Data publikacji: 2016-06-15
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Od jedzenia humor się zmienia. Raport KUPCA
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Nawyki żywieniowe Polaków i ich stosunek do przekąsek w 2016 roku

Jak o swoją codzienną dietę dbają Polacy? Czy stosują się do zaleceń ekspertów i jednocześnie czerpią z kuchni to, co najlepsze? Jaką pozycję w polskim menu zajmują przekąski? Odpowiedź na te pytania oraz wiele innych żywieniowych ciekawostek znaleźć można w raporcie „Od jedzenia humor się zmienia†przygotowanym przez Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia na zlecenie marki Kupiec.
– Raport „Od jedzenia humor siÄ™ zmienia†w klarowny sposób pokazaÅ‚ stosunek Polaków do przekÄ…sek oraz innych posiÅ‚ków w ciÄ…gu dnia. Z przeprowadzonego badania wynika, że aż 2/3 Polaków codziennie spożywa różnego rodzaju przekÄ…ski. Niestety jednak najczęściej sÄ… to sÅ‚odycze lub szybkie i jednoczeÅ›nie niezdrowe posiÅ‚ki. Dodatkowo co trzeci badany przyznaje, że podjada w tajemnicy przed innymi, a 1/3 ankietowanych nie wie, które przekÄ…ski sÄ… zdrowie, a które nie  – komentuje Izabela Jaskólska, Dyrektor Marketingu Kupiec – Badanie pokazaÅ‚o nam jak ważna jest edukacja i wskazanie prawidÅ‚owego kierunku Polakom w zakresie dietetyki. Dlatego też firma Kupiec ruszyÅ‚a z nowÄ… kampaniÄ… „Zdrowa inspiracja na co dzień†promujÄ…cÄ… wafle ryżowe, w której ukazane sÄ… gotowe inspiracje na smaczne i jednoczeÅ›nie lekkie przekÄ…ski odpowiednie na każdÄ… okazjÄ™ , porÄ™ dnia, a nawet na poprawÄ™ humoru – dodaje. Â
Regularne jedzenie czy głodzenie?
Eksperci od dietetyki podkreÅ›lajÄ…, że w drodze do zdrowia ważne jest regularne jedzenie, a nie gÅ‚odzenie, dlatego w ciÄ…gu dnia powinno siÄ™ spożywać co najmniej 5 posiÅ‚ków: 3 główne oraz 2 przekÄ…ski. A jak pod tym wzglÄ™dem wyglÄ…dajÄ… polskie nawyki żywieniowe? WedÅ‚ug raportu „Od jedzenia humor siÄ™ zmienia†Polacy regularnie spożywajÄ… trzy podstawowe posiÅ‚ki tj. Å›niadanie, co deklaruje aż ponad 93 proc. badanych, obiad – niemal 99 proc. ankietowanych oraz kolacjÄ™ – 84 proc. respondentów. Jednak o jedzeniu zarówno drugiego Å›niadania, jak i podwieczorku zapomina co trzeci Polak.
W prawidłowo zbilansowanej diecie ważna jest również pora, w jakiej spożywamy poszczególne posiłki. Jak się okazuje Polacy „przepisowo†jedzą jedynie śniadanie, pomiędzy godziną 7:00 a 8:00 oraz lunch, między 10:00 a 11:00. Pozostałe posiłki najczęściej nie są spożywane w rekomendowanych przez specjalistów porach. Obiad jadany jest o 2 lub 3 godziny później od zalecanego czasu, podwieczorek o 1 lub 2 godziny później, natomiast kolację najczęściej konsumuje się po godzinie 20:00, podczas gdy ostatni posiłek dnia powinno się jeść najpóźniej o godzinie 19:00.
– Ciekawym wnioskiem wynikajÄ…cym z badania jest również to, że najbardziej regularnie jedzÄ… mÅ‚odzi Polacy. Uczniowie i studenci to prawdziwe ranne ptaszki – co trzeci z tej grupy respondentów je Å›niadanie w godzinach od 6:00 do 7:00. Niestety wraz z wiekiem zmienia siÄ™ harmonogram jedzenia: pomijanie posiÅ‚ków i nieregularne jedzenie – komentuje Izabela Jaskólska, Dyrektor Marketingu Kupiec. – Ponadto mężczyźni najczęściej spożywajÄ… obiad w późniejszych godzinach, natomiast kobiety przeważnie omijajÄ… kolacjÄ™. Â
Jedzenie to prawdziwa przyjemność! A ile czasu muszą przeznaczyć na nią Polacy?
NadszedÅ‚ czas na przyjemnoÅ›ci. JednÄ… z nich jest oczywiÅ›cie jedzenie. Tych szczęść każdego dnia można mieć wiÄ™cej, bo 5 posiÅ‚ków to 5 potencjalnych przyjemnoÅ›ci każdego dnia! A ile czasu poÅ›wiÄ™ca siÄ™ na każdÄ… z nich? Statystyczny Polak przeznacza od 55 minut do niemal 2 godzin dziennie na przyrzÄ…dzanie posiÅ‚ków, z czego najbardziej czasochÅ‚onne jest przygotowanie obiadu, na co traci siÄ™ od 30 do 60 minut dziennie oraz kolacji (do 20 minut każdego dnia). Do szybkich posiÅ‚ków zaliczyć można Å›niadanie, lunch oraz podwieczorek, których przygotowanie nie przekracza 10 minut. NajwiÄ™cej czasu na przyrzÄ…dzanie daÅ„ poÅ›wiÄ™cajÄ… kobiety oraz osoby w wieku 35-55 lat. Najszybciej z tego rodzaju czynnoÅ›ciami „uwijajÄ… się†mężczyźni, uczniowie i studenci oraz mÅ‚odzi w wieku 25-34 lat.Â
W jedzeniu, prócz smaku, istotna jest także oprawa. Ze względu na ograniczony czas pierwszy posiłek dnia najczęściej jadany jest w kuchni, co deklaruje 60 proc. Ankietowanych. Obiad, kolacja i podwieczorek najchętniej kosztowana jest w salonie lub jadalni, natomiast drugie śniadanie Polacy przeważnie jadają w pracy nad biurkiem lub na szkolnej przerwie.
Najbardziej przekÄ…skogenne okazje
Polacy zawsze znajdÄ… dobra okazjÄ™ do… przegryzienia „maÅ‚ego co nie coâ€. WedÅ‚ug niemal poÅ‚owy rodaków, najlepszy czas na przekÄ…skÄ™ to pora relaksu przed telewizorem, nastÄ™pnie czas spÄ™dzony przed komputerem, co deklaruje niemal 40 proc. ankietowanych oraz przy kawie jak twierdzi 34 proc. badanych. Kobiety siÄ™gajÄ… po „coÅ› maÅ‚egoâ€, by poprawić sobie humor, podczas czytania książki oraz w trakcie spotkaÅ„ towarzyskich w domu. Mężczyźni natomiast przegryzajÄ… maÅ‚e przekÄ…ski siedzÄ…c przy komputerze lub wypoczywajÄ…c na kanapie. Jednak bez wzglÄ™du na pÅ‚eć i wiek, wszyscy uwielbiajÄ… coÅ› chrupać  przed telewizorem. Â
Polacy wybierając „coś do przegryzienia†najczęściej sięgają po owoce, kanapki, batony, ciastka oraz produkty mleczne np. takie jak jogurt. Ponadto kobiety między posiłkami najchętniej podjadają świeże owoce i orzeszki, młodzi stawiają na batoniki i wafle ryżowe, natomiast starsi wybierają drożdżówki i suszone owoce.
Nudna i monotonna kuchnia
 Co musiałoby się zmienić w polskiej diecie i nawykach, by móc bardziej i częściej delektować się tym, co się je? W topie głównych przeszkód na drodze do jedzeniowej przyjemności najczęściej stoi brak motywacji do zdrowych posiłków, nudna i monotonna kuchnia oraz jedzenie w pośpiechu. Warto dodać, że głównie kobiety chciałyby odpuścić ciągłe liczenie kalorii, natomiast uczniowie i studenci chcieliby jeść ciekawiej, bardziej różnorodnie, a także mieć więcej czasu na gotowanie i spożywanie posiłków. Co ciekawe, mieszkańcy małych miast i wsi oraz centralnej Polski chcieliby nauczyć się jeść zdrowo, natomiast Polacy zamieszkujący południowo zachodnią część kraju chcieliby częściej jeść w gronie bliskich.
ZDROWO i PYSZNIE – czy to możliwe?
Kluczem do tego, by jeść pysznie i zdrowo jest zbilansowana dieta oraz przestrzeganie kilku prostych zasad. Wśród nich na pewno nie ma głodzenia się. Można bezpiecznie raczyć się pysznymi przekąskami na poprawę humoru, nie bojąc się o smukłą sylwetkę. Jaki jest na to przepis?
Sekret tkwi w doborze odpowiednich skÅ‚adników i urozmaicaniu posiÅ‚ków, także tych najmniejszych. Należy spożywać duże iloÅ›ci warzyw i owoców, a unikać wysoko przetworzonych oraz sztucznych produktów. JeÅ›li dzieÅ„ zaczniemy od pożywnego Å›niadania, a w ciÄ…gu dnia bÄ™dziemy jeść regularnie, nasza ochota na podjadanie nie bÄ™dzie tak silna. Kiedy siÄ™ jednak pojawi lub kiedy odwiedzÄ… nas goÅ›cie, przekÄ…ski starajmy siÄ™ przygotowywać samodzielnie. Eliminujmy bÄ…dź chociaż ograniczajmy cukier np. na rzecz miodu, a sól zastÄ™pujmy aromatycznym przyprawami – doradza Piotr Kucharski, kucharz, ekspert marki Kupiec.
Garść zdrowych, prostych i oczywiście smacznych propozycji na przekąski można znaleźć na stronie www.kupiec.pl/zdrowainspiracja.
Â
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE