Data publikacji: 2019-05-07
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Azjatycki przepis na szczupłą sylwetkę
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Kuchnia azjatycka ma w Polsce coraz większą rzeszę fanów. Jej popularność sprawia, że spróbować jej można niemalże w każdym mieście.
Kuchnia azjatycka ma w Polsce coraz wiÄ™kszÄ… rzeszÄ™ fanów. Jej popularność sprawia, że spróbować jej można niemalże w każdym mieÅ›cie. Na sklepowych półkach już od dÅ‚uższego czasu znaleźć można też wszystkie skÅ‚adniki potrzebne do przygotowania tradycyjnych, azjatyckich potraw.Â
Â
Kuchnia azjatycka ma bardzo wiele zalet. Nie tylko obfituje w bogactwo smaków, ma również walory zdrowotne.Dowodem na to są statystyki pokazujące, że w krajach azjatyckich nadwaga jest bardzo rzadkim zjawiskiem. Także nowotwory i choroby układu krążenia nie są tam tak częste, jak w Europie czy Ameryce. Eksperci z światowej organizacji zdrowia twierdzą, że w dużej mierze jest to właśnie zasługa odpowiednej diety oraz składników, z jakich przygotowywane są potrawy.
Â
Sztuka smażeniaÂ
Â
Dania kuchni azjatyckiej sÄ… stosunkowo tÅ‚uste, w dodatku miÄ™sa, ryby i warzywa smaży siÄ™ na głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Kluczowa jest jednak kwestia wyboru tÅ‚uszczu oraz technika smażenia, bowiem w przeciwieÅ„stwie do kuchni europejskiej, nie używa siÄ™ tu masÅ‚a, a olejów roÅ›linnych – sojowego i sezamowego. ObfitujÄ… one w korzystne dla zdrowia, nienasycone kwasy tÅ‚uszczowe, które przyspieszajÄ… metabolizm i obniżajÄ… poziom zÅ‚ego cholesterolu we krwi. Ponadto wiÄ™kszość potraw smażona jest na woku – krótko i w bardzo wysokiej temperaturze. Tak przyrzÄ…dzone produkty zachowujÄ… wiÄ™kszość swoich skÅ‚adników odżywczych.
Â
Ryba to podstawa
Â
Jednym z podstawowych składników diety Azjatów są ryby morskie. To bogate źródło wspierających układ krążenia kwasów Omega-3. Oprócz ryb, w daniach kuchni azjatyckiej znaleźć można także drób, zazwyczaj kaczkęlub indyka, a rzadziej kurczaka, gdyż jest on uważany za mięso gorszego sortu, z dużą ilością niepotrzebnych antybiotyków.
Â
Ryż – nie tylko lekkostrawny, ale też zdrowy
Â
Ryż dostarcza dużej ilości węglowodanów złożonych, które powinny być podstawowym źródłem energii. Stanowi cenne źródło potasu, przez co spożywanie go pomaga regulować ciśnienie krwi, a dzięki zawartemu w nim magnezowi ukoi nerwy i poprawi koncentrację. Dodatkowo ryż zawiera także żelazo i cynk, co wpływa na poprawę odporności. Bogactwo ryżu to również witaminy z grupy B, regulujące pracę układu nerwowego, jak również witamina E, która chroni organizm przed wolnymi rodnikami oraz błonnik, mający wpływ na poprawę trawienia.
Â
Przyprawy i dodatki dobre na trawienieÂ
Â
W kuchni azjatyckiej dominują wyraziste, ostre przyprawy - chili i imbir, które   wspomagają trawienie i ułatwiają spalanie tłuszczu. Czosnek reguluje poziom cholesterolu we krwi i działa bakteriobójczo oraz antynowotworowo. Podobne działanie mają grzyby shitake. Natomiast ulubiona przyprawa mieszkańców Azji, czyli trawa cytrynowa, pobudza i ożywia, z kolei mięta i kolendra mają działanie uspokajające.
Â
Autorem komentarza jest Vinh Quang Tran, właściciel restauracji Meet&Eat w Galerii Mokotów oraz Tran Tran.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE