– Kompaktowosc w kuchni polega na tym, ze dany skladnik mozna zastosowac w wielu r?znych odslonach. Przykladowo herbate wykorzystujemy do marynat, r?znego rodzaju napar?w, w kt?rych mozna gotowac mieso i dodatkowo je aromatyzowac. Jest duzo delikatniejsza niz przyprawy. Na pewno zielona herbata bylaby bardzo ciekawym dodatkiem do bialego miesa, zar?wno kurczaka, jak i indyka. Tu mozna rzeczywiscie sie troche pobawic smakiem – m?wi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Magdalena Bartoszewicz z McCormick Polska, wlasciciela marki Kamis.
Wazne jest, by eksperymentowac i laczyc ze soba skladniki, kt?re na poz?r zupelnie do siebie nie pasuja. Warto inspirowac sie smakami kuchni z r?znych zakatk?w swiata.
– Sa przyprawy, kt?re w r?znych mieszankach i w r?znych konfiguracjach r?znie smakuja. Kolendra jest taka bardzo uniwersalna przyprawa. Smak, kt?ry wydobywa sie z kolendry, jest bardzo uzalezniony i od temperatur, w jakich robi sie dane danie, i od polaczenia r?znych skladnik?w – tlumaczy Magdalena Bartoszewicz.
Mniejsza liczba skladnik?w zacheca do wiekszej kreatywnosci. Duze mozliwosci daje np. makaron z calym swoim bogactwem ksztalt?w i rozmiar?w. Kreatywni kucharze wykorzystuja go do przygotowania coraz bardziej wyrafinowanych potraw.
– Makaron ma wielorakie zastosowanie, np. w salatkach i r?znych innych potrawach. Bardzo szeroko mozna tez myslec o alkoholach. Teraz w kulinariach stosuje sie je r?wniez do marynat, grillowania, to staje sie coraz bardziej popularne – wyjasnia Magdalena Bartoszewicz.
Kompaktowosc przejawia sie r?wniez w uzywaniu jak najmniejszej liczby garnk?w, talerzy i akcesori?w kuchennych. Male pomieszczenia wymagaja bardziej funkcjonalnych urzadzen, stad moda na szybkowary oraz nowoczesne wielofunkcyjne roboty kuchenne, kt?re siekaja, mieszaja, gotuja i smaza.
– Mamy coraz mniejsze kuchnie, ale to wcale nie oznacza, ze w takich warunkach nie wyczarujemy pysznych potraw. Nie musimy miec 50 r?znych urzadzen, wystarczy jedno. Bardzo dobrym przykladem potraw kompaktowych sa dania jednogarnkowe, do kt?rych wrzucamy po prostu wszystko: mieso, makaron, warzywa, oszczedzajac przy tym miejsce i czas – dodaje Magdalena Bartoszewicz.