzić, że kwasy tÅ‚uszczowe typu trans – wystÄ™pujÄ…ce naturalnie w takich produktach jak mleko, masÅ‚o czy miÄ™so – byÅ‚yby mniej szkodliwe od tych, które powstajÄ… w procesie przemysÅ‚owym. Dlatego Europejski UrzÄ…d ds. BezpieczeÅ„stwa Å»ywnoÅ›ci (EFSA), zaleca, aby izomery trans kwasów tÅ‚uszczowych pochodzÄ…ce z obu źródeÅ‚ ograniczać do minimum.
Dlaczego tłuszcze trans są szkodliwe?
Konieczność ograniczenia spożycia nasyconych kwasów tÅ‚uszczowych i kwasów tÅ‚uszczowych typu trans wynika z faktu, iż sÄ… one najsilniejszymi skÅ‚adnikami diety majÄ…cymi wpÅ‚yw na ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych. TÅ‚uszcze trans przyczyniajÄ… siÄ™ do wzrostu poziomu cholesterolu LDL („zÅ‚ego cholesteroluâ€) oraz obniżenia poziomu HDL („dobrego cholesteroluâ€). Należy jednak pamiÄ™tać, że dla zachowania zdrowia niekorzystne tÅ‚uszcze trans, a także tÅ‚uszcze nasycone, powinniÅ›my zastÄ™pować tÅ‚uszczami pochodzenia roÅ›linnego i rybiego. ZawierajÄ… one niezbÄ™dne nienasycone kwasy tÅ‚uszczowe Omega-3 i Omega-6, których ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować.
W jakich produktach występują tłuszcze trans?
TÅ‚uszcze trans przywoÅ‚uje siÄ™ czÄ™sto w kontekÅ›cie odwiecznego sporu – masÅ‚o czy margaryna. Jednak utożsamianie kubkowej margaryny ze źródÅ‚em tÅ‚uszczów trans jest dużym błędem – aktualnie, dziÄ™ki metodzie produkcji opracowanej w latach 90. XX w., wiÄ™kszość dostÄ™pnych na polskim rynku wysokiej jakoÅ›ci margaryn miÄ™kkich (tzw. kubkowych) zawiera jedynie Å›ladowe iloÅ›ci kwasów tÅ‚uszczowych trans, tj. poniżej 1% w produkcie. Dobrej jakoÅ›ci margaryna zawiera natomiast niezbÄ™dne kwasy tÅ‚uszczowe nienasycone, np. Omega-3 i Omega-6 wystÄ™pujÄ…ce w olejach użytych do jej przygotowania – rzepakowym lub sÅ‚onecznikowym. TÅ‚uszcze trans znaleźć można natomiast m. in. w produktach cukierniczych, a także niektórych margarynach kostkowych. Jeżeli w skÅ‚adzie danego produktu znajdziemy informacjÄ™ o zawartoÅ›ci „częściowo uwodornionych/częściowo utwardzonych olejów roÅ›linnychâ€, oznacza to, że produkt jest źródÅ‚em szkodliwych tÅ‚uszczów trans.
Jak wygląda aktualna sytuacja dotycząca spożycia tłuszczów trans na świecie i w Polsce?
Na podstawie danych z badań monitoringowych z ostatnich 10 lat, w Polsce, podobnie jak na całym świecie, można zaobserwować obniżenie zawartości TFA w żywności. Wynika ono ze zmian recepturowych produktów, polegających m.in. na zastępowaniu tłuszczów częściowo utwardzonych tłuszczami przeestryfikowanymi i/lub frakcjonowanymi oraz bardziej powszechnego stosowania oleju palmowego, np. jako podstawowego składnika tłuszczów smażalniczych. Zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia, w państwach takich jak: Brazylia, Korea Południowa, Holandia czy Kostaryka spożycie tłuszczów trans znacząco zmalało na przestrzeni ostatnich dwóch dekad. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca całkowite wyeliminowanie tłuszczów trans z użycia na całym świecie. W Polsce, zgodnie z rekomendacją Instytutu Żywności i Żywienia, 25-35% energii dostarczanej organizmowi wraz z pożywieniem każdego dnia powinno pochodzić z tłuszczów. Spożycie tłuszczów nasyconych i trans powinno być tak niskie, jak to tylko możliwe.
Czy działania mające na celu ograniczenie spożycia tłuszczów trans przynoszą widoczne skutki?
O tym, jak wiele dać mogÄ… ograniczenia dotyczÄ…ce spożycia tÅ‚uszczów trans, Å›wiadczÄ… ostatnie wyniki badaÅ„ opublikowane przez czasopismo naukowe „JAMA Cardiologyâ€. Badania skupiaÅ‚y siÄ™ na okreÅ›leniu efektów zdrowotnych wprowadzenia zakazu stosowania wytwarzanych przemysÅ‚owo tÅ‚uszczów trans w gastronomii i żywieniu zbiorowym w 11 miejskich okrÄ™gach administracyjnych (hrabstwach) w stanie Nowy Jork w USA. Zgodnie z ich wynikami, w trzy lata po wyeliminowaniu tÅ‚uszczów trans z menu punktów gastronomicznych liczba przyjęć pacjentów do szpitali z powodu zawałów serca i udarów mózgu w tych okrÄ™gach byÅ‚a niższa Å›rednio o 6,2% w porównaniu z hrabstwami, które nie wprowadziÅ‚y regulacji. W odniesieniu do samych tylko zawałów serca różnica byÅ‚a jeszcze wiÄ™ksza i wyniosÅ‚a aż 7,8%.
CZYTAJMY ETYKIETY!
„Jak sprawdzić czy w procesie produkcji wykorzystane zostaÅ‚y tÅ‚uszcze trans? Najlepiej czytajÄ…c etykiety. Wystarczy np. przeczytać skÅ‚ad margaryny, by stwierdzić, że współczeÅ›nie w zdecydowanej wiÄ™kszoÅ›ci nie wystÄ™pujÄ… w niej tÅ‚uszcze częściowo utwardzone. Już od kilku lat margaryny (szczególnie kubkowe), charakteryzujÄ… siÄ™ minimalnÄ… zawartoÅ›ciÄ… izomerów trans, które w wiÄ™kszoÅ›ci kwalifikujÄ… siÄ™ do okreÅ›lenia jako produkty bez izomerów trans (wedÅ‚ug przepisów amerykaÅ„skich: zawartość trans <0,5 g/porcjÄ™, europejskich nie ma). Dotyczy to także innych tÅ‚uszczów roÅ›linnych, np. stosowanych do smażenia. Należy jednak pamiÄ™tać, że tÅ‚uszcze trans nie powstajÄ… tylko w procesie przemysÅ‚owym, ich naturalnym źródÅ‚em sÄ… także: mleko i jego przetwory (np. masÅ‚o) oraz miÄ™so zwierzÄ…t przeżuwajÄ…cych – przede wszystkim woÅ‚owina i baranina. Nie ma jednoznacznych badaÅ„ potwierdzajÄ…cych ich wpÅ‚yw na zdrowie, jednak - dla przykÅ‚adu - Europejski UrzÄ…d ds. BezpieczeÅ„stwa Å»ywnoÅ›ci (EFSA), zaleca, aby izomery trans kwasów tÅ‚uszczowych pochodzÄ…ce z obu źródeÅ‚ ograniczać do minimum, gdyż nie możemy jednoznacznie stwierdzić czy istnieje różnica we wpÅ‚ywie ich oddziaÅ‚ywania na ryzyko wystÄ…pienia choroby wieÅ„cowej sercaâ€.prof. dr hab. Krzysztof Krygier, WydziaÅ‚ Nauk o Å»ywnoÅ›ci Katedra Technologii Å»ywnoÅ›ci SGGW
„By skutecznie uchronić siÄ™ przed nieÅ›wiadomÄ… konsumpcjÄ… tÅ‚uszczów trans, powinniÅ›my w pierwszej kolejnoÅ›ci wyksztaÅ‚cić nawyk czytania etykiet. Zgodnie z aktualnymi przepisami prawa europejskiego i polskiego, informowanie konsumentów o zawartoÅ›ci tÅ‚uszczów trans w danym produkcie nie jest dozwolone. Informacji na temat zawartoÅ›ci tÅ‚uszczów trans szukać możemy natomiast na opakowaniach produktów pochodzÄ…cych z takich krajów, jak USA czy Kanada. Istnieje jednak skuteczny sposób na to, by przy pomocy etykiety sprawdzić, czy w procesie produkcji wykorzystane zostaÅ‚y tÅ‚uszcze trans – jeżeli w skÅ‚adzie znajdziemy informacjÄ™ o zawartoÅ›ci „częściowo uwodornionych/częściowo utwardzonych olejów roÅ›linnychâ€, oznacza to, że produkt jest źródÅ‚em szkodliwych tÅ‚uszczów transâ€.mgr inż. Iwonna Niegowska, ekspert programu edukacyjnego „Zdrowe tÅ‚uszczeâ€* MateriaÅ‚ pochodzi zasobów merytorycznych kampanii edukacyjnej „Zdrowe tÅ‚uszczeâ€.źródÅ‚o: Biuro PrasoweZałączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE