Koniec wakacji to dla wielu z nas nielatwy okres. Powr?t do pracy i szkoly, natlok codziennych obowiazk?w. Wypoczeci po urlopach, szybko dajemy sie przytloczyc deszczowej aurze i coraz kr?tszym, ponurym dniom. Co zrobic, by uniknac jesiennej chandry?
Obnizona aktywnosc, problemy z koncentracja, uczucie przewleklego zmeczenia. W okresie przejsciowym, miedzy latem a jesienia, ludzki organizm negatywnie reaguje na gwaltowne wahania temperatur. W skrajnych przypadkach apatia moze rozwinac sie w afektywna chorobe sezonowa (z ang. SAD – Seasonal Affective Disorder) – zaburzenia nastroju, kt?re trwaja od poczatku jesieni az do konca zimy. Jej gl?wne objawy, obok wymienionej juz obnizonej aktywnosci i przewleklego zmeczenia, to nadmierna drazliwosc, sennosc oraz problemy z wykonywaniem codziennych czynnosci. Podobne symptomy towarzysza pourlopowemu przygnebieniu (z ang. syndrome post-holiday spleen). W pierwszych dniach po powrocie do pracy jestesmy rozkojarzeni, borykamy sie ze zlym nastrojem i rozdraznieniem. Nasza efektywnosc pracy jest niska, brakuje nam motywacji i checi do dzialania. Co zrobic aby sie przed tym uchronic? Jak wynika z przeprowadzonych przez SMG/KRC badan, 47% Polak?w walczy z jesienna apatiaâŚpiciem kawy.
nyk pobudzenia
Pobudzajace wlasciwosci kawy sa powszechnie znane. Kofeina, blokujac obecne w ukladzie nerwowym receptory adenozyny, odpowiedzialne za uczucie sennosci i zmeczenia, przedluza wydolnosc umyslowa. Rozszerza naczynia krwionosne, co przyczynia sie do zmniejszenia b?l?w glowy, nawet tych wywolanych migrena. Dodatkowo pozytywnie wplywa na ukrwienie i dotlenienie organizmu. Co jednak najwazniejsze, kofeina podnosi poziom serotoniny oraz zwieksza produkcje dopaminy. – Serotonina to tzw. „hormon szczescia”, dopamina natomiast pelni funkcje „przekaznika przyjemnosci”. Badania potwierdzaja, ze juz jedna filizanka kawy podnosi ich poziom w organizmie, przyczyniajac sie do polepszenia nastroju – tlumaczy Joanna Sobyra, ekspert z firmy Segafredo Zanetti.- Najskuteczniejsza w tym przypadku jest kawa espresso, kt?ra zawiera 57 mg kofeiny i r?wnoczesnie jest intensywna i aromatyczna – dodaje. Nalezy zauwazyc, ze w okresie jesiennym aromatyczna kawa nie tylko nas pobudzi, ale r?wniez rozgrzeje. Szczeg?lnie jesli zdecydujemy sie na nietypowe sposoby jej przyrzadzenia, wykorzystujac oryginalne polaczenia. Czego warto spr?bowac?
Zlota jesien, czyli kawa z miodem
Mi?d mozna wykorzystac jako zamiennik zwyklego syropu albo polaczyc go ze spienionym mlekiem. Najlepiej sprawdzi sie ten o plynnej konsystencji, kt?ry latwo wymieszac z espresso. Warto zwr?cic uwage na rodzaj, by odpowiednio dobrac smak do naszych upodoban. Miody akacjowe i rzepakowe sa bardzo slodkie, natomiast lipowe charakteryzuja sie dosc ostrym, a nawet gorzkawym posmakiem. Dobrym rozwiazaniem jest r?wniez dodanie do napoju korzennych przypraw, np. cynamonu czy kardamonu, kt?re w polaczeniu z miodem nadadza kawie jeszcze intensywniejszy aromat. Mozna takze wykorzystac odrobine alkoholu, np. rumu lub likieru.
Smak lata, czyli kawa z cytryna
– Espresso romano, bardzo popularne we Wloszech, w Polsce wciaz wzbudza kontrowersje – m?wi Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti. – Spos?b przyrzadzania jest bardzo prosty. Do tradycyjnego espresso dodaje sie sok, wycisniety z polowy cytryny. Dzieki temu kawa uzyskuje interesujacy, intensywny aromat – dodaje. Ciekawym rozwiazaniem bedzie r?wniez wykorzystanie czekolady, startej badz w proszku. W tym przypadku sok z cytryny warto zastapic starta sk?rka. Co ciekawe, polaczenie kofeiny z witamina C czesto wykorzystywane jest w srodkach farmakologicznych, leczacych migrene. Espresso romano jest wiec naturalna alternatywa w walce z uciazliwym b?lem glowy.
Korzenny aromat, czyli kawowy grzaniec
Podstawa do przyrzadzenia tego napoju jest alkohol o kawowym smaku – likier lub wino. Najwazniejszym skladnikiem, decydujacym o aromacie grzanca, sa jednak przyprawy korzenne – imbir, kardamon, cynamon, gozdziki. Zaparzamy espresso i dodajemy do niego przyprawy oraz odrobine likieru. Calosc slodzimy do smaku plynnym miodem. Kawowy grzaniec jest idealnym przepisem na chlodne jesienne wieczory, doskonale sprawdzi sie r?wniez zima.
Kiedy zbliza sie jesien i zauwazamy u siebie pierwsze oznaki zmeczenia i przygnebienia, nalezy od razu podjac dzialania, aby zaradzic apatii. Dobry sen i odrobina ruchu to koniecznosc, aby czuc sie wypoczetym. Warto jednak pomyslec o drobnych przyjemnosciach, kt?re nie tylko wzmocnia nas fizycznie, ale r?wniez psychicznie. Rozgrzewajaca kapiel, weekendowy wyjazd, spotkanie z przyjaci?lmi – wszystko to pozwoli nam na chwile relaksu. Wazne, aby mimo niesprzyjajacej aury, pozostac aktywnym i pelnym energii

