Wiadomości branżowe

Katarzyna Bosacka: Z powodu inflacji kupujemy więcej tanich wędlin, chleba i margaryny, a coraz mniej mięsa, chleba na zakwasie czy masła. Coraz rzadziej jadamy też na mieście

Zdaniem dziennikarki inflacja i wysokie ceny spowodujÄ… to, o co od lat walczÄ… specjaliÅ›ci do spraw żywienia, WHO i ekolodzy – Polacy bÄ™dÄ… jeść mniej miÄ™sa. I choć wielu z nich jest tradycjonalistami i nie wyobraża sobie

Zdaniem dziennikarki inflacja i wysokie ceny spowodujÄ… to, o co od lat walczÄ… specjaliÅ›ci do spraw żywienia, WHO i ekolodzy – Polacy bÄ™dÄ… jeść mniej miÄ™sa. I choć wielu z nich jest tradycjonalistami i nie wyobraża sobie niedzieli bez schabowego, to już w pozostaÅ‚e dni tygodnia może siÄ™ skusić albo na taÅ„sze zamienniki, albo na zupeÅ‚nie inne produkty. Katarzyna Bosacka przestrzega jednak przed kupowaniem miÄ™sa niskiej jakoÅ›ci i zachÄ™ca do tego, by umiejÄ™tnie komponować je z innymi skÅ‚adnikami. Wtedy nie odczuje tego ani nasz portfel, ani żołądek.

Inflacja powoli zmienia nasze utrwalone nawyki żywieniowe i sprawia, że bardziej racjonalnie podchodzimy do zakupów. To krok w dobrÄ… stronÄ™ – uważa autorka książki „Obiad za mniej niż 5 zÅ‚ na osobÄ™”.

– ZaczÄ™liÅ›my oglÄ…dać każdÄ… zÅ‚otówkÄ™ z każdej strony, to jest oczywiste. W konsekwencji zaczÄ™liÅ›my wyrzucać i marnować mniej jedzenia, za to wiÄ™cej wyjadamy z szafek. BÄ™dziemy też jeść zdecydowanie mniej miÄ™sa, ale to jest też to, o co chodzi dietetykom, Åšwiatowej Organizacji Zdrowia, ekologom, wiÄ™c bÄ™dziemy w trendzie – mówi agencji Newseria Lifestyle Katarzyna Bosacka.

Dziennikarka zauważa jednak, że wiÄ™kszość Polaków nadal nie wyobraża sobie, by na ich talerzach nie byÅ‚o miÄ™sa, dlatego mimo inflacji i wysokich cen siÄ™gnÄ… głębiej do portfela, by ten produkt może w ograniczonej iloÅ›ci, ale i tak znalazÅ‚ siÄ™ w menu.

– Å»eby nie wiem, co mówili celebryci kulinarni, żeby nie wiem, jak instagramerki zachÄ™caÅ‚y do tego, żeby jeść wegaÅ„sko, bezglutenowo i momentami dziwacznie, to i tak z badaÅ„ opublikowanych w tygodniku „Polityka” wynika, że Polak i tak wybierze na niedzielny obiad rosóÅ‚ i schabowego z ziemniakami i z kapustÄ…. I tak na pewno zostanie, natomiast bÄ™dziemy jeść mniej tego miÄ™sa i niestety również mniej ryb, dlatego że ryby i owoce morza też sÄ… bardzo drogie – przewiduje.

A to już wiesz?  Pacjenci z SMA czekajÄ… na refundacjÄ™ terapii genowej. Jedno podanie leku wystarczy, żeby zahamować postÄ™p choroby

Katarzyna Bosacka przekonuje, że ograniczenie miÄ™sa w codziennej diecie to dobry kierunek i podpowiada proste triki, dziÄ™ki którym w danej potrawie użyjemy go mniej, a danie absolutnie nie straci na smaku. WrÄ™cz przeciwnie – jego wartoÅ›ci odżywcze bÄ™dÄ… dużo wyższe.

– Kotlety mielone możemy zrobić w ten sposób, że poÅ‚owÄ™ stanowi wieprzowina, a drugÄ… część ugotowany kalafior, który na przykÅ‚ad zostaÅ‚ z obiadu z poprzedniego dnia. To wszystko razem wyrabiamy, dodajemy jajko, trochÄ™ buÅ‚ki tartej i smażymy. PrzysiÄ™gam, że rodzina nie zauważy żadnej różnicy pomiÄ™dzy kotletem peÅ‚nomiÄ™snym a kotletem póÅ‚kalafiorowym. Jest to zdecydowanie taÅ„sze,  a zarazem pyszne i soczyste w Å›rodku – mówi.

DziennikarkÄ™ martwi jednak to, że w wyniku oszczÄ™dzania i wszechobecnej drożyzny Polacy zaczÄ™li kupować wiÄ™cej produktów, które nie sÄ… peÅ‚nowartoÅ›ciowymi zamiennikami oryginaÅ‚ów.

– Kupujemy wiÄ™cej margaryny, a mniej masÅ‚a, wiÄ™cej taÅ„szego chleba, a mniej tego na prawdziwym zakwasie, mniej miÄ™sa, a wiÄ™cej tanich wÄ™dlin, to wszystko widać nie tylko w naszych portfelach, ale również w badaniach – zauważa Katarzyna Bosacka.

Coraz popularniejsze staje siÄ™ również robienie zapasów na zimÄ™ – przeróżnych przetworów, marynat, konfitur, przecierów warzywnych, kompotów czy też mrożonek.

– ZaczÄ™liÅ›my wracać do starych metod, z tego, co wiem, to wszyscy moi znajomi, przyjaciele robiÄ… weki, chodzÄ… na grzyby, a to coÅ› zbierajÄ…, a to coÅ› zasadzili, a to coÅ› przetwarzajÄ…, robiÄ… nalewkÄ™. To jest fajne i pamiÄ™tajmy, że to bÄ™dzie miaÅ‚o różny smak. To nie bÄ™dzie takie jak w sklepie, że jak zawsze kupujemy ten dżem truskawkowy od tego samego producenta, to on zawsze tak samo smakuje. Tu mogÄ… być różne inne warianty – mówi dziennikarka.

Jako że Polacy wydajÄ… teraz krocie na jedzenie, to zaczÄ™li również przygotowywać wiÄ™cej posiÅ‚ków w domu. Jedzenie na mieÅ›cie czy też na wynos zdecydowanie traci na popularnoÅ›ci. Jak wynika z  analizy przygotowanej przez Dun & Bradstreet dla „Rzeczpospolitej” w tym roku, do wrzeÅ›nia zamknęło siÄ™ już 2,3 tys. restauracji.

A to już wiesz?  Europejski model sportu wymaga zmian. UE pracuje nad nową strategiczną wizją

– Zdecydowanie mniej jemy w restauracjach i widać, jak dużo restauracji siÄ™ w tej chwili zamyka, nie tylko ze wzglÄ™du na to, że cena prÄ…du czy gazu jest bardzo wysoka, ale również ze wzglÄ™du na to, że ludzie majÄ… mniej pieniÄ™dzy – mówi.

Zdaniem Katarzyny Bosackiej mimo drożyzny w sklepach i prób oszczÄ™dzania wciąż nie udaje nam siÄ™ uniknąć popularnych błędów zakupowych.

Przede wszystkim nadal kupujemy za dużo, bo klasycznÄ… sytuacjÄ… w wielu polskich domach jest to, że jeÅ›li zapakujemy lodówkÄ™ naprawdÄ™ po kokardÄ™, to nie tylko nie zauważymy tych produktów z tyÅ‚u, które siÄ™ zaczynajÄ… psuć, ale także z racji tej, że one sÄ… ze sobÄ… stÅ‚oczone, ona bÄ™dzie nam wiÄ™cej prÄ…du pobieraÅ‚a, czyli już jesteÅ›my stratni. Do tego jeszcze migracja bakterii, tu jest coÅ› otwarte, tam jest coÅ› otwarte – to wszystko powoduje też, że szybciej nam siÄ™ to jedzenie psuje. Dlatego szukajmy, patrzmy, co mamy w tych zakamarkach, i róbmy zakupy z listÄ… przygotowanÄ… dwa dni wczeÅ›niej – dodaje.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy