Data publikacji: 2019-07-18
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Zero waste – chwilowa moda czy konieczność?
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Coraz więcej osób przekonuje się, że niemal całkowite ograniczenie produkcji śmieci jest możliwe. Z pewnością dlatego nurt zero waste stanowi jedną z najszybciej rozwijających się filozofii – również i w gastronomi.
Dane Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (w skrócie FAO) zatrważajÄ…. Wynika z nich bowiem, że rokrocznie wyrzucanych jest 1,3 mld ton żywnoÅ›ci – w tym 100 mln w samej Europie. To wÅ‚aÅ›nie nurt zero waste skutecznie walczy z tym zjawiskiem.
Tak oto, dla przykładu, wiele punktów gastro przerzuca się na schemat wcześniejszych rezerwacji i zamówień, przez co są w stanie przygotować tyle jedzenia, ile potrzebują. Ograniczenie produkcji śmieci dotyczy również opakowań. „Świadomość konsumencka bez wątpienia w tej materii rośnie. Stąd, by działać zgodnie z ideą zero waste wiele podmiotów gastronomicznych zwyczajnie rezygnuje z zamawiania produktów w plastikowych opakowaniach i decyduje się na nawiązanie współpracy z lokalnymi dostawcami, którzy przewożą żywność chociażby w drewnianych skrzyniach†– podkreśla Damian Wiatrak, dyrektor zarządzający w firmie DELI Catering. „Uwagę zwraca się również zamiana plastiku na papier. Podobnie jest zresztą z używanymi naczyniami bufetowymi, gdzie coraz chętniej podmioty gastronomiczne sięgają po te wykonane z biodegradowalnych materiałów†– dodaje Damian Wiatrak.
Warto podkreÅ›lić, że trend zero waste zwiÄ™ksza również… oszczÄ™dnoÅ›ci finansowe. Nie jest bowiem tajemnicÄ…, że w gastronomii wykorzystuje siÄ™ wiele wody. Dodatkowo, każdego dnia z niedokrÄ™conego kranu marnuje siÄ™ wiele litrów wody. ChcÄ…c ukrócić ten proceder, podmioty gastro coraz częściej siÄ™gajÄ… po tzw. krany „niekapkiâ€, które ograniczajÄ… do minimum utratÄ™ wody na skutek niedokrÄ™conego kranu. Idea zero waste ma jednak znacznie szerszy zasiÄ™g niż tylko produkty czy naczynia – to próba ograniczenia zużycia wszystkiego, co jest niezbÄ™dne do prowadzenia kuchni, a wiÄ™c również i paliwa. „W ramach dbaÅ‚oÅ›ci o Å›rodowisko, warto współpracować wyłącznie z lokalnymi dostawcami, znajdujÄ…cymi siÄ™ nie dalej niż 100 kilometrów od naszego zakÅ‚adu produkcyjnego. KorzyÅ›ci z takiego rozwiÄ…zania jest wiele. Przede wszystkim zmniejszamy zużycie CO2, używamy mniej benzyny, a dodatkowo promujemy zdrowe produkty od lokalnych dostawców. Ponadto wspieramy lokalny biznes, co wpisuje siÄ™ w politykÄ™ aktywizacji zawodowej danego regionu†– zaznacza Damian Wiatrak.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE