Data publikacji: 2020-11-12
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Zużywamy 1,7 razy więcej zasobów, niż Ziemia jest w stanie odtworzyć
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Jak wynika z szacunków Global Footprint Network, 7,8 miliarda ludzi zużywa znacznie wiÄ™cej zasobów, niż Ziemia jest w stanie w naturalny sposób odnowić i emituje znacznie wiÄ™cej odpadów, niż może (…)

Jak wynika z szacunków Global Footprint Network, 7,8 miliarda ludzi zużywa znacznie więcej zasobów, niż Ziemia jest w stanie w naturalny sposób odnowić i emituje znacznie więcej odpadów, niż może wchłonąć. Szacuje się, że na obecnym poziomie konsumpcji zużywamy ekwiwalent 1,7 zasobów planety[1]. Nadmierna eksploatacja Ziemi prowadzona przez ludzi poważnie osłabia zdolność przyrody do podtrzymywania życia, funkcjonowania społeczeństw i gospodarek. Postępująca urbanizacja, a także dotychczasowe modele produkcji i konsumpcji powodują, że przyroda ulega degradacji w tempie szybszym niż kiedykolwiek wcześniej. Aby odwrócić ten trend potrzeba pilnych działań ze strony nas wszystkich.
Â
W tym roku dzieÅ„ dÅ‚ugu ekologicznego przypadÅ‚ na 22 sierpnia, podczas gdy 30 lat temu wypadaÅ‚ 19 grudnia. Jest to data, w której zapotrzebowanie i zużycie przez ludzkość surowców naturalnych przekracza zdolność ich dostarczenia lub odtworzenia w ciÄ…gu roku przez ZiemiÄ™ i wylicza siÄ™ go dzielÄ…c ogół zasobów naturalnych biosfery przez Å›wiatowy Å›lad ekologiczny, a nastÄ™pnie mnożąc przez liczbÄ™ dni w roku. W ten sposób wiemy, że Å›wiatowa konsumpcja jest na wysokim poziomie wynoszÄ…cym 1,7 zasobów planety. Jak podaje Eurostat, Polacy nie odbiegajÄ… znaczÄ…co od Å›redniej unijnej. Jak wynika z raportu „Konsumenci a gospodarka obiegu zamkniÄ™tegoâ€, kupujemy dużo za dużo, nie liczÄ…c siÄ™ z kosztami ekologicznymi. A przecież nasze codzienne nawyki i wybory konsumenckie majÄ… istotny wpÅ‚yw na Å›rodowisko i walkÄ™ ze zmianami klimatu, które stajÄ… siÄ™ coraz bardziej odczuwalne także w Polsce.
Â
Czym jest konsumpcja?
Termin konsumpcjonizm pochodzi od łacińskiego słowa „consumptio†oznaczającego „spożycie†i jest pojęciem określającym postawę człowieka, polegającą na nadmiernym i nieusprawiedliwionym zdobywaniu dóbr materialnych oraz usług, przy jednoczesnym ignorowaniu kosztów społecznych, ekologicznych i indywidualnych. Taka konsumpcja zaspokaja potrzeby wtórne, do których zaliczamy pragnienia związane z pożądaniem władzy, prestiżu, dominacji, wpływów i wyższej pozycji społecznej[2]. Często sprowadza się ona do stylu życia, który nastawiony jest w głównej mierze na konsumowanie i posiadanie.
Â
– CzÅ‚owiek wytwarzajÄ…c produkty wpÅ‚ywa na Å›rodowisko – bezpoÅ›rednio i poÅ›rednio – na wiele sposobów: poprzez zużywanie zasobów Å›rodowiska przyrodniczego, takich jak woda, mineraÅ‚y, gleba, ale też emisje zanieczyszczeÅ„ do wody, gleby, powietrza oraz zakłócenie struktur i procesów przyrodniczych, wreszcie wytwarzanie Å›cieków i odpadów. UÅ›wiadomienie sobie wszelkich wpÅ‚ywów zwiÄ…zanych z konsumpcjÄ… jednego produktu powinno skÅ‚aniać do nabywania dóbr rzeczywiÅ›cie potrzebnych oraz tych, których wytworzenie jest możliwie neutralne dla Å›rodowiska – komentuje dr inż. Krystian SzczepaÅ„ski, Dyrektor Instytutu Ochrony Åšrodowiska – PaÅ„stwowego Instytutu Badawczego, realizujÄ…cego projekt Klimada 2.0.
Â
Marnotrawstwo odbija się nie tylko na domowym budżecie, ale ma swoje konsekwencje ekonomiczne, społeczne i ekologiczne wykraczające poza wymiar indywidualny.
W Europie jedna osoba wyrzuca średnio ok. 179 kg żywności rocznie. Szacuje się, że w Polsce ilość ta wynosi aż 235 kg, a do kosza najczęściej trafia 1/2 kupionego pieczywa oraz 1/3 warzyw i wędlin.
Produkcja żywności stanowi obciążenie dla środowiska, między innymi poprzez nakłady wody i energii, które są marnotrawione wraz z wyrzuconą żywnością. Wyrzucenie do kosza 1 kg wieprzowiny wiąże się ze zmarnowaniem ok. 6 000 litrów wody użytej do jej wyprodukowania, a 1 kg wyrzuconego chleba to 1 600 litrów wody.
Â
Co możemy zrobić jako konsumenci?
Zmiana sposobu myÅ›lenia i naszych przyzwyczajeÅ„ wymaga wysiÅ‚ku, jednak dla naszej planety jest to niezwykle istotne. Coraz wiÄ™kszÄ… popularnoÅ›ciÄ… cieszy siÄ™ idea „zero wasteâ€, co dosÅ‚ownie oznacza „zero odpadówâ€. Jej najważniejszÄ… zasadÄ… jest 5R:
Refuse – Odmawiaj
Reduce – Redukuj
Reuse – Użyj ponownie
Recycle – Przetwarzaj i przerabiaj
Rot – Kompostuj
Å»ycie wedÅ‚ug zasad 5R ma na celu zmniejszenie iloÅ›ci odpadów wytwarzanych przez gospodarstwa domowe, ograniczenie konsumpcji, zmniejszenie liczby nieprzemyÅ›lanych zakupów i marnowania żywnoÅ›ci. Konsekwentne wdrożenie wszystkich 5 zasad do codziennego życia nie jest Å‚atwe. Wymaga od nas zmiany przyzwyczajeÅ„ oraz rezygnacji z wielu udogodnieÅ„, z których korzystamy każdego dnia. Dlatego wielu stosuje zasadÄ™ „less wasteâ€, czyli stopniowo ogranicza wytwarzania odpadów. Już samo wyhamowywanie konsumpcji istotnie wpÅ‚ywa na ilość wytwarzanych odpadów. Obecnie zaledwie 43% z nas decyduje siÄ™ na naprawÄ™ popsutej elektroniki i 37% na serwis sprzÄ™tu AGD[3]. Optymizmem napawa fakt, że coraz częściej decydujemy siÄ™ przekazywać niepotrzebne już nam sprzÄ™ty innym osobom. Danie produktom drugiego życia bÄ…dź zakup ich z drugiej rÄ™ki, realnie przyczynia siÄ™ do zmniejszenia wpÅ‚ywu naszych decyzji zakupowych na Å›rodowisko.
Â
[1] https://www.earthovershoot.org/what-we-do/footprint.html
[2] Jasiulewicz, A. (2015). Konsumpcjonizm i dekonsumpcja jako współczesne trendy rynkowe. Zachowania polskich konsumentów,J. Agribus. Rural Dev., 3(37), 417–425
[3] ARC Rynek i Opinia, Forum Odpowiedzialnego Biznesu, Konsumenci a gospodarka obiegu zamkniętego, wrzesień 2019
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE