– ZwiÄ™kszony poziom cholesterolu jest najczÄ™stszÄ… przyczynÄ… zgonów na Å›wiecie – i to we wszystkich częściach globu – tÅ‚umaczy Ruth Frikke-Schmidt, profesorka na Uniwersytecie Kopenhaskim i ordynatorka duÅ„skiego szpitala paÅ„stwowego Rigshospitalet. BezpoÅ›redniÄ… przyczynÄ… Å›mierci sÄ… miażdżyca i choroby serca, które sÄ… wywoÅ‚ane wysokim poziomem cholesterolu. Eksperci rekomendujÄ… diety roÅ›linne, które majÄ… ogromny wpÅ‚yw na trzymanie tego czynnika w ryzach.
Diety wegetariaÅ„skie i wegaÅ„skie sÄ… powiÄ…zane z niższym poziomem cholesterolu i tÅ‚uszczów we krwi. Autorzy badania, które zostaÅ‚o opublikowane w „European Heart Journal”, twierdzÄ…, że oznacza to, że diety roÅ›linne mogÄ… odgrywać znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w zmniejszaniu zablokowanych tÄ™tnic. To z kolei zmniejsza ryzyko chorób serca i naczyÅ„ krwionoÅ›nych takich jak udar i zawaÅ‚. A to już globalny problem, gdyż rocznie z powodu chorób krążenia umiera 18 mln osób.
W przeciwdziaÅ‚aniu tym chorobom rodzaj diety ma niebagatelne znacznie: przede wszystkim przyczynia siÄ™ do obniżenia cholesterolu, nawet o kilkanaÅ›cie procent. Pod lupÄ™ wziÄ™to szczególnie dietÄ™ wegaÅ„ska i wegetariaÅ„skÄ….
– JeÅ›li dana osoba przejdzie na dietÄ™ roÅ›linnÄ… po czterdziestce, w wieku ok. 55 lat poziom ryzyka miażdżycy i chorób ukÅ‚adu sercowo-naczyniowego u tej osoby obniży siÄ™ o 20 proc. Jest to ważna zaleta takiej diety – mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes Ruth Frikke-Schmidt, profesorka na Uniwersytecie Kopenhaskim i ordynatorka duÅ„skiego szpitala paÅ„stwowego Rigshospitalet, a także wspóÅ‚autorka badania o wpÅ‚ywie cholesterolu na organizm i choroby.
Jak dodaje, aby korzystać z diety roÅ›linnej, należy siÄ™ trzymać oficjalnych wytycznych żywieniowych. Wówczas otrzymujemy odpowiednie substancje odżywcze i witaminy, a także utrzymujemy wÅ‚aÅ›ciwy poziom cholesterolu we krwi. Niekorzystnie z kolei mogÄ… wpÅ‚ywać na organizm te diety roÅ›linne, które zawierajÄ… dużo wysoko przetworzonych wÄ™glowodanów.
Dobre skutki stosowania diety roÅ›linnej potwierdzajÄ… badania. Uczestników 30 badaÅ„ losowo przydzielono do diety wegetariaÅ„skiej, wegaÅ„skiej, a pozostaÅ‚a część kontynuowaÅ‚a jedzenie wszystkiego – także miÄ™so i produkty mleczne. Czas trwania diety wahaÅ‚ siÄ™ od 10 dni do piÄ™ciu lat, Å›rednio – 29 tygodni.
OkazaÅ‚o siÄ™, że w porównaniu z osobami stosujÄ…cymi dietÄ™ tzw. wszystkożernÄ… osoby stosujÄ…ce dietÄ™ roÅ›linnÄ… doÅ›wiadczyÅ‚y Å›redniego obniżenia poziomu cholesterolu caÅ‚kowitego o 7 proc., w stosunku do poziomu zmierzonego na poczÄ…tku badaÅ„. Ponadto obniżyÅ‚ siÄ™ u nich poziom cholesterolu LDL o 10 proc. i nastÄ…piÅ‚o obniżenie poziomu apo-B o 14 proc.
– W krajach o niższym Å›rednim dochodzie wystÄ™powanie chorób serca roÅ›nie od dÅ‚uższego czasu. W krajach zachodnich wskaźnik ten spadaÅ‚, potem utrzymywaÅ‚ siÄ™ na staÅ‚ym poziomie i obecnie znowu wzrasta. Musimy wiÄ™c stosować skuteczniejszÄ… profilaktykÄ™, aby nie dopuÅ›cić do chorób serca – tÅ‚umaczy Ruth Frikke-Schmidt.
Ale to niejedyne znaczenie diety roślinnej, ponieważ w momencie stopniowego ocieplania klimatu wykorzystanie diety bezmięsnej, albo choćby ograniczenie jedzenia mięsa, nabiera znaczenia.
– Na podstawie dość wyczerpujÄ…cej analizy wiemy już, że ogólne zmniejszenie krajowego spożycia miÄ™sa wpÅ‚ywa na zmniejszenie Å›ladu wÄ™glowego o 20–30 proc., a w przypadku caÅ‚kowitego przejÅ›cia na dietÄ™ wegaÅ„skÄ… to zmniejszenie może siÄ™gnąć 40–50 proc. – mówi profesorka.
IstotnÄ… przy tym kwestiÄ… jest ewentualne przyjmowanie innych leków na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
– Statyny czy inne leki, jeÅ›li lekarz je przepisaÅ‚, ważne, aby przyjmować dalej, ponieważ sÄ… dużo bardziej skuteczne niż dieta roÅ›linna. Jednak w przypadku ogóÅ‚u populacji ważne jest przejÅ›cie na zdrowsze nawyki, a dieta roÅ›linna generalnie jest dobra dla wszystkich, jeÅ›li dopilnujemy, aby zawieraÅ‚a ona potrzebne substancje odżywcze – mówi naukowczyni.