Polacy coraz chÄ™tniej decydujÄ… siÄ™ na Å›wiÄ…teczny catering, bo samodzielne przygotowanie wigilijnych posiÅ‚ków dla caÅ‚ej rodziny jest niezwykle czasochÅ‚onne. Dodatkowo zamówienie gotowych porcji dla konkretnej liczby osób może być także bardziej opÅ‚acalne cenowo. – WystartowaliÅ›my na poczÄ…tku grudnia ze sprzedażą posiÅ‚ków na wigiliÄ™ i mamy wiÄ™kszy ruch niż rok temu – mówi kucharz Tadeusz Müller. To też oznacza, że coraz wiÄ™cej osób zamawia dania wegaÅ„skie, bo takie oferuje jego firma cateringowa Dieta Z LiÅ›cia. Chociaż najczęściej zamawiane sÄ… pierogi i bigos wege, również ze wzglÄ™du na ich cenÄ™, to dużym zainteresowaniem cieszÄ… siÄ™ nowoÅ›ci takie jak m.in. bakÅ‚ażan po żydowsku czy Å›ledzie roÅ›linne po kaszubsku.
PodejÅ›cie Polaków do Å›wiÄ™towania zaczyna siÄ™ zmieniać. Coraz wiÄ™cej osób woli celebrować wyjÄ…tkowe chwile z bliskimi, zamiast poÅ›wiÄ™cać dÅ‚ugie godziny na sprzÄ…tanie czy gotowanie tradycyjnych Å›wiÄ…tecznych potraw. ZamawiajÄ…c catering wigilijny, nie trzeba siÄ™ martwić planowaniem menu i listÄ… zakupów, a czas zaoszczÄ™dzony na staniu w kolejkach, gotowaniu i sprzÄ…taniu kuchni można przeznaczyć na inne przyjemnoÅ›ci.
– W tym roku zainteresowanie cateringiem Å›wiÄ…tecznym jest zaskakujÄ…co wysokie, być może dlatego że wiÄ™cej pracujemy, wziÄ™liÅ›my wiÄ™cej etatów, żeby wyrównać sytuacjÄ™ ekonomicznÄ… spowodowanÄ… kryzysem. JesteÅ›my zdziwieni, że tak kompulsywnie Polacy zamawiajÄ… cateringi na Å›wiÄ…teczny stóÅ‚ – mówi agencji Newseria Lifestyle Tadeusz Müller, kucharz i restaurator.
W tym roku Polacy muszÄ… siÄ™ liczyć ze znacznie wiÄ™kszymi wydatkami na organizacjÄ™ Å›wiÄ…t w zwiÄ…zku z dużymi podwyżkami cen żywnoÅ›ci. Jak wynika z danych GUS, w listopadzie br. produkty żywnoÅ›ciowe i napoje bezalkoholowe podrożaÅ‚y o 22,3 proc. w ciÄ…gu roku. Bardziej szczegóÅ‚owe dane za październik pokazujÄ…, że ryby sÄ… droższe niż rok temu o 22,6 proc., miÄ™so – o 25 proc., jaja – o 21,7 proc., mÄ…ka – o ponad 45 proc., warzywa – o 17 proc., a owoce – o 14 proc. RekordzistÄ… jest cukier, który podrożaÅ‚ o blisko 98 proc. Zdaniem restauratora te oficjalne – i tak wysokie – wzrosty majÄ… siÄ™ nijak do rzeczywistoÅ›ci, bo ceny niektórych produktów poszÅ‚y w górÄ™ o ponad 100 proc. Do oszczÄ™dnoÅ›ci na Å›wiÄ…tecznych przygotowaniach konsumentów mogÄ… jednak zmusić inne, pilniejsze wydatki.
– Na pewno Polacy wydadzÄ… w tym roku mniej pieniÄ™dzy na wigiliÄ™, dlatego że muszÄ… poradzić sobie z innymi wydatkami, ale jednak coÅ› na tym stole musi być. Nie dla wszystkich jest to Å‚atwe, żeby samemu zrobić wigiliÄ™, samemu wszystkie dania wykonać, w zwiÄ…zku z tym na rynku jest bardzo dużo ofert gotowych wigilii. MyÅ›lÄ™, że to jest nadal atrakcyjne rozwiÄ…zanie – mówi wÅ‚aÅ›ciciel firmy cateringowej Dieta Z LiÅ›cia.
Jak zauważa, klienci coraz chÄ™tniej wybierajÄ… Å›wiÄ…teczny catering, bo z jednej strony jest to oszczÄ™dność czasu, a z drugiej – pieniÄ™dzy.
– Wydatek ok. 400 zÅ‚ na to, żeby zapeÅ‚nić caÅ‚y stóÅ‚ potrawami wigilijnymi przygotowanymi przez nas, wydaje siÄ™ nie aż tak wysoki. PorównujÄ…c to z wÅ‚asnymi kosztami przygotowania stoÅ‚u wigilijnego, które mogÄ… siÄ™gać tysiÄ…ca zÅ‚otych, to rzeczywiÅ›cie może być to fajna alternatywa – ocenia kucharz.
PrzewagÄ… cateringu może być precyzyjne zamówienie iloÅ›ci jedzenia odpowiadajÄ…cej liczbie osób przy stole. Przy samodzielnych zakupach i gotowaniu Å‚atwiej o przeszacowanie potrzebnej na Å›wiÄ…teczny czas żywnoÅ›ci. W efekcie po Å›wiÄ™tach duża jej część lÄ…duje na Å›mietniku.
– W czasach szalonej inflacji warto rozpisać sobie, ile jest osób na wigilii i ile jedna osoba jest w stanie zjeść. Takie notatki zawsze pomagajÄ…. Åšrednio jedna osoba zjada ok. 500 gramów podczas posiÅ‚ku, zaÅ‚óżmy, że podczas wigilii to bÄ™dzie 700 gramów. Nie ma wiÄ™c co przesadzać – mówi Tadeusz Müller.
Tegorocznym hitem zamówieÅ„ sÄ… pierogi – tutaj w wersji z kapustÄ…, grzybami i pigwÄ… – oraz bigos z roÅ›linnymi dodatkami i kotletami sojowymi.
– SÄ… to produkty bardziej ekonomiczne, a bardzo tradycyjne. Można siÄ™ tym najeść podczas wigilii. Nie musi być to szlachetna ryba, dlatego że pozostajemy w krÄ™gu wegetariaÅ„skich daÅ„. Jest to na pewno mniejszy paragon zakupowy w tak trudnym czasie – mówi kucharz. – Ceny tych produktów w tym roku, mimo szalonej inflacji, sÄ… nadal atrakcyjne: pierogi sÄ… po 35–40 zÅ‚, bigosy z roÅ›linnymi dodatkami to ok. 50 zÅ‚ za kilogram.
W okresie przedÅ›wiÄ…tecznym firmy cateringowe pracujÄ… na zwiÄ™kszonych obrotach. WÅ‚aÅ›ciciel Diety Z LiÅ›cia ze sprzedażą posiÅ‚ków na wigiliÄ™ wystartowaÅ‚ na poczÄ…tku grudnia. Jak podkreÅ›la, Polacy sÄ… przywiÄ…zani do tradycyjnych potraw, takich jak karp czy postne pierogi, ale chÄ™tnie siÄ™gajÄ… po nowoÅ›ci.
– Mamy jeszcze wiÄ™kszy ruch niż rok temu, być może też dlatego, że w tym roku wprowadziliÅ›my premierowo autorskie dania wegaÅ„skie, takie jak: bakÅ‚ażan po żydowsku czy Å›ledzie roÅ›linne po kaszubsku. Te produkty budzÄ… duże zainteresowanie i jestem bardzo zadowolony, że roÅ›linna wigilia jest coraz popularniejsza. Może też dlatego dużo klientów siÄ™ do nas zwraca – mówi Tadeusz Müller.
Jak zaznacza, wÅ›ród zamawiajÄ…cych sÄ… zarówno klienci indywidualni, jak i firmy, które organizujÄ… przyjÄ™cia wigilijne dla swoich pracowników.