Data publikacji: 2017-07-18
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: 5 zasad przechowywania wina w domu
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Rubinowy, bogaty w bukiety owocowe Merlot, ostrzejszy w smaku Shiraz, orzeźwiający, ze zdecydowanym akcentem cytrusowym Pinot Grigio, czy mocno owocowy Zinfandel – w dojrzałym winie możemy docenić najdrobniejsze niuanse smakowe i zapachowe.
Rubinowy, bogaty w bukiety owocowe Merlot, ostrzejszy w smaku Shiraz, orzeźwiający, ze zdecydowanym akcentem cytrusowym Pinot Grigio, czy mocno owocowy Zinfandel – w dojrzałym winie możemy docenić najdrobniejsze niuanse smakowe i zapachowe. Jednak aby moc delektować się jego unikalnym bukietem i smakiem musimy zadbać o właściwe warunki przechowywania. Bez nich nawet najlepsze wino się zepsuje, a my rozczarujemy się jego smakiem!
Wbrew obiegowemu przekonaniu nie każde wino z wiekiem szlachetnieje – dÅ‚ugość okresu dojrzewania zależy bowiem od wielu czynników i nie jest jednakowa dla wszystkich gatunków tego trunku. Ponadto ogromna wiÄ™kszość aktualnie produkowanych win, tworzona jest z myÅ›lÄ… o współczesnych, niecierpliwych konsumentach, którzy nie chcÄ… zbyt dÅ‚ugo czekać na dogodny moment do otwarcia butelki. Jednak nawet w takich przypadkach warto odczekać kilkanaÅ›cie godzin od zakupu, aby wino siÄ™ uspokoiÅ‚o. Inaczej rzecz siÄ™ ma z winami wyższej klasy, z tzw. potencjaÅ‚em dojrzewania – z czasem, prawidÅ‚owo leżakowane zyskujÄ… na jakoÅ›ci.Â
Aby przechowywane w naszych domach wina mogły w spokoju dojrzeć i zachowały jak najdłużej swoje walory smakowe i bukiet, powinniśmy pamiętać o następujących zasadach.
1. Z dala od światła
Światło przyspiesza proces dojrzewania wina, powodując niekorzystne zmiany smakowe i zapachowe. Aby tego uniknąć butelki, nawet te wykonane z ciemnego szkła, powinny być przechowywane w ciemności lub w przestrzeni zabezpieczonej przed działaniem promieni UV.
Nie bez powodu dawniej wino przechowywano w przestronnych, zamkowych piwnicach. JeÅ›li jednak nie jesteÅ› szczęśliwym posiadaczem zamku, idealne warunki do przechowywania zapewniÄ… ci nowoczesne winiarki. WybierajÄ…c urzÄ…dzenie warto sprawdzić, czy bÄ™dzie ono wÅ‚aÅ›ciwie chronić Twoje wina przed Å›wiatÅ‚em. PrzykÅ‚adowo, w chÅ‚odziarce HAIER WS30GA wÅ‚aÅ›ciwÄ… ochronÄ™ szlachetnego trunku zapewniajÄ… szklane drzwiczki wyposażone w filtr anty-UV. Takie rozwiÄ…zanie pozwala na zachowanie wÅ‚aÅ›ciwych warunków leżakowania oraz chroni wino przed tzw. „efektem Å›wiatÅ‚aâ€.
2. Stała temperatura
Temperatura dojrzewania nie jest jednakowa dla wszystkich gatunków win – w przypadku czerwonych optymalna wynosi 15 – 18 °C, biaÅ‚e wymagajÄ… ok. 10 – 12°C, różowe – 9 – 10°C, a musujÄ…ce ok. 6 – 9°C. Ważne jednak, aby byÅ‚a staÅ‚a. JeÅ›li zależy Ci na uzyskaniu idealnych warunków do przechowywania zarówno czerwonego, jak i biaÅ‚ego wina – wybierz chÅ‚odziarkÄ™ z dwiema oddzielnymi strefami chÅ‚odzenia, np. winiarkÄ™ Haier JC-160DE. DziÄ™ki elektronicznemu panelowi sterowania możesz sterować temperaturÄ… każdej strefy niezależnie, uzyskujÄ…c optymalne warunki dla każdego gatunku. DodatkowÄ… zaletÄ… jest system wewnÄ™trznego oÅ›wietlenia LED, który nie emituje ciepÅ‚a – dziÄ™ki temu możliwe jest utrzymanie idealnej temperatury wewnÄ…trz, nawet przy włączonym Å›wietle. Â
3. Odpowiedni poziom wilgotnoÅ›ciÂ
Aby zachować szczelność butelki – wino powinno być przechowywane w pozycji poziomej, tak by korek mógÅ‚ być zanurzony w pÅ‚ynie. Istotna jest również wilgotność powietrza. Idealnie gdy mieÅ›ci się                   w granicach 65 – 80%. Zbyt niska powoduje kurczenie siÄ™ korka w butelce i przedostawanie do jej wnÄ™trza powietrza. To zaÅ› skutkuje zmianÄ… smaku wina, a nawet jego zepsuciem. Niepożądana jest również zbyt wysoka wilgotność – zatÄ™chÅ‚e powietrze może mieć niekorzystny wpÅ‚yw na smak i bukiet wina.
4. Czyste powietrze
Wino jest niezwykle czułe na zapachy. Z tego względu przechowywanie go w lodówce czy spiżarni, w towarzystwie produktów o agresywnych zapachach, takich jak: cebula, kiszona kapusta czy sery dojrzewające, może niekorzystnie wpłynąć na naturalny bukiet wina. Aby uniknąć przenikania woni do środka butelki naszą winną kolekcję leżakujmy w winiarce wyposażonej w aktywny filtr węglowy. Zapewni on odpowiednią wentylację urządzenia, eliminując jednocześnie wszelkie niepożądane zapachy.
5. Bez wibracji i wstrząsów
Na proces dojrzewania wina niekorzystnie wpływają zarówno wszelkiego rodzaju wibracje otoczenia, jak i przestawianie butelek. Nawet mały ruch może zakłócić naturalny proces tworzenia się osadów, pozostawiając cząsteczki zawieszone w płynie. Aby nasz winny skarb przed tym uchronić, podczas zakupów bierzmy pod uwagę jedynie winiarki wyposażone w specjalistyczne systemy chroniące przed wstrząsami, np. sprężarki chłodziarek firmy Haier (WS25GA, WS59GAE, WS30GA, JC-160DE, JC-110GD) posiadają funkcję neutralizującą szkodliwe mikrowibracje oraz hałas. Dodatkową zaletą tych urządzeń są drewniane półki absorbujące mikrowstrząsy.
Wino w peÅ‚ni dojrzaÅ‚e to trunek o wyksztaÅ‚conym bukiecie i smaku. Wszystko jest w nim zrównoważone i zharmonizowane. Jedne wina osiÄ…gajÄ… swój szczytowy moment szybko, by potem bÅ‚yskawicznie swój powab stracić, inne ksztaÅ‚tujÄ… swój bukiet i smak powoli, by nastÄ™pnie szlachetnie siÄ™ zestarzeć. W przypadku wiÄ™kszość win, zbyt dÅ‚ugie czekanie nie wpÅ‚ynie na jakość trunku, wiÄ™c pijmy je póki mÅ‚ode. W przypadku innych – warto poczekać, by móc delektować siÄ™ ich aksamitnym, w peÅ‚ni dojrzaÅ‚ym smakiem!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE