Aktualności LIFESTYLE Styl życia

W fine dining wciąż mamy wiele do zrobienia

W fine dining wciąż mamy wiele do zrobienia
O Fine Dining Week i problemach, z jakimi wciąż mierzyć się muszą restauracje typu premium opowiada uznany i wieloletni szef kuchni oraz właściciel Restauracji Merliniego, Bartłomiej

Data publikacji: 2018-10-08
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: W fine dining wciąż mamy wiele do zrobienia
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE

O Fine Dining Week i problemach, z jakimi wciąż mierzyć się muszą restauracje typu premium opowiada uznany i wieloletni szef kuchni oraz właściciel Restauracji Merliniego, Bartłomiej Czerwiński.

W fine dining wciąż mamy wiele do zrobienia Styl życia, LIFESTYLE - O Fine Dining Week i problemach, z jakimi wciąż mierzyć się muszą restauracje typu premium opowiada uznany i wieloletni szef kuchni oraz właściciel Restauracji Merliniego, Bartłomiej Czerwiński.

Za nami Fine Dining Week. Również i w tym roku dołączyli Państwo do grona restauracji biorących w nim udział.

Tak naprawdÄ™ nie wyobrażam sobie, by nas tam zabrakÅ‚o! W moim odczuciu festiwal Fine Dining Week to bardzo ważne wydarzenie – dziÄ™ki niemu z każdym rokiem przybliżamy coraz bardziej ideÄ™ restauracji premium szerszemu gronu Odbiorców. Należą siÄ™ zatem sÅ‚owa wielkiego uznania dla Organizatorów oraz gratulacje – za odwagÄ™, że podjÄ™li siÄ™ w ogóle takiego wyzwania.

Wyzwania?

Z jednej strony rynek gastronomiczny w Polsce z roku na rok rośnie w siłę. Jest to bez wątpienia związane z tym, że Polacy coraz chętniej jadają na mieście. Co więcej, wiele osób zrozumiało, że restauracje typu premium nie są miejscami jedynie dla wybranych. Jasnym stało się, że to doskonałe miejsce dla tych, którzy cenią zarówno sam smak, jak i kunszt kucharza. Z drugiej jednak strony pamiętajmy, że w Polsce świadomość czym jest fine dining  pojawiła się relatywnie niedawno. Stąd restauracje premium wciąż muszą walczyć z pewnymi błędnymi założeniami czy przekonaniami.

To, co przewija się nieustannie w dyskusjach o restauracjach premium to ceny, które wciąż wielu zwalają z nóg.

DokÅ‚adnie. Ceny wysokie, porcje jak kot napÅ‚akaÅ‚ i tak dalej. Ja z kolei powtarzam jak mantrÄ™, że koÅ„cowa cena to suma skÅ‚adowa wielu czynników. Przede wszystkim pamiÄ™tajmy, że produkt najwyższej jakoÅ›ci – bo przecież tylko z takim mamy do czynienia w przypadku restauracji premium – kosztuje. Dwa, tego typu restauracje to nie tylko wysoki koszt produktów – to także dania przyrzÄ…dzone z ogromnÄ… starannoÅ›ciÄ… i kunsztem.

A to już wiesz?  Zero Waste #4. Spotkanie z AnnÄ… Jaklewicz w Poznaniu

Mówi się, że fine dining to wręcz sztuka restauracyjna najwyższych lotów.

W pełni podpisuję się pod tym stwierdzeniem. Dlatego edukacja w tym zakresie to bez wątpienia jedno z wyzwań, jakie wciąż przed nami stoi. W końcu nie od dziś wiadomo, że branża gastronomiczna stanowi jedną z najtrudniejszych. I powtórzę raz jeszcze, że festiwal typu Fine Dining Week to ważne i potrzebne wydarzenie, bo tylko w ten sposób – poprzez bezpośrednią styczność z restauracjami premium – możemy przybliżyć jeszcze bardziej ideę fine diningu.  Dla przykładu, w tym roku pobiliśmy swój rekord w kontekście liczby sprzedanych zaproszeń – blisko 540 zestawów. Dla nas oznacza to, że coraz więcej osób nabiera zaufania do naszej restauracji i docenia naszą pracę. Za to dziękujemy!

Czy oprócz menu degustacyjnego chcielibyście, przy okazji kolejnej edycji, wprowadzić coś jeszcze? 

Dodatkowym elementem, który zresztą już się pojawił podczas tegorocznej edycji, jest równoległa degustacyjna lista win. Warto podkreślić, że jest ona skomponowana przez naszego sommeliera, stąd do każdej pozycji w menu degustacyjnym mamy doskonale dobrane wino.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
W fine dining wciąż mamy wiele do zrobienia Styl życia, LIFESTYLE - O Fine Dining Week i problemach, z jakimi wciąż mierzyć się muszą restauracje typu premium opowiada uznany i wieloletni szef kuchni oraz właściciel Restauracji Merliniego, Bartłomiej Czerwiński.
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy