Data publikacji: 2020-07-30
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Jakie wina podawać do ulubionych, letnich dań?
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Smaczny posiłek z kieliszkiem wina może uprzyjemnić każdy, letni dzień niezależnie, czy spędzamy go w domowym zaciszu, na balkonie, czy z bliskimi w ogrodzie przy grillu. W tym artykule podpowiadamy jak odpowiednio dobierać wino, by podkreślić i uwydatnić smak wakacyjnych dań.

Smaczny posiłek z kieliszkiem wina może uprzyjemnić każdy, letni dzień niezależnie, czy spędzamy go w domowym zaciszu, na balkonie, czy z bliskimi w ogrodzie przy grillu. W tym artykule podpowiadamy jak odpowiednio dobierać wino, by podkreślić i uwydatnić smak najpopularniejszych, wakacyjnych dań.
Â
Letnie sałatki i przekąski
Sałaty ze świeżych warzyw dobrze komponują się z winami białymi. Dobrym wyborem będzie tu zarówno wytrawny i aromatyczny riesling, jak również lekkie i orzeźwiające verdicchio. Subtelne dolcetto ze względu na niską kwasowość i rustykalny charakter dobrze komponuje się z deską wędlin i serów. Pinot grigio będzie zaś dobrym kompanem do: owoców morza, prosciutto lub serrano z melonem, a także mozzarelli z pomidorami i bazylią. Natomiast młode i rustykalne chianti świetnie pasuje do bruschetty z pomidorami lub pieczoną papryką, a także sera pecorino. A jeśli już o serach mowa to tutaj „dobrych rad†w zależności od gatunku jest więcej:
– DobierajÄ…c wino do serów pamiÄ™tajmy, że im sÄ… bardziej intensywne w smaku i zapachu, tym bardziej wyraziste wino powinno im towarzyszyć. Do tych z porostem biaÅ‚ej pleÅ›ni pasujÄ… wina biaÅ‚e i różowe, a do kozich sauvignon blanc. Do serów miÄ™kkich i bardzo tÅ‚ustych można podać wino musujÄ…ce, natomiast wina biaÅ‚e i sÅ‚odkie, jak sauternes, czy czerwone porto pasujÄ… do serów z przerostem niebieskiej pleÅ›ni. Starzony cabernet zaÅ› Å›wietnie komponuje siÄ™ z cheddarem i wÄ™dzonym oscypkiem. – podpowiada Jan Czyż z firmy Kondrat Wina Wybrane.
Â
Wino do dań z grilla
Lato to przede wszystkim sezon na dania z rusztu. Przy dobieraniu wina warto wziąć pod uwagę zarówno poziom wysmażenia jak i grubość porcji. Do grillowanej wołowiny najlepsze będzie wino czerwone. W przypadku grubych steków garbniki zawarte w winie będą dobrze współgrały i harmonijnie uzupełniały się z białkiem i tłuszczem. Tu świetnie sprawdzą się wina na bazie takich szczepów jak argentyński malbec, czy chilijskie carménère. Warto również połączyć steka z tannatem który na języku przypomina smakiem wiśnię, porzeczkę, czy też gorzką czekoladę. Natomiast do cienkich i dobrze wysmażonych porcji bardziej pasują lżejsze i gładsze wina z wyczuwalnym owocem. Udanym połączeniem będzie tu primitivo o aromacie wiśni i malin. W przypadku ryb sprawdzą się przede wszystkim wina lekkie i orzeźwiające jak chenin blanc, vinho verde i verdello. Na spotkania w większym gronie dobrym rozwiązaniem mogą być również wina w opakowaniu typu bag-in-box (z kranikiem), który są wygodniejsze w użyciu, mają lżejsze opakowania, a także w przeliczeniu na litr są tańsze niż tradycyjne wina w butelkach. Warto także pamiętać, że przydatność wina w opakowaniu próżniowym po otwarciu kurka to 6 tygodni.
Â
Lody i wino
Wino świetnie komponuje się także z lodami. Dobrym wyborem będzie zarówno musujące z oznaczeniem doux, jak również słodka wersja tokaja szamorodni. Wino możemy podać zarówno w kieliszku obok deseru jak i delikatnie polać przygotowane w pucharkach porcje. Tokaj szczególnie dobrze komponuje się z lodami waniliowymi, bo nieco wzmacnia ich smak. Przy innych, letnich deserach pamiętajmy tylko o prostej zasadzie: wino powinno mieć więcej słodyczy niż słodka porcja na talerzyku. W przeciwnym razie wino będzie miało nieprzyjemny smak i uwydatniony akcent alkoholu.
– PamiÄ™tajmy, że rady dotyczÄ…ce łączenia wina z jedzeniem majÄ… jednÄ…, „podstawową†wadÄ™: to tylko teoria. ZachÄ™cam do próbowania różnych połączeÅ„. Nie ograniczajmy siÄ™ do tych najbardziej standardowych, ponieważ sposób przyrzÄ…dzenia danej potrawy, użyte przyprawy czy dodatki mogÄ… diametralnie zmienić jej smak. WedÅ‚ug mnie dobrze jest mieć w zasiÄ™gu rÄ™ki różne rodzaje win: od musujÄ…cego, przez aromatyczne biaÅ‚e, lekko sÅ‚odkie i cięższe czerwone. Znajomość podstawowych schematów i połączeÅ„ jest przydatna, ale nie bójmy siÄ™ eksperymentować.– podsumowuje MikoÅ‚aj Kondrat, prezes Kondrat Wina Wybrane.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE