Data publikacji: 2017-02-15
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Warsztaty „Kulinarnie Mocni†w Przystajni
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
16 lutego w Gminnym OÅ›rodku Pomocy SpoÅ‚ecznej w Przystajni, odbÄ™dzie siÄ™ warsztat kulinarny pod hasÅ‚em „Kulinarnie Mocniâ€. Uczestnicy spotkania – osoby korzystajÄ…ce z programu POPÅ» – nauczÄ… siÄ™, jak przygotować smaczne posiÅ‚ki nie nadwyrężajÄ…c przy tym domowego budżetu.

 Prosto, smacznie i z pomysłem
W ramach warsztatów „Kulinarnie Mocni†osoby objęte programem POPŻ z gminy Przystajń, pod okiem edukatora Banku Żywności z Częstochowy – Karoliny Szostkiewicz, poznają pomysły na smaczne i proste dania jednogarnkowe z wykorzystaniem aromatycznych ziół i przypraw. Uczestnicy spotkania zdobędą przydatne informacje na temat wartości produktów odżywczych, nauczą się przygotowywania różnorodnych posiłków złożonych z podstawowych produktów, a także wypróbują własne siły w kuchni. Na podstawie przepisów kulinarnych, przygotowanych przez Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka, przyrządzą m.in. smaczne dania jednogarnkowe przy użyciu aromatycznych ziół i przypraw.
Cieszy nas, że możemy stać się inspiracją dla tych, którzy mają ciężką sytuację życiową i korzystają
z pomocy Banków Żywności. Dzięki warsztatom „Kulinarnie Mocni†beneficjenci programu dowiedzą się, jakie inne przyprawy mogą wykorzystywać w swojej kuchni, by odmienić codzienny jadłospis. Wielu z nas w swojej kuchni wykorzystuje głównie proste przyprawy jak np. pieprz czy sól, a przecież świat ziół i przypraw oferuje nieograniczone możliwości wzbogacania smaku najprostszych dań. Warto czasem wyjść poza utarte schematy i sięgnąć np. po kmin rzymski, anyż czy rozmaryn – zaznacza Iwona German, Dyrektor marketingu z McCormick Polska.
Warsztaty „Kulinarnie Mocni†w Przystajni będą również świetną okazją do nawiązania relacji społecznych. Zależy nam, by uczestnicy programu poprzez wspólne gotowanie angażowali się wokół stołu – budowali przyjaźnie, pogłębiali relacje domowe i sąsiedzkie. Wspólne gotowanie z pewnością dostarczy wiele radości i doznań kulinarnych – mówi Marek Borowski z Federacji Polskich Banków Żywności.
Warsztaty „Kulinarnie Mocni†odbędą się 16 lutego o godz. 9:00 w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Przystajni (ul. Częstochowska 5, 42-141 Przystajń)
Czym jest projekt „Kulinarnie Mocni�
To wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności, organizacji społecznych i McCormick Polska, właściciela marki Kamis. W ramach projektu „Kulinarnie Mocni†edukatorzy Banków Żywności przez kilka miesięcy prowadzą zajęcia z mieszkańcami różnych miast Polski, które zostały objęte Programem Operacyjnym Pomocy Żywnościowej. Dzięki temu uczestnicy lokalnych warsztatów poznają sposoby na proste, zdrowe i pomysłowe posiłki, a także uczą się, jak wykorzystywać zioła i przyprawy, by wydobyć głębię smaku codziennych dań.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE