Data publikacji: 2013-09-19
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Festiwal Dobrej Wołowiny QMP w restauracji Sorbo Serpico
Kategoria: BIZNES, Konsument
Odbywający się w 10 największych miastach w Polsce festiwal w finale powraca do Warszawy, do restauracji Sorbo Serpico. Przed mieszkańcami stolicy jeszcze jedna okazja, by przekonać się, jak smakuje wołowina z certyfikatem jakości.
Festiwal Dobrej Wołowiny QMP w restauracji Sorbo Serpico
Przed miłośnikami dobrego jedzenia jeszcze kilka dni prawdziwego ucztowania z wołowiną QMP
w roli głównej. Rozpoczął się bowiem ostatni tydzień kulinarnego święta, czyli Festiwalu Dobrej Wołowiny QMP. Odbywający się w 10 największych miastach w Polsce festiwal w finale powraca do Warszawy, do restauracji Sorbo Serpico. Przed mieszkańcami stolicy jeszcze jedna okazja, by przekonać się, jak smakuje wołowina z certyfikatem jakości.
Â
Spotkajmy siÄ™ w restauracji!
Festiwal Dobrej Wołowiny QMP ma kreować modę na certyfikowaną wołowinę zarówno wśród konsumentów, przekonując ich o kulinarnej wszechstronności wołowiny QMP, jak i restauratorów, których uczestnictwo w Festiwalu ma zachęcić do wzbogacenia menu o dania z certyfikowanego jakościowego mięsa wołowego.
Miastami, które jako pierwsze goÅ›ciÅ‚y Festiwal Dobrej WoÅ‚owiny QMP, byÅ‚y Warszawa oraz WrocÅ‚aw (26 sierpnia – 1 wrzeÅ›nia). W kolejnym tygodniu Festiwal Dobrej WoÅ‚owiny QMP zawitaÅ‚ do GdaÅ„ska i Szczecina (2 – 8 wrzeÅ›nia), by nastÄ™pnie przenieść siÄ™ do Bydgoszczy, Krakowa i Åodzi (9 – 15 wrzeÅ›nia). Od 16 do 22 wrzeÅ›nia w kulinarnym Å›wiÄ™cie woÅ‚owiny bÄ™dÄ… mogli wziąć udziaÅ‚ mieszkaÅ„cy Katowic, Poznania i Torunia, a także – raz jeszcze – Warszawy. W stolicy dania z dobrej woÅ‚owiny QMP serwować bÄ™dzie restauracja Sorbo Serpico mieszczÄ…ca siÄ™ przy ulicy Wilczej 8.
W specjalnej, festiwalowej karcie dań znajdzie się kilka wyśmienitych potraw, których receptury zostały opracowane przez szefa kuchni Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO Cash and Carry, Grzegorza Kazubskiego.
Festiwal to znakomita okazja, by przekonać restauratorów do sięgania po mięso produkowane w systemie jakości. Mięso, które gwarantuje bezpieczeństwo i stałą jakość serwowanych klientom dań – mówi Grzegorz Kazubski. Ponadto, chcemy zachęcić zarówno szefów kuchni, jak i konsumentów, do wykorzystywania mniej znanych części certyfikowanej tuszy wołowej, z których bez trudu można przyrządzić znakomite dania w atrakcyjnej cenie. Bowiem dobra wołowina to nie tylko polędwica, ale również inne elementy takie, jak zrazowa górna, goleń czy łata, które nie kosztują dużo, a pozwalają cieszyć się smakiem doskonałej jakości mięsa – dodaje Kazubski.
Podczas Festiwalu wielbiciele nieco zapomnianych specjałów polskiej kuchni będą mieć okazję, by przypomnieć sobie smak bryzola oraz rumsztyka. Na entuzjastów kuchni świata czekać będzie azjatycki stir-fry, tradycyjny amerykański burger i żeberka w sosie BBQ oraz znany z kuchni angielskiej rostbef. Nie zabraknie też wołowego klasyka w czystej postaci, czyli steku serwowanego z sosem pieprzowym i opiekanymi ziemniakami. Wszystko po to, aby miłośnicy dobrej kuchni mogli przekonać się, że wołowina QMP, produkowana w pierwszym krajowym systemie jakości, stworzonym z myślą o kulinarnym mięsie wołowym, to wołowina nadzwyczajnie smacznych możliwości. Niezależnie od sposobu przyrządzenia, zawsze jest krucha, miękka i soczysta – idealna, by się nią delektować!
W restauracjach pojawią się festiwalowe plakaty, specjalne okładki na menu oraz przeznaczone dla klientów broszury, zawierające informacje o wołowinie produkowanej w systemie QMP i przepisy na ciekawe dania z jej wykorzystaniem.
QMP – znak dobrej wołowiny
QMP (Quality Meat Program) to nic innego jak system certyfikacji mięsa wołowego, który powstał z myślą o wspieraniu produkcji bezpiecznej i dobrej wołowiny kulinarnej. Opracowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego w 2008 r. został uznany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi za oficjalny krajowy system jakości żywności. Jest to jednocześnie pierwszy polski system wspierający produkcję jakościowego mięsa wołowego.
Â
Wołowina z certyfikatem QMP pozyskiwana jest z bydła, produkowanego przy wykorzystaniu ras mięsnych z myślą o mięsie kulinarnym, które idealnie sprawdza się w kuchni. Tym, co czyni ją wyjątkową, jest naturalna kruchość, miękkość i soczystość oraz łatwość obróbki. W połączeniu z wysoką powtarzalną jakością wołowina QMP stanowi doskonałą bazę dla wielu tradycyjnych mięsnych dań, a także inspirację dla całkiem nowych kulinarnych pomysłów.
Â
Warto pamiętać, że znakomity smak i powtarzalna jakość wołowiny QMP idą zawsze w parze z pewnością oraz bezpieczeństwem. System QMP umożliwia bowiem precyzyjną identyfikację mięsa wołowego na wszystkich etapach jego pozyskiwania, przetwarzania i dystrybucji. W praktyce oznacza to, że cały proces produkcji certyfikowanego mięsa − począwszy od doboru rasy bydła, sposobu jego karmienia, przez transport, właściwy ubój, pakowanie i przechowywanie produktu − odbywa się zgodnie z wysokimi standardami i pod okiem specjalistów. Konsument, sięgający po wołowinę ze znakiem jakości QMP może więc być pewien, że nim trafiła na sklepową półkę, przeszła ścisłą kontrolę.
Więcej informacji o Festiwalu Dobrej Wołowiny QMP oraz Systemie QMP i wołowinie produkowanej zgodnie z nim:
www.kochamwolowine.pl
www.Facebook.com/DobraWolowina
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #BIZNES #Konsument