Data publikacji: 2016-12-05
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Boże Narodzenie w staropolskim stylu
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Uczestnicy kolejnych warsztatów w Akademii Smaku Sokołów mieli okazjÄ™ odbyć kulinarnÄ… „podróż w czasieâ€. Spotkanie poÅ›wiÄ™cone byÅ‚o bożonarodzeniowym potrawom, przygotowanym w staropolskim stylu.

Dwór ZiemiaÅ„ski w Suchożebrach – siedziba sokoÅ‚owskiej Akademii Smaku – byÅ‚ idealnÄ… sceneriÄ… do spotkania poÅ›wiÄ™conego dawnym polskim tradycjom kulinarnym. PochodzÄ…cy z poÅ‚owy XIX wieku dworek, pieczoÅ‚owicie odrestaurowany staraniem firmy Sokołów, pozwoliÅ‚ poczuć atmosferÄ™ minionych epok. WyjÄ…tkowa bożonarodzeniowa aranżacja wprowadziÅ‚a goÅ›ci warsztatów w Å›wiÄ…teczny klimat.
Spotkanie prowadził Maciej Nowicki, który na co dzień zajmuje się rekonstrukcjami kulinarnymi i odwzorowywaniem przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Maciej Nowicki przekonywał uczestników warsztatów, jak błędne jest przekonanie o prostocie i monotonii kuchni staropolskiej. W dawnych recepturach kucharskich znaleźć można niezwykle wyrafinowane połączenia smaków. Potrawy przygotowywano na bazie wielu produktów, zróżnicowanych składników i przypraw, które rzadko są kojarzone z tradycyjną kuchnią polską – jak szafran, anyż czy bazylia. Uczestnicy warsztatów mogli przekonać się o tym naocznie, wertując wydania starych książek kucharskich – m.in. „Kuchnię polsko-francuską†Antoniego Teslara czy „Kuchnię z rodowodem†Grażyny Szelągowskiej.
Na organizowanych przez nas warsztatach staramy siÄ™ prezentować nowe, ciekawe spojrzenie na tematy z zakresu kulinariów, ale też szeroko pojÄ™tej jakoÅ›ci życia – mówi Aleksandra Chalimoniuk, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – ÅšwiÄ™ta to czas, kiedy zwalniamy tempo, mamy wiÄ™cej czasu dla siebie i dla najbliższych. To doskonaÅ‚a okazja do celebrowania wspólnego posiÅ‚ku, chwili oddechu w codziennym zabieganym życiu i odkrywania na nowo bogactwa smaków – także tych nieco zapomnianych, staropolskich.Â
Maciej Nowicki podkreÅ›laÅ‚, że polska Wigilia z tradycjÄ… dwunastu potraw jest unikatowa w skali Å›wiatowej, zaÅ› Boże Narodzenie byÅ‚o nie tylko Å›wiÄ™tem religijnym, ale też kulinarnym. W kuchniach w dawnej Polsce czÄ™sto siÄ™gano po dziczyznÄ™ i ptactwo (przepiórki, bażanty, perliczki), a ponieważ Boże Narodzenie przypadaÅ‚o na okres, w którym żywnoÅ›ciowe zapasy nie byÅ‚y już tak obfite – bardzo popularne byÅ‚o wykorzystywanie tzw. „piÄ…tej ćwiartkiâ€, czyli podrobów. Wiele potraw byÅ‚o unikalnych pod wzglÄ™dem regionalnym i znanych tylko na bardzo niewielkim obszarze.
W części praktycznej gości wspierał również Dominik Moskalenko – szef kuchni Sokołów. Uczestnicy warsztatów przygotowali wyjątkowe potrawy. Wołowina z brukselką została podana z wędzoną słoniną oraz fjutem – czyli gęstym syropem z buraków, wpisanym na listę produktów tradycyjnych. W menu znalazł się także szablok – regionalne danie, pochodzące z Kujaw – zupa z fasolą i kapustą kwaśną, z pulpetami królewieckimi. Ogromne zainteresowanie wśród uczestników wzbudziło przygotowanie dania głównego – kaszanki owijanej w siatkę wieprzową, pieczonej i podanej na jarzębinie i bitce ziemniaczanej. Zwieńczeniem był deser w postaci kasztanów w maraschino na budyniu z kaszy, z jabłkowymi zefirkami.
Uczestnicy warsztatów w Akademii Smaku Sokołów mieli okazję przekonać się, że stare receptury można doskonale zaadaptować do współczesnych warunków, a przygotowane według nich potrawy uświetnią bożonarodzeniowe spotkania przy stole.
Â
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE