Data publikacji: 2020-04-14
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Zostań w domu i upiecz własny chleb
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Pandemia koronawirusa zawładnęła Polską, światem i każdą dziedziną życia.
Pandemia koronawirusa zawÅ‚adnęła PolskÄ…, Å›wiatem i każdÄ… dziedzinÄ… życia. Apel „#ZostaÅ„ w domu†jest odmieniany przez wszystkie możliwe przypadki. Zaleca siÄ™ ograniczanie do absolutnego minimum robienie zakupów spożywczych. Tak wiÄ™c jeżeli musisz wyjść do sklepu tylko po pieczywo – zostaÅ„ w domu i spróbuj odnaleźć w sobie zamiÅ‚owanie do wypieków. Samodzielnie również można przygotować chrupiÄ…cy chleb i buÅ‚ki. To naprawdÄ™ nie jest takie trudne…
Najważniejsze są odpowiednio dobrane składniki i ich jakość. Wiadomo, że do najczęściej gromadzonych na zapas produktów należą mąka i drożdże, dlatego właśnie to teraz jest najlepszy czas na własnoręczne wypieki.
Gorący czas w PZZ S.A. w Białymstoku
Podlaskie Zakłady Zbożowe S.A. są jednym z największych młynów w Polsce, który zaopatruje piekarnie, zakłady przemysłowe, sieci handlowe i hurtownie w całym kraju i zagranicą.
– JesteÅ›my zakÅ‚adem, który produkuje doskonale znane w polskich domach mÄ…ki żytnie i pszenne, pÅ‚atki owsiane oraz jÄ™czmienne. Naszym flagowym produktem jest MÄ…ka Tortowa z charakterystycznym tortem ze Å›wieczkÄ… – mówi Sylwia Majewicz, prezes PZZ. – W obliczu aktualnej sytuacji zagrożenia epidemiologicznego dziaÅ‚amy na 200%. DziÅ› nasi pracownicy w pocie czoÅ‚a starajÄ… siÄ™ sprostać olbrzymiemu zapotrzebowaniu na mÄ…kÄ™ paczkowanÄ…, aby każdy mógÅ‚ zgromadzić w domu odpowiednie zapasy. OczywiÅ›cie stosujemy siÄ™ do wszystkich zasad bezpieczeÅ„stwa, aby przeciwdziaÅ‚ać rozprzestrzenianiu siÄ™ wirusa- kontynuuje Pani Sylwia Majewicz.
Odpowiednia mÄ…ka i proporcje
Pieczywo, w tym chleb, jest naszym powszednim produktem żywnościowym, dlatego też powinien być bardzo wartościowy i przygotowywany z pasją oraz zaangażowaniem. W zależności od preferencji oraz stanu zdrowia powinniśmy wybierać różne gatunki chleba, a także bułki, bagietki, rogale czy chałki. Istnieje wiele przepisów na otrzymanie tychże wspaniałych wypieków, jednak dobrze jest bazować na tych sprawdzonych.
Chleb pszenny na drożdżach (receptura podstawowa)
Â
• 1 kg mąki pszennej PZZ Białystok
• 0,6 litra ciepłej wody
• 30 g drożdży
• 20 g soli
Wszystkie składniki połącz i wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Mieszaj około 7 do 10 minut. Następnie przełóż do natłuszczonych lub wyłożonych papierem blach do połowy ich objętości (2 średnie lub 1 duża). Powierzchnię ciasta na chleb zwilż wodą.
Foremki przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy blaszki będą już pełne ciasta, wstaw je do nagrzanego do 220°C piekarnika. Piecz przez 35- 40 minut.
Po wypieku należy bezwzględnie wyjąć ciepły chleb z blach, aby odparował.
– Do wypieku chleba pszennego proponujÄ™ zastosować mÄ…kÄ™ typ 500, 550, 750, 850 (im wyższy typ mÄ…ki, tym ciemniejszy chleb). Zawiera on wówczas wiÄ™cej skÅ‚adników mineralnych i bÅ‚onnika. ZachÄ™cam również, aby do powyższego podstawowego przepisu dodać 100 – 200 g nasion i innych dodatków, tj. siemienia lnianego, sÅ‚onecznika, pestek dyni, sezamu, suszonych pomidorów, wszelkiego rodzaju ziół typu bazylia, oregano, tymianek itp. Najlepiej, aby ziarna byÅ‚y wczeÅ›niej namoczone. W ten sposób wzbogacimy smak oraz wartość odżywczÄ… chleba – mówi Anna Matuszewska, Dyrektor ds. JakoÅ›ci i Produkcji PZZ S.A. – KolejnÄ… modyfikacjÄ… może być użycie maÅ›lanki, którÄ… można zastÄ…pić 1/3 wody (dla powyższego przepisu to bÄ™dzie 0,2 l maÅ›lanki + 0,4 l wody). Wówczas chleb bÄ™dzie niezwykle puszysty, a miÄ™kisz jasny i wilgotny. Do ciasta można także dodać 100 – 200 g gotowanych i zmielonych ziemniaków ujmujÄ…c częściowo ilość mÄ…ki. Otrzymamy wtedy chleb o wilgotnym miÄ™kiszu zachowujÄ…cy dÅ‚ugo swojÄ… Å›wieżość – kontynuuje Anna Matuszewska.
Bułki pszenne (receptura podstawowa)
Â
• 1 kg maki pszennej PZZ Białystok (typ 500, 550)
  • 0,6 litra ciepłej wody
  • 40 g miękkiego masła
  • 30 g drożdży
  • 20 g soli
  • 20 g cukru (najlepiej brązowego)
Wszystkie skÅ‚adniki wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto pozostaw do odpoczynku pod przykryciem na okoÅ‚o 10 minut. NastÄ™pnie formuj buÅ‚eczki o masie 50 – 80 g (nadawaj dowolny ksztaÅ‚t, mogÄ… być okrÄ…gÅ‚e lub podÅ‚użne). Tak uformowane buÅ‚ki ukÅ‚adaj na blaszce wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia. Zwilż powierzchniÄ™ ciasta wodÄ…. Â
Pozostaw do wyroÅ›niÄ™cia w ciepÅ‚ym miejscu przez okoÅ‚o 40 – 50 minut (buÅ‚ki powinny podwoić swojÄ… objÄ™tość). NastÄ™pnie piecz w temperaturze 200°C przez 15 – 20 minut.
Aby otrzymać bułeczki mleczne wystarczy połowę wody zastąpić mlekiem. Chcąc uzyskać bułki mniej tradycyjne, przed odstawieniem do wyrośnięcia należy je posypać ziarnami lub mąką.
– DoskonaÅ‚ym dodatkiem do ciasta sÄ… również suszone owoce (najlepiej namoczone), tj. rodzynki czy żurawina. Dodajemy ich okoÅ‚o 100 g na 1 kg mÄ…ki. Najbardziej sycÄ…ce buÅ‚ki otrzymamy dodajÄ…c różnego rodzaju ziarna lub orzechy. W tym przypadku możemy zastosować okoÅ‚o 100 – 200 g na kilogram mÄ…ki – mówi Anna Matuszewska.
Chleb żytni na zakwasie (receptura podstawowa)
• 1 kg mąki żytniej PZZ Białystok
  • 0,8 l ciepłej wody
  • 300 g zakwasu*
  • 30 g soli
Wszystkie składniki wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto przełóż do wyłożonych papierem lub wysmarowanych olejem blaszek (2 średnie lub 1 duża).  Powierzchnię ciasta zwilż wodą. Foremki przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (na około 3 godziny). Piecz w temperaturze 210°C przez 50 minut. Po wypieku należy bezwzględnie wyjąć ciepły chleb z blach, aby odparował.
Do ciasta na chleb żytni warto dodać nasiona, takie jak w pieczywie pszennym.
– Polecam też stosowanie mÄ…ki gruboziarnistej typu 2000 (najlepiej maksymalnie poÅ‚owÄ™ masy mÄ…ki z przepisu),  przez co chleb bÄ™dzie bardziej wartoÅ›ciowy  – mówi Anna Matuszewska.
*Domowy świeży zakwas żytni w 5 dni
W zależności od ilości potrzebnego zakwasu wymieszaj mąkę żytnią (najlepiej razową) i ciepłą przegotowaną wodę w stosunku 1:1. Zrób to w wyparzonym słoiku.
Proces powtarzaj o tej samej godzinie prze 4 dni, tj. do słoika z pierwszą porcją zakwasu dodawaj konkretną ilość mąki i wody, tak jak dnia pierwszego. Mieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Każdego dnia 12 godzin po dodaniu kolejnych porcji mąki i wody całość ponownie dokładnie wymieszaj. Piątego dnia zakwas jest gotowy do wypieku. Dojrzewający zakwas przechowuj w temperaturze 25℃, w słoiku z niezakręconą pokrywką.
Pamiętaj, aby przed wypiekiem zostawić trochę dojrzałego zakwasu do kontynuowania procesu – ważny jest dostęp do świeżego zakwasu. Jeżeli chcesz przechowywać zakwas przez dłuższy czas bez wypiekania z niego chleba, przechowuj go w lodówce odżywiając raz w tygodniu zgodnie z wcześniejszą proporcją.
W przypadku dostępu do świeżego zakwasu lub zasuszonego (zaczątek), możesz uzyskać jego odpowiednią ilość do wypieku w ciągu jednego dnia. Zacznij wieczorem, np. o godzinie 22:00. Do małej ilości zaczątku dodaj mąki żytniej i ciepłej wody w stosunku 1,5:1 (po dodaniu wody zakwas wymieszaj, ciasto posyp mąką po wierzchu), przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Rano około godziny 7:00 dodaj mąki żytniej i wody w stosunku 2,5:1,5 (schemat jak poprzednio). Następnie około południa dodaj mąkę i wodę w stosunku 5:2 (schemat jak poprzednio). Po około 3 godzinach zakwas jest gotowy do przygotowania ciasta na chleb.
Postępuj według schematu:
22:00 ZACZĄTEK (około 100 g)  + 150 g mąki żytniej + 100 ml ciepłej wody
7:00 PRZEDKWAS + 250 g mąki żytniej + 150 ml ciepłej wody
12:00 PÓÅKWAS + 500 g mÄ…ki żytniej + 200 ml ciepÅ‚ej wody
Pamiętaj, pozostaw trochę zakwasu na kolejny zaczątek.
– PamiÄ™tajmy, aby powyższe ciasta sporzÄ…dzać w dobrym nastroju i ciepÅ‚ej atmosferze, a wyrabiajÄ…c je cieszyć siÄ™ z powstajÄ…cego wyrobu. Próbujmy i smakujmy różnorakie rodzaje pieczywa, aby zdrowo żyć i cieszyć siÄ™ szczęściem – mówi Anna Matuszewska.
Smacznego!
– Aktualnie wszyscy jesteÅ›my w trudnej i co najgorsze nieprzewidywalnej sytuacji. Nie wiemy, kiedy tak naprawdÄ™ skoÅ„czy siÄ™ zagrożenie epidemiologiczne i jaki bÄ™dzie Å›wiat, bo to, że bÄ™dzie inny już wiadomo. Głęboko wierzÄ™, że to przetrwamy.  Ze swej strony zapewniam, że naszej mÄ…ki nie zabraknie i zachÄ™cam do doskonalenia swoich zdolnoÅ›ci kulinarnych w domowym zaciszu. Smacznego i do zobaczenia w lepszych, zdrowych czasach – mówi Sylwia Majewicz, prezes PZZ BiaÅ‚ystok.
Â
Â
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE