Data publikacji: 2020-12-17
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Z karpiem czy bez? Czyli przedświąteczna batalia kulinarna
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Niemal 90% polskich rodzin zamierza podać przynajmniej jedną potrawę rybną podczas Świąt Bożego Narodzenia – wynika z ogólnopolskiego badania konsumentów. Czy jednak tą rybą musi być karp?
Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia to dla wielu z nas spore wyzwanie. Porządki, prezenty, czy wreszcie wigilijna kolacja – niejedna pani domu od tygodni zastanawia się jak zadowolić podniebienia domowników. Niemal 90% polskich rodzin zamierza podać przynajmniej jedną potrawę rybną podczas Świąt Bożego Narodzenia – wynika z ogólnopolskiego badania konsumentów. Czy jednak tą rybą musi być karp? To pytanie zadają sobie ci, którzy nie przepadają za tą dość tłustą i ościstą rybą. Może warto wrócić do regionalnej tradycji, zgodnie z którą na polskich stołach królowały dorsze, sandacze czy szczupaki?
Sezon przygotowaÅ„ do Å›wiÄ…t w peÅ‚ni – szukamy prezentów, sprzÄ…tamy, ubieramy choinkÄ™, no i oczywiÅ›cie planujemy Å›wiÄ…teczne menu. GoÅ›cinność, rodzinne celebrowanie uroczystoÅ›ci i suto zastawiony stół to znaki rozpoznawcze polskiej kultury i zwyczajów, wiążących siÄ™ z wielowiekowÄ… tradycjÄ… biesiadowania. Dlatego, jak co roku, gorÄ…czkowo zastanawiamy siÄ™, które dania powinny znaleźć siÄ™ na naszych Å›wiÄ…tecznych stoÅ‚ach, tak aby zaspokoić wszystkie kulinarne wymagania naszych goÅ›ci. Na wigilijnej kolacji nie może zabraknąć ryby – Polacy z zamiÅ‚owaniem kultywujÄ… ten zwyczaj. I choć najpopularniejszy jest nadal karp, to nie każdy jest jego zwolennikiem. Kultura i Å›wiadomość kulinarna Polaków jest dziÅ› na bardzo wysokim poziomie, dlatego na stoÅ‚ach wigilijnych coraz częściej królujÄ… inne gatunki ryb, czÄ™sto w bardzo wykwintnych i nieprzeciÄ™tnych formach, okraszone wymyÅ›lnymi dodatkami i przygotowane na wiele sposobów.
 – W Polsce mamy dziÅ› dostÄ™p do wielu gatunków wspaniaÅ‚ych i smacznych ryb. DziÄ™ki temu na przestrzeni ostatnich lat na stoÅ‚ach wigilijnych pojawiajÄ… siÄ™ takie dania, jak turbot smażony na maÅ›le, sandacz w pÅ‚atkach migdałów, strogonow z dorsza w sosie z caÅ‚ych podgrzybków, tatar ze Å›ledzia z granatem i Å›wieżą kolendrÄ… czy gołąbki z dorsza z sosem na bazie pieczonych pomidorów i soku z kiszonej kapusty. Te i wiele innych przepisów to regionalne dania, które mogÄ… sprawić, że nasza wigilijna uczta bÄ™dzie wyjÄ…tkowa – mówi Adam Wasylew, szef kuchni specjalizujÄ…cy siÄ™ w rybach, ambasador książki „GotujÄ™ z Lewiatanem. Wybieram lokalne smakiâ€.
Niezależnie od wybranego rodzaju ryby, całe świąteczne menu to dla nas duże wyzwanie, a czasem nawet powód do stresu. Chcemy, żeby było smacznie, zdrowo, a jednocześnie tradycyjnie i z klimatem. Z samą Wigilią wiąże się obecność 12 potraw na stole, które w przeszłości według tradycji musiały opierać się na produktach z czterech obszarów: pola, lasu, wody i sadu. W menu wigilijnym poza rybami są dania z kapustą i grzybami oraz ciasta z makiem i bakaliami. Grzyby uważano dawniej za rośliny magiczne, ryby symbolizują płodność i nowe życie, kapusta ma zapewnić siłę i witalność, a mak – dobrobyt. W zależności od regionu spożywa się też barszcz z uszkami, zupę grzybową, owocową lub rybną. Po dziś dzień dba się o to, aby spróbować wszystkich potraw, gdyż przesąd głosi, że dzięki temu domownicy nie zaznają głodu w nadchodzącym roku. Nie dziwi więc fakt, że wielu z nas przed świętami szuka inspiracji w daniach kuchni regionalnej, która w zależności od geografii oferuje ulubione smaki i produkty w różnych odsłonach.
ZamiÅ‚owanie do regionalnych potraw potwierdza badanie „Polacy i kuchnia regionalnaâ€, przeprowadzone w ramach kampanii PSH Lewiatan „Wybieram lokalneâ€. Wynika z niego, że 61% badanych lubi przygotowywać w domu dla swoich goÅ›ci potrawy z kuchni regionalnej, a 85% Polaków lubi poznawać polskie lokalne i regionalne potrawy. Może dlatego, że kuchnia i produkty regionalne to dla nas synonim tradycji (59%), smaku (48%) i oryginalnej receptury (41%). Tradycyjne potrawy to również oznaka Å›wieżoÅ›ci (40%), jakoÅ›ci (32%) oraz zdrowia (27%) i ekologii (18%).
Kto z nas nie lubi tradycyjnych, sprawdzonych babcinych smaków, jak na przykład dorsz w papilotach, sandacz w piernikach, parzybroda, szałot rybny, kutia czy kwaśnica. Nawet jeśli czasem nazwy przyprawiają o zawrót głowy i nie wiemy co się pod nimi kryje, to wystarczy sięgnąć po receptury na dania z kuchni regionalnej. A Polacy w czasie gotowania chętnie inspirują się gotowymi przepisami – robi to trzech na czterech badanych. I co zaskakujące – w dzisiejszych czasach, w dobie Internetu i social mediów, nadal ponad 40% Polaków czerpie inspiracje kulinarne z książek kucharskich. To wielowiekowa tradycja – za pierwszą polską książkę kucharską uważa się „Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw†napisane w  1682 roku przez Stanisława Czernieckiego. Dziś, w nieco bardziej współczesnej wersji, regionalne dania z dawnych lat można znaleźć m.in. w książce „Gotuję z Lewiatanem. Wybieram lokalne smaki†– w całości poświęconej daniom regionalnym.
– Kuchnia regionalna wraca do Å‚ask. Potrawy przekazywane z pokolenia na pokolenie królowaÅ‚y na stoÅ‚ach Å›wiÄ…tecznych naszych prababek. DziÅ› te receptury sÄ… jak najbardziej aktualne – niejednego smakosza nowoczesnej kuchni mogÄ… zawstydzić swoim wyjÄ…tkowym smakiem, a do tego sÄ… proste w przygotowaniu i bazujÄ… na dostÄ™pnych powszechnie skÅ‚adnikach. Swojskie jaja, sery, masÅ‚o, warzywa, czy miÄ™so sÄ… gwarancjÄ… smaku i jakoÅ›ci – mówi Agnieszka Dombrowska, z KoÅ‚a GospodyÅ„ Wiejskich w SampÅ‚awie, ambasadorka książki „GotujÄ™ z Lewiatanem. Wybieram lokalne smakiâ€.
Nie można zapomnieć o tym, że na ostateczny smak naszych dań wpływają składniki, z których są one przygotowywane. Dobry, jakościowy i świeży produkt to podstawa udanej i smacznej potrawy. Robiąc zakupy na świąteczny stół warto zaopatrzyć się w składniki od polskich rolników i producentów. Wędliny i sery z lokalnych masarni i mleczarni, pieczywo od miejscowego piekarza, owoce z pobliskich sadów i warzywa od rolnika z okolicy będą gwarancją smaku naszych świątecznych dań. Na szczęście coraz więcej sklepów oferuje lokalny asortyment, jak np. sieć Lewiatan, współpracująca z ponad 10.000 polskich dostawców i producentów w całym kraju.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE