Biznes Konsument

Festiwal Dobrej Wołowiny QMP w restauracji Sorbo Serpico

Festiwal Dobrej Wołowiny QMP w restauracji Sorbo Serpico
Odbywający się w 10 największych miastach w Polsce festiwal w finale powraca do Warszawy, do restauracji Sorbo Serpico. Przed mieszkańcami stolicy jeszcze jedna okazja, by przekonać się, jak smakuje wołowina z certyfikatem

Data publikacji: 2013-09-19
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Festiwal Dobrej Wołowiny QMP w restauracji Sorbo Serpico
Kategoria: BIZNES, Konsument

Odbywający się w 10 największych miastach w Polsce festiwal w finale powraca do Warszawy, do restauracji Sorbo Serpico. Przed mieszkańcami stolicy jeszcze jedna okazja, by przekonać się, jak smakuje wołowina z certyfikatem jakości.

Festiwal Dobrej Wołowiny QMP w restauracji Sorbo Serpico BIZNES, Konsument - Odbywający się w 10 największych miastach w Polsce festiwal w finale powraca do Warszawy, do restauracji Sorbo Serpico. Przed mieszkańcami stolicy jeszcze jedna okazja, by przekonać się, jak smakuje wołowina z certyfikatem jakości.

Festiwal Dobrej Wołowiny QMP w restauracji Sorbo Serpico

Przed miłośnikami dobrego jedzenia jeszcze kilka dni prawdziwego ucztowania z wołowiną QMP
w roli głównej. Rozpoczął się bowiem ostatni tydzień kulinarnego święta, czyli Festiwalu Dobrej Wołowiny QMP. Odbywający się w 10 największych miastach w Polsce festiwal w finale powraca do Warszawy, do restauracji Sorbo Serpico. Przed mieszkańcami stolicy jeszcze jedna okazja, by przekonać się, jak smakuje wołowina z certyfikatem jakości.

 

Spotkajmy siÄ™ w restauracji!

Festiwal Dobrej Wołowiny QMP ma kreować modę na certyfikowaną wołowinę zarówno wśród konsumentów, przekonując ich o kulinarnej wszechstronności wołowiny QMP, jak i restauratorów, których uczestnictwo w Festiwalu ma zachęcić do wzbogacenia menu o dania z certyfikowanego jakościowego mięsa wołowego.

Miastami, które jako pierwsze goÅ›ciÅ‚y Festiwal Dobrej WoÅ‚owiny QMP, byÅ‚y Warszawa oraz WrocÅ‚aw (26 sierpnia – 1 wrzeÅ›nia). W kolejnym tygodniu Festiwal Dobrej WoÅ‚owiny QMP zawitaÅ‚ do GdaÅ„ska i Szczecina (2 – 8 wrzeÅ›nia), by nastÄ™pnie przenieść siÄ™ do Bydgoszczy, Krakowa i Łodzi (9 – 15 wrzeÅ›nia). Od 16 do 22 wrzeÅ›nia w kulinarnym Å›wiÄ™cie woÅ‚owiny bÄ™dÄ… mogli wziąć udziaÅ‚ mieszkaÅ„cy Katowic, Poznania i Torunia, a także – raz jeszcze – Warszawy. W stolicy dania z dobrej woÅ‚owiny QMP serwować bÄ™dzie restauracja Sorbo Serpico mieszczÄ…ca siÄ™ przy ulicy Wilczej 8.

W specjalnej, festiwalowej karcie dań znajdzie się kilka wyśmienitych potraw, których receptury zostały opracowane przez szefa kuchni Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO Cash and Carry, Grzegorza Kazubskiego.

A to już wiesz?  Daj siÄ™ wciÄ…gnąć do wirtualnego Å›wiata! Warsztaty dla seniorów

Festiwal to znakomita okazja, by przekonać restauratorów do sięgania po mięso produkowane w systemie jakości. Mięso, które gwarantuje bezpieczeństwo i stałą jakość serwowanych klientom dań  – mówi Grzegorz Kazubski. Ponadto, chcemy zachęcić zarówno szefów kuchni, jak i konsumentów, do wykorzystywania mniej znanych części certyfikowanej tuszy wołowej, z których bez trudu można przyrządzić znakomite dania w atrakcyjnej cenie. Bowiem dobra wołowina to nie tylko polędwica, ale również inne elementy takie, jak zrazowa górna, goleń czy łata,  które nie kosztują dużo, a pozwalają cieszyć się smakiem doskonałej jakości mięsa – dodaje Kazubski.

Podczas Festiwalu wielbiciele nieco zapomnianych specjałów polskiej kuchni będą mieć okazję, by przypomnieć sobie smak bryzola oraz rumsztyka. Na entuzjastów kuchni świata czekać będzie azjatycki stir-fry, tradycyjny amerykański burger i żeberka w sosie BBQ oraz znany z kuchni angielskiej rostbef. Nie zabraknie też wołowego klasyka w czystej postaci, czyli steku serwowanego z sosem pieprzowym i opiekanymi ziemniakami. Wszystko po to, aby miłośnicy dobrej kuchni mogli przekonać się, że wołowina QMP, produkowana w pierwszym krajowym systemie jakości, stworzonym z myślą o kulinarnym mięsie wołowym, to wołowina nadzwyczajnie smacznych możliwości. Niezależnie od sposobu przyrządzenia, zawsze jest krucha, miękka i soczysta – idealna, by się nią delektować!

W restauracjach pojawią się festiwalowe plakaty, specjalne okładki na menu oraz przeznaczone dla klientów broszury, zawierające informacje o wołowinie produkowanej w systemie QMP i  przepisy na ciekawe dania z jej wykorzystaniem.

QMP – znak dobrej wołowiny

QMP (Quality Meat Program) to nic innego jak system certyfikacji mięsa wołowego, który powstał z myślą o wspieraniu produkcji bezpiecznej i dobrej wołowiny kulinarnej. Opracowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego w 2008 r. został uznany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi za oficjalny krajowy system jakości żywności. Jest to jednocześnie pierwszy polski system wspierający produkcję jakościowego mięsa wołowego.

A to już wiesz?  Polski biznes coraz Å›mielej angażuje siÄ™ w sztukÄ™

 

Wołowina z certyfikatem QMP pozyskiwana jest z bydła, produkowanego przy wykorzystaniu ras mięsnych z myślą o mięsie kulinarnym, które idealnie sprawdza się w kuchni. Tym, co czyni ją wyjątkową, jest naturalna kruchość, miękkość i soczystość oraz łatwość obróbki. W połączeniu z wysoką powtarzalną jakością wołowina QMP stanowi doskonałą bazę dla wielu tradycyjnych mięsnych dań, a także inspirację dla całkiem nowych kulinarnych pomysłów.

 

Warto pamiętać, że znakomity smak i powtarzalna jakość wołowiny QMP idą zawsze w parze z pewnością oraz bezpieczeństwem. System QMP umożliwia bowiem precyzyjną identyfikację mięsa wołowego na wszystkich etapach jego pozyskiwania, przetwarzania i dystrybucji. W praktyce oznacza to, że cały proces produkcji certyfikowanego mięsa − począwszy od doboru rasy bydła, sposobu jego karmienia, przez transport, właściwy ubój, pakowanie i przechowywanie produktu − odbywa się zgodnie z wysokimi standardami i pod okiem specjalistów. Konsument, sięgający po wołowinę ze znakiem jakości QMP może więc być pewien, że nim trafiła na sklepową półkę, przeszła ścisłą kontrolę.

Więcej informacji o Festiwalu Dobrej Wołowiny QMP oraz Systemie QMP i wołowinie produkowanej zgodnie z nim:

www.kochamwolowine.pl

www.Facebook.com/DobraWolowina

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Festiwal Dobrej Wołowiny QMP w restauracji Sorbo Serpico BIZNES, Konsument - Odbywający się w 10 największych miastach w Polsce festiwal w finale powraca do Warszawy, do restauracji Sorbo Serpico. Przed mieszkańcami stolicy jeszcze jedna okazja, by przekonać się, jak smakuje wołowina z certyfikatem jakości.
Hashtagi: #BIZNES #Konsument

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy