Data publikacji: 2020-11-25
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Właściciele sal bankietowych nie poddają się
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Firmy cateringowe to branża, która mocno ucierpiała w wyniku pandemii.

Firmy cateringowe to branża, która mocno ucierpiaÅ‚a w wyniku pandemii. Zbliża siÄ™ wÅ‚aÅ›nie Å›wiÄ…teczny okres, podczas którego zarabiaÅ‚y na “chudsze miesiÄ…ceâ€. W tym roku nawet on nie daje wielkiej nadziei. Jednak niektóre lokale zdecydowaÅ‚y siÄ™ na oferty cateringowe na mniejszÄ… skalÄ™. Lech skroiÅ‚ zestaw andrzejkowy dla kilku osób.
– SÅ‚yniemy z tradycyjnych wÄ™dlin i wyrobów garmażeryjnych, które w okresie zimowym sprzedajÄ… siÄ™ najlepiej. Przed nami trzy okazje, kiedy nasze sale w GoÅ›cinnym Domu przy ul. Elewatorskiej w BiaÅ‚ymstoku zawsze byÅ‚y peÅ‚ne – Andrzejki, Å›wiÄ™ta Bożego Narodzenia i Sylwester. ZdarzaÅ‚o siÄ™, że w grudniu obsÅ‚ugiwaliÅ›my nawet pięć dużych imprez dziennie. W tym roku jest inaczej. Nie możemy zaprosić goÅ›ci do siebie, ale planujemy dostarczyć im nasze wyroby na tzw. “domówki†– mówi Adam Zwolan, wÅ‚aÅ›ciciel marek Lech Garmażeria Staropolska i Lech GoÅ›cinny Dom.
Wylicza jakie możliwości zarobku odpadają przedsiębiorcom zajmującym się cateringiem i prowadzeniem sal bankietowych w tym roku: imprezy firmowe (wigilie zaczynały się już od początku grudnia), obsługa instytucji (np. konferencji, spotkań biznesowych), duże przyjęcia okolicznościowe, imprezy towarzyskie, kuligi, ogniska itp.
Zgodnie z rządowymi rozporządzeniami nie można się obecnie spotkać w grupach większych niż 5 osób, co bardzo ogranicza zakres działań. Lech przygotował więc andrzejkowe menu na taką małą, kilkuosobową imprezę. Udekorowane i zapakowane półmiski można odebrać z Gościnnego Domu przy ul. Elewatorskiej. Na terenie Białegostoku firma proponuje też bezpłatny dowóz.
– Nasz zestaw to sześć półmisków, na których znajdzie siÄ™ 10 zimnych przekÄ…sek. SÄ… to tzw. finger food, czyli potrawy na jeden kÄ™s, najodpowiedniejsze w tym czasie. W menu mamy oczywiÅ›cie nasze sztandarowe wyroby garmażeryjne, czyli np. roladki drobiowe, pierÅ› z kurczaka w cieÅ›cie francuskim z musem ćwikÅ‚owym, babeczki z pasztetem czy tatar na grzankach. SÄ… w nim też przekÄ…ski wegetariaÅ„skie, np. sakiewki z mozzarellÄ… i suszonym pomidorem, carpaccio z buraka z orzechami wÅ‚oskimi i fetÄ… – wymienia Justyna OrliÅ„ska, kierownik Lecha GoÅ›cinnego Domu. – Na życzenie klienta możemy menu zmodyfikować, wprowadzajÄ…c na przykÅ‚ad dania gorÄ…ce.
Zapewne wiele firm cateringowych będzie próbowało przebić się ze swoją ofertą na świąteczny stół, jednak Lech ma tę przewagę nad innymi, że jest firmą z tradycjami.
– DziaÅ‚amy na rynku od ponad 30 lat. Nasze wyroby wÄ™dliniarskie sÄ… rozpoznawalne i majÄ… zwolenników już nie tylko w BiaÅ‚ymstoku czy na Podlasiu, ale też w wielu polskich miastach. Boże Narodzenie lubimy obchodzić tradycyjnie, jak dawniej, a Lech sÅ‚ynie wÅ‚aÅ›nie ze staropolskiej garmażerki i wÄ™dlin – dodaje Adam Zwolan.
Â
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE