Data publikacji: 2013-09-19
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Jesień w kuchni z dobrą wołowiną QMP
Kategoria: BIZNES, Konsument
W kuchni, która nastraja się na nadejście najchłodniejszej pory roku, pierwsze skrzypce zaczynają grać pożywne, rozgrzewające potrawy. Gdy temperatura za oknem spada, na stół wracają sycące gulasze, potrawki oraz dania jednogarnkowe.
Jesień w kuchni z dobrą wołowiną QMP
Â
W kuchni, która nastraja siÄ™ na nadejÅ›cie najchÅ‚odniejszej pory roku, pierwsze skrzypce zaczynajÄ… grać pożywne, rozgrzewajÄ…ce potrawy. Gdy temperatura za oknem spada, na stół wracajÄ… sycÄ…ce gulasze, potrawki oraz dania jednogarnkowe. Åatwe w przygotowaniu, bogate w smaku, tej jesieni udadzÄ… siÄ™ jeszcze lepiej z dobrÄ… woÅ‚owinÄ… QMP.
Mgliste poranki, chłodne podmuchy wiatru, szybko zapadający zmrok − za szarym, deszczowym obliczem jesieni nie przepada chyba nikt. Jeszcze nie tak dawno łapaliśmy ciepłe promienie słońca, teraz częściej łapiemy przeziębienia, a przed spadkiem energii ratujemy się kolejną kawą, choć wcześniej wystarczył witaminowy koktajl z letnich owoców. Gdy czujemy, że w nasz nastrój wkrada się chandra, zamiast zaszywać się w fotelu w towarzystwie koca oraz filiżanki gorącego napoju, warto założyć kuchenny fartuch, by przygotować rozgrzewające ciało i duszę pyszne, pożywne danie z dobrej wołowiny QMP z wykorzystaniem sezonowych warzyw.
W jednym garnku
Jesienne jednogarnkowce, zwane też „kocioÅ‚kamiâ€, majÄ… w sobie podwójnÄ… moc: sycÄ… organizm
i przeganiają zły nastrój. Są idealnym obiadem dla zabieganych i zziębniętych, a także tych, którzy nie lubią monotonii w kuchni − wystarczy odpowiednio dobrać składniki, aby cieszyć się smakiem pikantnego chilli con carne lub też mocno paprykowego gulaszu. Niezależnie od pomysłu, soczysta wołowina QMP i dojrzałe w późnym słońcu warzywa, gotowane razem, wypełnią kuchnię aromatem zapowiadającym porcję kulinarnej przyjemności.
Samo przyrządzanie „kociołka†jest wyjątkowo mało pracochłonne. Do garnka trafia najpierw barwna mozaika warzyw, pamiętających jeszcze letnie ciepło. Jest w niej miejsce na zieloną cukinię, pomarańczową dynię, złocistą cebulę, fioletowego bakłażana, czerwoną paprykę i żółtą fasolę. Aby danie było treściwe, ale nie nadmiernie obciążające, dodając do niego mięso, warto sięgnąć po jakościową wołowinę z certyfikatem QMP. Dzięki naturalnej miękkości i kruchości dobra wołowina QMP pozwala skrócić czas gotowania do niezbędnego minimum. W przypadku dań jednogarnkowych z powodzeniem można wykorzystać mniej znane części certyfikowanej tuszy wołowej, które nie kosztują dużo, a pozwalają cieszyć się smakiem doskonałej jakości mięsa. Niezbędnym wykończeniem każdego jednogarnkowca będzie odrobina rozgrzewających przypraw, wśród których nie powinno zabraknąć chilli, czosnku czy egzotycznego kuminu.
Czas na las
Jesienny repertuar kulinarny nie może obejść się bez grzybów. Przy odpowiedniej pogodzie ich obecnością w kuchni można się cieszyć aż do pierwszych przymrozków. Borowiki, podgrzybki, maślaki i rydze znakomicie nadają się do przygotowywania sosów, zup, farszów czy zapiekanek. Doskonale podkreślają też smak mięsnych dań, zwłaszcza tych o nieco bardziej wytrawnym charakterze, jak na przykład stek. Grzyby zebrane podczas jesiennego spaceru po lesie mogą stać się inspiracją do odświeżenia przepisu na ten kulinarny klasyk. Do przyrządzenia steku nie potrzeba wielu składników; liczy się za to ich jakość. Dlatego, oprócz świeżych grzybów, niezbędna będzie porcja dobrej wołowiny QMP o gwarantowanej kruchości i soczystości.
QMP – znak dobrej wołowiny
WybierajÄ…c woÅ‚owinÄ™ warto poszukać tej oznaczonej znakiem jakoÅ›ci QMP. Jego obecność gwarantuje, że miÄ™so zostaÅ‚o wyprodukowane w ramach systemu QMP (Quality Meat Program), bÄ™dÄ…cego pierwszym polskim systemem certyfikacji miÄ™sa woÅ‚owego. Program zostaÅ‚ stworzony przez Polskie Zrzeszenie Producentów BydÅ‚a MiÄ™snego po to, by woÅ‚owinie dostarczanej na rodzimy rynek zapewnić pewnÄ…, powtarzalnÄ… jakość gwarantowanÄ… dziÄ™ki Å›cisÅ‚ej kontroli każdego etapu produkcji miÄ™sa: od wyboru rasy bydÅ‚a, przez zoptymalizowane warunki jego hodowli, po transport, ubój i pakowanie gotowego produktu. Konsument siÄ™gajÄ…cy po woÅ‚owinÄ™ ze znakiem jakoÅ›ci QMP może być pewien, że za każdym razem otrzyma miÄ™so miÄ™kkie, kruche, soczyste i Å‚atwe w przygotowaniu, a wiÄ™c gwarantujÄ…ce sukces kulinarny. Kontrola caÅ‚ego Å‚aÅ„cucha produkcji woÅ‚owiny QMP ma też ogromne znaczenie dla bezpieczeÅ„stwa produktu, który w finale trafia na sklepowe półki. W przypadku woÅ‚owiny QMP, bezpieczeÅ„stwo oznacza zawsze pewne źródÅ‚o pochodzenia oraz peÅ‚nÄ… identyfikowalność produktu, czyli możliwość przeÅ›ledzenia drogi, jakÄ… przebyÅ‚o miÄ™so „od pola do stoÅ‚uâ€.
Stek z leśnymi grzybami duszonymi w winie
Składniki (dla 4 osób):
1 kg antrykotu z dobrej wołowiny QMP
400 g świeżych grzybów (borowików, rydzów, kurek)
1-2 łyżki sosu Worcestershire
150 ml białego wina
2 łyżki masła
4 łyżki oliwy z oliwek
3 duże ząbki czosnku
sól, pieprz
tymianek
Â
Sposób przygotowania:
Â
Mięso kroimy na steki o grubości 3 cm, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, zamarynowujemy na 5 minut w oliwie z oliwek i sosie Worcestershire. W tym czasie oczyszczamy grzyby za pomocą nożyka i jeśli potrzeba, kroimy je na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię kładziemy stek i grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. Gotowy stek przekładamy na talerz. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekane ząbki czosnku i smażymy chwilę, aż się zrumienią. Dodajemy grzyby i krótko przesmażamy je na dużym ogniu. Następnie podlewamy całość białym winem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i dusimy kilka minut, aż wino zredukuje swoją objętość. Stek podajemy z ziemniaczanym purée.
Â
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #BIZNES #Konsument